Encyklopedia Witamin

Słowo witamina większość z nas kojarzy się z lekami bądź suplementami diety. Witaminy oczywiście mogą i często spełniają funkcję leków, lekami jednakże nie są.

Większość witamin pochodzi ze źródeł naturalnych. Ze względu na to, że witaminy są naturalnymi substancjami organicznymi znajdującymi się w żywności, suplementy, które przyjmujemy w postaci kapsułek, tabletek, proszków albo płynu, pochodzą także z żywności, jako wyciągi ze źródeł naturalnych.

Dostarczane witaminy mają fundamentalny wpływ na funkcjonowanie naszych organizmów biorąc udział we wszystkich podstawowych czynnościach życiowych. Umożliwiają nam prawidłowe funkcjonowanie, odpowiedni wzrost, podnoszą aktywność życiową i dobre samopoczucie.

W porównaniu z innymi składnikami odżywczymi, takimi jak białka, tłuszcze i węglowodany, zużycie witamin jest nieznaczne. Jednakże ich niedobór może stanowić poważne zagrożenie dla naszego organizmu. Dlatego też w codziennym odżywianiu ważna jest ich suplementacja.

Witaminy to jednak nie wszystko, ponieważ nie mogą działać i być wchłaniane bez wsparcia składników mineralnych. Wiedzą o tym tylko nieliczni. I chociaż organizm może syntetyzować niektóre witaminy, nie może wytwarzać pojedynczych składników mineralnych.

Zalecane dzienne spożycie (RDA) dla witamin i składników mineralnych - wartości referencyjne przyjęte przez Unię Europejską

Składnik Zalecane dzienne spożycie
Witamina A 800 ug
Witamina D 5 ug
Witamina E 10 mg
Witamina C 60 mg
Tiamina 1,4 mg
Ryboflawina 1,6 mg
Niacyna 18 mg
Witamina B6 2 mg
Kwas foliowy 200 ug
Witamina B12 1 ug
Biotyna 0,15 mg
Kwas pantotenowy 6 mg
Wapń 800 mg
Fosfor 800 mg
Żelazo 14 mg
Magnez 300 mg
Cynk 15 mg
Jod 150 ug
Bazylia

Bazylia - ocium basilicum - w Europie znana od XVI wieku. Wcześniej przez tysiąclecia była stosowana w Persji i w...