Menu

Kamień do pizzy – poczuj smak Italii

6 minut czytania
Kamień do pizzy – poczuj smak Italii
0

Pizza jest z nami wszędzie. Towarzyszy nam w każdym miejscu na świecie. Dotarła już do każdego państwa. Nie ważne, czy to Francja, Kanada czy Norwegia. W Polsce też ją znamy. Ten na pozór zwyczajny placek od setek lat podbija serca koneserów. Serwowany na setki, jak nie tysiące sposobów, za każdym razem zaskakuje.

0

Czy wiesz co sprawia, że pizza jest naprawdę smaczna? Sposób wypieku ciasta – Powinno być ono lekko chrupkie. Nie można go jednak przypalić, bo cała potrawa straci swój smak. Tak samo nie warto serwować surowego spodu. Osiągnięcie poziomu mistrza, jeśli idzie o wypiek pizzy, może zająć lata.

Uzyskanie genialnej konsystencji ciasta i odpowiednio chrupkiego spodu wymaga, oprócz doświadczenia i umiejętności, profesjonalnych narzędzi. Najlepsze efekty uzyska ten, kto swoją pizzę upiecze w specjalnym piecu do pizzy. Nie obejdzie się również bez klasycznej, drewnianej łopatki do pizzy.

Jednak nie każdy może sobie pozwolić na skorzystanie z takiego pieca. Po prostu dostęp do niego może być z lekka ograniczony. Dlatego właśnie stworzono alternatywę jaką jest kamień do pizzy.

Czym jest kamień do pizzy

Wydaje się, że to żart. Jakim cudem można zastąpić wielki piec kawałkiem skały? Kamień do pizzy pozwala piec profesjonalną pizzę. Do tego pomaga przy wypieku bułek czy pieczywa. Jeśli szukasz sposobu na oryginalne i nieschematyczne przygotowanie warzyw lub mięsa, kamień do pizzy sprawdzi się idealnie.

Jak nazwa wskazuje, wykonuje się go głównie z kamienia. Lecz nie tylko. Na rynku spotkasz wiele najróżniejszych modeli. O specyficznych właściwościach.

Jedno jest pewne. Pizza wypiekana na blasze nie dorasta do pięt tej, którą piecze się na kamieniu. Ta druga gwarantuje Ci niepowtarzalne wrażenia smakowe, idealne dopieczenie spodu i przede wszystkim namiastkę klimatu słonecznej Italii w Twoim domu, wszystko dzięki wysokiej temperaturze początkowej wypieku. Kamień do pizzy nagrzewamy w domowym piekarniku z włączoną opcją grill, dzięki czemu pochłania on wysoką temperaturę emitowaną z grzałki, którą przekaże ciastu w momencie przeniesienia na kamień za pomocą łopatki do pizzy.

Dlaczego potrzebujesz kamienia do pizzy w swojej kuchni

Odpowiedź jest prosta : aby ułatwić pracę z ciastem i skrócić czas przyrządzania potraw. Dzięki temu, że kamień do pizzy wprost genialnie pochłania wilgoć, łatwiej jest uzyskać odpowiednią chrupkość ciasta do pizzy. Wnętrze placka będzie odpowiednio wilgotne a spód chrupiący. Oprócz tego na kamieniu możesz upiec mięso i warzywa. W ekstremalnych sytuacjach usmażysz na nim jajka czy ryby. Używając go masz pewność, że potrawy nie będą surowe. Wynika to z budowy i metody działania samego kamienia. Na odpowiedni przygotowanym i nagrzanym kamieniu wypiek jednej pizzy trwa nie dłużej niż 3-5 minut.

Kamień do pizzy z pewnością przewyższa blachę do pieczenia. Mimo, że może być droższy. Ale czy ta cena gra dużą rolę? Pieniądze wydane na kamień do pizzy, to inwestycja w Twoją kuchnię.

Piekąc na nim uzyskujesz aromat prawdziwej, włoskiej pizzy. Zaskoczysz tym swoich gości, znajomych czy rodzinę.

Gdzie i jak używać kamienia do pizzy

Tutaj nie ma wielkiej filozofii. Aby użyć kamienia do pizzy, wystarczy piekarnik elektryczny. Oczywiście, niektóre modele kamienia nadają się na grille gazowe lub węglowe. Zawsze możesz włożyć swój kamień do pieca ceglanego.

Zanim przystąpisz do gotowania, umyj sprzęt. Nie używaj do tego żadnych detergentów. Wystarczy czysta woda.

Następnie wysuszony kamień włóż do zimnego piekarnika (lub umieść na grillu czy wewnątrz pieca). Pamiętaj, aby używając kamienia do pizzy, zawsze wybierać tą samą stronę.

Kiedy rozgrzejesz już kamień, zdecydowanym ruchem umieść na nim to, co chcesz upiec. Najlepiej użyć do tego łopatki do pizzy.

Po skończonej pracy, pozostaw kamień do ostygnięcia. Nie wolno polewać go wodą, bo może to prowadzić do jego pęknięcia.

Kiedy kamień jest już zimny, należy użyć mokrej szmatki i przemyć nią jego powierzchnię.

Jeśli zostały na nim resztki jedzenia, usuń je delikatnie gąbką lub szczoteczką.

Z jakimi kamieniami do pizzy się spotkasz

Najbardziej znanym i szeroko dostępnym na rynku jest kamień granitowy. Wynika to głównie z jego uniwersalności, wytrzymałości i trwałości. Oczywiście, oprócz niego znajdziesz setki, jak nie tysiące innych modeli. Producenci wprost prześcigają się w tworzeniu nowych rozwiązań. Dlatego możesz natknąć się na kamienie szamotowe czy ceramiczne. Ciekawą, ale niezbyt tradycyjną opcją może być kamień pokryty specjalną powłoką non-stick.

Kamień do pizzy granitowy

Przypomnij sobie smak najlepszej pizzy, którą dotychczas jadłeś. Nieważne, czy w domu, w pizzerii czy w sercu Włoch. Pewnie na myśl przychodzi ci ekstremalnie chrupiąca skórka i delikatny, lekko wilgotny środek. Osiągnięto to dzięki wypiekaniu placka w bardzo wysokiej temperaturze. Jednak samo ciepło nie wystarczy. Aby osiągnąć tak powalające efekty, potrzeba równomiernego dostarczenia energii. Zarówno z góry, jak i od spodu. Do tego, woda z ciasta, musi znajdować ujście.

Używając granitowego kamienia do pizzy masz pewność, że uzyskasz wyjątkowe wyniki. Aby upiec perfekcyjne ciasto musisz przekroczyć limity piekarników domowych i dostarczyć maksimum temperatury w możliwie najkrótszym czasie.

Aby osiągnąć ten cel, potrzebujesz odpowiednich narzędzi.

Na przykład solidnej, ważącej nawet 8 kg granitowej bestii od pastone.pl. Gładka powierzchnia. Elegancki wygląd i design.

Używając kamienia granitowego masz pewność, że ciepło rozłoży się równomiernie i nie spali Twojego wypieku. Dodatkowo nie musisz martwić się o nadmiar wody. Wypiekając pizzę na kamieniu granitowym pozbywasz się wilgoci. W zamian otrzymujesz idealnie chrupiące ciasto.

Idealny dla amatorów pizzy na grubym cieście. Jednak placek na cienkim też nie sprawi Ci problemu.

Oprócz wypieku, może służyć jako stolnica lub deska do krojenia. Sprawdzi się w roli tacy do serwowania przekąsek i przystawek.

Kamień do pizzy szamotowy

Wykonany z mieszanki kruszyw. Szybko się nagrzewa i dość długo trzyma temperaturę. Stosunkowo odporny na pęknięcia i działanie wysokiej temperatury, jednak nie aż tak jak kamień granitowy. Co więcej, piekąc na nim, trzeba uważać, aby nie przypalić wypieku.

