Menu

Z czego robi się gin?

2 minuty czytania
Z czego robi się gin?
0

Gin to zdecydowanie bardzo interesujący anglosaski trunek, który ma swoją rzeszę wiernych fanów. Na chwilę obecną bardzo często możemy spotkać go w barach, gdzie używa się go jako składnik drinków. Większość z nas będzie kojarzyć na przykład powszechnie lubiany gin z tonikiem. Jak produkuje się ten napój?

0

Jak się robi gin?

Bez dwóch zdań warto wiedzieć, od czego zaczęła się historia tego znanego alkoholu. Najbardziej prawdopodobną wersją jest to, że gin pochodzi od napojów, jakie produkowano już w okresie średniowiecza. Pierwsze wzmianki o destylacie, do którego dodawano jałowiec, możemy znaleźć we flamandzkim rękopisie pochodzącym z XIII wieku. W XVII wieku był on szczególnie popularny wśród Holendrów; w Amsterdamie budowano wiele destylarni ginu.

Nie od zawsze jednak uznawano go za trunek pijany w celach degustacyjnych czy rozrywkowych. Na początku uznawano go za lek i w takim celu właśnie odbywała się jego produkcja. Mówiło się, że pomaga on w problemach zdrowotnych takich jak na przykład niestrawność. Popularności przybyło ginowi w czasach wojny trzydziestoletniej.

na czym polega robienie ginu

Jałowiec do produkcji ginu

Produkcja ginu

Od historii tego trunku koniecznie należałoby przejść do obecnych metod produkcji. Napój ten charakteryzuje się przede wszystkim intensywnym smakiem jałowca. Jego definicja różni się w zależności od kraju: rząd Stanów Zjednoczonych opisuje go jako napój, który powstaje na drodze destylacji lub mieszania alkoholu i jagód jałowca z innymi aromatami oraz ekstraktami. Butelkowanie następuje w mocy przynajmniej 40% ABV.

W Unii Europejskiej brzmi to nieco inaczej: w specjalnych dokumentach znajdziemy informację, że jest to alkohol etylowy, który zawiera macerowane lub redestylowane naturalne składniki, lub też olejki aromatyczne, o mocy minimum 37,5% ABV. Jego bazą jest spirytus, który powstał w alembikach lub kolumnach destylacyjnych. Najpopularniejsze składniki, z jakich uzyskuje się spirytus to zboża takie jak żyto czy jęczmień, lecz można użyć także na przykład winogron.

W czym podawać gin z tonikiem?

Oczywiście mamy wielu fanów picia ginu na czysto: to jednak nie jedyny sposób. Można również podawać go z limonką i kostkami lodu, co jest jednym z najprostszych sposobów, który ułatwi nam zaznajomienie się z praktycznie oryginalnym smakiem. Dobrym pomysłem jest też gin z tonikiem lub ogórkiem, ale można łączyć go także z innymi napojami. Czysty gin serwujemy w niewielkich rozmiarów kieliszkach, a drinki wedle własnych preferencji.

Pełnię smaku ginu poznamy jedynie kiedy poprawnie go podamy. W smaku ginu odnajdziemy gorzkie nuty oraz akcenty jagód jałowca. Dalej pojawi się sosna, elementy roślinne i kwiatowe: sprawia to, że jest to świetny balans do drinków ze słodkimi składnikami. Różnego rodzaju gin znajdziesz w sklepie internetowym Krest.pl.

jak zrobic gin

Drink na bazie ginu

Dobry gin

Masz w planach zakup swojego pierwszego ginu, ale nie wiesz, czym się sugerować podczas jego wyboru? Pomóc może tutaj znajomość jego typów. Na przykład, London Dry Gin odznacza się mocno wyczuwalnymi cytrusami i wysoką mocą — aż 45% ABV. Gin z kategorii Playmouth ma bardziej bogaty smak, jest też bardziej aromatyczny.

Old Tom Gin to opcja słodzona; cieszyła się ona szczególną popularnością na terenie Anglii w XVII wieku. Genever jest natomiast jeszcze słodszy, charakteryzuje się też intensywnym aromatem i mniejszą zawartością alkoholu. Gin to zdecydowanie warta uwagi opcja, zwłaszcza jeśli gustujesz w drinkach.

Skomentuj

Czytaj także

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem