Zdrowie Diety Nowe etykiety. Będzie więcej informacji dla alergików i...
DIETY

Nowe etykiety. Będzie więcej informacji dla alergików i...

Nowe etykiety. Będzie więcej informacji dla alergików i... [fot: epSos/Flickr.com/CC 2.0]

Od soboty wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące znakowania żywności. Etykiety mają być bardziej czytelne dając konsumentowi większe prawo wyboru. Na nowych etykietach więcej informacji znajdą np. alergicy.

- Z etykiety dowiemy się, jak w produkcie jest zawartość soli i ile dolano do niego wody. A także o wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów i białek, a za dwa lata także o wartości odżywczej produktu - powiedział rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie Wielkopolskim Dariusz Wieczorek.

Ponadto pracownicy barów czy restauracji będą mieli obowiązek informowania gości o zawartości alergenów w serwowanych daniach. Obligatoryjne będzie umieszczanie informacji o kraju pochodzenia żywności.

Z etykiety dowiemy się, jak w produkcie jest zawartość soli i ile dolano do niego wody. A także o wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów i białek, a za dwa lata także o wartości odżywczej produktu - dodał Wieczorek.

Nowe przepisy obejmą także produkty sprzedawane w sklepach internetowych. Za ich łamanie przewidziano karę pieniężną od 500 zł aż do pięciokrotnej wartości korzyści majątkowej, która zostałaby uzyskana ze sprzedaży nieprawidłowo oznakowanego towaru.

2014-12-12 13:25:07

Treść pochodzi z:

Tagi:

dieta,

jedzenie,

kulinaria,

dietetyk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy. Masz szansę rozpocząć ciekawą dyskusję.