Jego struktura jest porowata, co znacząco utrudnia jego czyszczenie. Aby usunąć jakiekolwiek przypalenia, zabrudzenia czy resztki, trzeba się nieźle namęczyć. Dzięki porowatości pochłania wilgoć w podobnym stopniu co kamień granitowy.

W trakcie użytkowania na kamieniu szamotowym mogą pojawić się szpecące przebarwienia, których nie będzie można usunąć.

Kamień do pizzy ceramiczny

Spotkasz go w większości supermarketów. Nie zachwyca materiałem wykonania. Zazwyczaj to zwyczajna mieszanka cementu i ceramiki. Ustępuje pod tym względem kamieniom naturalnym.

Dość szybko się nagrzewa, ale równie szybko traci temperaturę. Ma tendencję do pękania i przegrzewania się. Do tego pizza, chleb czy mięso mogą do niego przywrzeć.

Nie poleca się na nim kroić. Ostrze noża może uszkodzić ceramiczną powłokę i sprawić, że kamień będzie niezdatny do użytku.

Najczęściej decydujemy się na niego zachęceni niską ceną. Jednak należy liczyć się z tym, że po pewnym czasie trzeba będzie go wymienić na nowy model.

Kamień do pizzy non-stick

Dość podobny do kamienia ceramicznego, chociażby biorąc pod uwagę materiały wykonania. Pokrywa się go specjalną powłoką, która uniemożliwia przywieranie potraw. Z jednej strony ułatwia to czyszczenie i pieczenie wielu porcji jedna po drugiej. Ale z drugiej strony, nie ma on za dużo wspólnego z naturalnymi i tradycyjnymi metodami wypieku pizzy. Szybko się nagrzewa. Długo trzyma ciepło. Ale nie pozwala na uzyskanie tak smacznej i aromatycznej pizzy jak ta, którą upieczesz na kamieniu granitowym.

Nie wygląda tak elegancko. Nie nadaje się na deskę do krojenia. I trzeba uważać na jego delikatną, sztuczną powłokę. Niestety, niezbyt dobrze radzi sobie z pochłanianiem wilgoci.

Czym się kierować przy wyborze kamienia do pizzy

Każdy model jest inny. Sprzedawcy zachwalają swoje produkty. Prześcigają się w walce o klienta. Na co warto zwrócić uwagę wybierając swój kamień do pizzy?

rozmiar – jeśli kamień będzie za duży i nie zmieści się w naszym piekarniku, będziemy mieli problem. Aby uniknąć rozczarowania, sprawdźmy wcześniej wymiary kamienia i sprawdźmy, czy będzie pasował pieca, w którym zamierzamy go użyć.

materiał wykonania – weź pod uwagę, czego oczekujesz od swojego kamienia do pizzy. Jeśli zależy Ci na całkowicie naturalnej i dającej prawdziwy włoski smak i aromat potrawie, postaw na kamień z granitu.

waga – pamiętaj, że im cięższy kamień, tym lepiej i dłużej trzyma ciepło. Niestety, jego waga może przeszkadzać w jego przenoszeniu.

kształt – klasyczny kamień do pizzy ma formę prostokąta. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać kamień okrągły czy kwadratowy. Każdy znajdzie coś dla siebie.

wytrzymałość – nikt nie chce zniszczyć nowego kamienia już przy pierwszym użyciu. Dlatego warto wcześniej sprawdzić, na jakie temperatury jest odporny nasz sprzęt.

Dlaczego pizza pieczona na kamieniu jest niepowtarzalna

Spójrzmy prawdzie w oczy – nie można podrobić prawdziwego smaku włoskiej pizzy. Przygotowanej przez starego, doświadczonego pizzaiolo. Mistrza swojego fachu. Pasjonata pszennych placków.

Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby do tego dążyć. Zastosowanie dobrego kamienia to tak naprawdę połowa sukcesu. Nawet bez oryginalnych składników i śródziemnomorskiego klimatu można uzyskać zadowalające efekty. Wystarczy trochę poćwiczyć. Przecież to praktyka czyni mistrza.

Skomentuj

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem