Aktualności Kuchnia internetowa

Kuchnia internetowa

Kuchnia internetowa [fot: Monkeybusinessimages/Dreamstime]

Tradycyjne książki kucharskie i telewizyjne programy kulinarne mają silną konkurencję. W poszukiwaniu przepisów zaglądamy coraz częściej do internetu. Nic więc dziwnego, że autorki blogów kulinarnych nie narzekają na brak zainteresowania swoimi stronami. A przed świętami jest ono jeszcze większe.

W filmie „Julie i Julia", który niedawno gościł na naszych ekranach, bohaterka grana przez Amy Adams postanawia zrealizować w ciągu jednego roku wszystkie 524 przepisy z książki słynnej Julii Child, amerykańskiej pionierki telewizyjnego gotowania na ekranie.

Swoje poczynania dokumentuje w formie bloga, który szybko zyskuje wielką popularność. Ten film oparty jest na faktach i jest świetnym przykładem tego, że wcale nie trzeba wydawać książki ani mieć programu w telewizji, aby dzielić się z tysiącami ludzi swoją wiedzą i doświadczeniem w dziedzinie gotowania.

Blog ma autorkę

Stron z przepisami jest w internecie mnóstwo, ale nie zawsze możemy mieć zaufanie do tego, co na nich czytamy. Stąd popularność blogów kulinarnych, które piszą określeni, choć rzadko znani z imienia i nazwiska, autorzy. W zalewie internetowych przepisów to zdecydowanie najciekawsze pozycje. Blogerki nie tylko publikują przepisy, ale często bardzo ciekawie piszą o przygotowywanych przez siebie potrawach. Nie wspominając już o świetnych zdjęciach.

Ostatnio blogi kulinarne wyrastają jak grzyby po deszczu. Oczywiście jak to zwykle bywa blog blogowi nie równy. Warto jednak wciągnąć się w ich przeglądanie by znaleźć te najlepsze, w których będziemy mogły podpatrzeć coś dla siebie.

Blogosfera pełna smaku

Blogów kulinarnych jest coraz więcej i coraz więcej jest ich czytelników, którzy w sieci ZOBACZ TAKŻE


Jak gotują designerzy?
szukają niebanalnych i sprawdzonych przepisów. I przede wszystkim inspiracji w kuchni.

- Wszystkie przepisy na blogu są ciekawe i sprawdzone oraz bardzo różnorodne. Niezwykle trudno powiedzieć, które są bardziej, a które mniej interesujące, to kwestia wymagań i upodobań czytelników. Każdy ma przecież inne oczekiwania, dietę czy gust kulinarny - mówi Patrycja Dolecka autorka bloga Trufla.

Prawdopodobnie najsłynniejszy jest blog Mojewypieki.blox.pl, prowadzony przez pragnącą zachować anonimowość Dorotę, od 3 lat mieszkankę Walii. Autorka przyznaje, że czytelnicy często piszą do niej z nadzieją na kulinarne porady.

- Dostaję dość sporo maili, dotyczących przygotowywania ciasta, zapytań o dostępność składników, itp. Często w mailach czytelnicy dzielą się także swoimi wypróbowanymi przepisami, co jest bardzo miłe - mówi w rozmowie z iWoman.pl blogerka.

Czytelnicy radzą się często blogerek również w kwestii wyboru sprzętu kuchennego czy zakupu danej książki kucharskiej. Przeglądanie blogów kulinarnych może nam się przydać, jeśli chcemy urozmaicić naszą kuchnię, o potrawy, których wykonania pewnie nie podjęłybyśmy się, gdyby nie blogowa inspiracja.

ZOBACZ TAKŻE


Jedz co chcesz i chudnij!
- Duże poruszenie wzbudziły np. naleśniki z kremem karmelowym, warsztaty kuchni francuskiej, na których byłam, czy ciasto czekoladowe Julii Child. Osobiście, za najoryginalniejsze uważam: zupę kasztanową, ciasto z orzeszkami pistacjowymi, ciastko z polewą landrynkową i waniliowe jajka z karmelem - mówi Karolina Luksa, prowadząca bloga Bułka z Masłem.

Niektóre blogi poświęcone są w całości raczej niecodziennym zachowaniom kulinarnym, np. samodzielnemu pieczeniu chleba i bułek.

- Na moim blogu można znaleźć przede wszystkim przepisy na chleb. Staram się przedstawiać je w przystępnej formie, by zachęcić jak największą grupę ludzi do spróbowania pieczenia chleba w domu. Wszystkie przepisy, jakie proponuję, są zazwyczaj łatwe w przygotowaniu. Korzystam z polskich tradycji, jak też sięgam do kuchni innych narodów - mówi w rozmowie z iWoman.pl Eliza Mórawska, autorka blogów Pracownia Wypieków i White Plate.

Co gotujemy na święta?

Jeśli nie mamy ułożonej w głowie tradycyjnej listy wigilijnych potraw, okres świątecznych przygotowań bywa dla nas istną katorgą w poszukiwaniu odpowiednich przepisów. Karp karpiem ale pierniki powinny być po naszej stronie! Dla autorek blogów kulinarnych zbliżające się święta oznaczają wzmożoną oglądalność. Okazuje się, że Polki masowo poszukują tam świątecznych przepisów.

- Im bliżej świąt, tym liczba czytelników rośnie w zastraszającym tempie. Trzeba bowiem pamiętać, że Boże Narodzenie jest takim okresem, kiedy pieką nawet ci, którzy przez cały rok unikają piekarnika - mówi Dorota z bloga Moje Wypieki.

Oglądalność tego typu blogów rośnie także przy okazji innych świąt, przede wszystkim Wielkiej Nocy czy w okresie komunijnym. Najwięcej ciekawych nowych inspiracji kulinarnych jest jednak właśnie przed Bożym Narodzeniem. Dlatego większość blogerek przygotowuje z tej okazji specjalne przepisy.

Na blogu White Plate znajdziemy całą listę świątecznych pomysłów podzielonych na odpowiednie grupy, m.in. wypieki (gdzie znajdziemy np. różne babki, keksy, serniki, makowce, torty), aż 8 propozycji różnych pierników, ciasta czy zupy. Na blogu Trufla z kolei z okazji świąt znajdą się przepisy na potrawy bardzo polskie i tradycyjne (takie jak sernik wiedeński, pierogi, śledzie na słodko, zupa grzybowa, bigos czy makowiec).

Autorka Moich Wypieków ma za to w planie mniej znane u nas potrawy. - Oprócz tradycyjnych polskich świątecznych wypieków na stole bożonarodzeniowym proponowałabym by znalazły się wypieki z innych krajów, np. niemieckie gwiazdki bożonarodzeniowe, szwedzkie pierniczki, angielskie babeczki z mincemeat - mówi.

Teraz pozostaje nam już tylko przewertować blogi w poszukiwaniu ciekawych przepisów na Wigilię i święta. Warto zacząć już teraz, pomysłów, jak widać, jest co nie miara.

Adriana Tronina

2009-12-22 11:00:00

Tagi:

internet,

kobiety,

gotowanie,

blogi,

jedzenie,

julia&julie,

blogi kulinarne,

julia child

Komentarze

  • malinka24

    25.05.10, 12:38:56

    malinka24 napisał(a):
    karoligrz napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    ja co prawda robiłam salceson z jednego internetowego przepisu i jednak wyszedł gorszy niz ten, który sama robiłam ze swojego przepisu, który akurat zgubiłam.

    niom to juz tez trzeba uwazac, wkoncu raz komus cos smakuje a raz nie

    no tak a jeszcze że na jedno ciasto jest 100 różnych przepisów i co najdziwniejsze różnych składników.
  • karoligrz

    27.05.10, 19:34:13

    karoligrz napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    karoligrz napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    ja co prawda robiłam salceson z jednego internetowego przepisu i jednak wyszedł gorszy niz ten, który sama robiłam ze swojego przepisu, który akurat zgubiłam.

    niom to juz tez trzeba uwazac, wkoncu raz komus cos smakuje a raz nie

    no tak a jeszcze że na jedno ciasto jest 100 różnych przepisów i co najdziwniejsze różnych składników.

    niom tez sie z tym spotkalam ze nazywa sie tak samo a co chwile w innej wersji sie nzjaduje
  • malinka24

    27.05.10, 21:34:26

    malinka24 napisał(a):
    własnie i wtedy weź tu człowieku bądź mądry i wybierz najlepszy z wszystkich,.
  • karoligrz

    28.05.10, 11:21:53

    karoligrz napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    własnie i wtedy weź tu człowieku bądź mądry i wybierz najlepszy z wszystkich,.

    no wlansie, chyba zostaje nam wtedy jedynie metoda prob i beldow
  • malinka24

    28.05.10, 12:31:21

    malinka24 napisał(a):
    karoligrz napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    własnie i wtedy weź tu człowieku bądź mądry i wybierz najlepszy z wszystkich,.

    no wlansie, chyba zostaje nam wtedy jedynie metoda prob i beldow

    o tak raz sie coś uda a raz nie, próbować trzeba, bo inaczej się nie dowiemy.
  • omena1

    28.05.10, 18:01:53

    omena1 napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    karoligrz napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    własnie i wtedy weź tu człowieku bądź mądry i wybierz najlepszy z wszystkich,.

    no wlansie, chyba zostaje nam wtedy jedynie metoda prob i beldow

    o tak raz sie coś uda a raz nie, próbować trzeba, bo inaczej się nie dowiemy.

    niekiedy czytając opis możemy stwierdzić czy damy sobie radę z jego zrobieniem a i po skladnikach możemy się zorientowć czy będzie nam smakowało
  • malinka24

    29.05.10, 10:22:02

    malinka24 napisał(a):
    omena1 napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    karoligrz napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    własnie i wtedy weź tu człowieku bądź mądry i wybierz najlepszy z wszystkich,.

    no wlansie, chyba zostaje nam wtedy jedynie metoda prob i beldow

    o tak raz sie coś uda a raz nie, próbować trzeba, bo inaczej się nie dowiemy.

    niekiedy czytając opis możemy stwierdzić czy damy sobie radę z jego zrobieniem a i po skladnikach możemy się zorientowć czy będzie nam smakowało

    choć ja jak robiłam, składniki były jak najbardziej odpowiednie, jednak nie wyszedł salceson zbyt dobrze.
  • omena1

    29.05.10, 10:56:09

    omena1 napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    omena1 napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    karoligrz napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    własnie i wtedy weź tu człowieku bądź mądry i wybierz najlepszy z wszystkich,.

    no wlansie, chyba zostaje nam wtedy jedynie metoda prob i beldow

    o tak raz sie coś uda a raz nie, próbować trzeba, bo inaczej się nie dowiemy.

    niekiedy czytając opis możemy stwierdzić czy damy sobie radę z jego zrobieniem a i po skladnikach możemy się zorientowć czy będzie nam smakowało

    choć ja jak robiłam, składniki były jak najbardziej odpowiednie, jednak nie wyszedł salceson zbyt dobrze.

    wędlin to ja nie umiem robic i nawet się nie porywam na robienie ich, ale co do ciast to często korzystam z przepisów internetowych
  • huanita

    4.06.10, 20:44:46

    huanita napisał(a):
    Ja wole polegać na sprawdzonych przepisach od znajomych.Najpierw degustuje potrawy a potem próbuję je sama przyrzadzić.
  • karoligrz

    4.06.10, 23:35:47

    karoligrz napisał(a):
    omena1 napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    omena1 napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    karoligrz napisał(a):
    malinka24 napisał(a):
    własnie i wtedy weź tu człowieku bądź mądry i wybierz najlepszy z wszystkich,.

    no wlansie, chyba zostaje nam wtedy jedynie metoda prob i beldow

    o tak raz sie coś uda a raz nie, próbować trzeba, bo inaczej się nie dowiemy.

    niekiedy czytając opis możemy stwierdzić czy damy sobie radę z jego zrobieniem a i po skladnikach możemy się zorientowć czy będzie nam smakowało

    choć ja jak robiłam, składniki były jak najbardziej odpowiednie, jednak nie wyszedł salceson zbyt dobrze.

    wędlin to ja nie umiem robic i nawet się nie porywam na robienie ich, ale co do ciast to często korzystam z przepisów internetowych

    niom ja tez jakos za wedlinami nie przepadam...ale kiedys jadlam pyszny paprykarz wlasnej roboty....smak swietny