Menu

Czerwone wino, czyli klasyka gatunku

2 minuty czytania
Czerwone wino, czyli klasyka gatunku
Fot. materiały partnera
0

Wieki temu czerwone wino piła cała Europa. Dziś pije je cały świat. Koneserów tego gatunku przybywa z każdym dniem. Jedna lampka, czerwonego wytrawnego wina, wspomaga nie tylko nasze ukrwienie oraz trawienie ale również ogólnie pozytywnie oddziałuje na stan naszego zdrowia. W ostatnich latach naukowcy i lekarze przekonali się do jego leczniczego zastosowania przy odpowiednim dawkowaniu. Szefowie kuchni nie potrafią sobie wyobrazić dzieł sztuki kulinarnej bez tego szlachetnego dodatku. Amatorzy je kochają i coraz bardziej interesują się źródłami, które najlepiej poszerzą ich horyzonty w tym kierunku. Czerwone wino sprawdza się w towarzystwie romantycznej randki, ale również jako dodatek do smacznej rodzinnej kolacji. Na bazie czerwonego wina możemy przygotować posiłek z dziczyzny, wołowiny, gęsiny lub kaczki. Grzane czerwone wino z mieszanką rozgrzewających, aromatycznych przypraw i cytrusów świetnie zdaje egzamin, kiedy za oknem w mroźny wieczór brakuje ciepła.

0

Lecznicze zastosowanie

Naukowcy zastanawiali się nad leczniczym działaniem czerwonego wina i badali jego wpływ na ludzki organizm. Okazuje się, że lampka czerwonego wina spożywana sporadycznie, pozytywnie wpływa na stan naszego zdrowia, w tym kondycję serca chroniąc je przed zawałem i innymi chorobami wieńcowymi. W tym przypadku chodzi o cenne polifenole zawarte w skórkach owoców. Co ciekawe flawonoidy występują przede wszystkim w winogronach o zabarwieniu czerwonym, po ciemny fiolet. W efekcie procesu fermentacji wytwarzają organiczne związki chemiczne, które działają antyoksydacyjne i zwalczają wolne rodniki. Wysokie stężenie prozdrowotnych związków zawartych w czerwonych winach jest w tym przypadku bardzo korzystne. Regulują one poziom cholesterolu, uszczelniają naczynia krwionośne i zapobiegają powstawaniu miażdżycy, a nawet nowotworów.

Szczep a wino

Czerwone wino zaskakuje nas smakiem, zapachem i odcieniem mniej lub bardziej intensywnym. Wszystko zależy od szczepu winorośli, z jakiego zostało zrobione wino. Na świecie najczęściej wykorzystuje się tylko kilka najpopularniejszych rodzajów szczepów, które są uprawiane w różnych częściach świata. Winogrona, których się używa, do produkcji czerwonego wina mają swój odrębny charakter. Te młodsze stażem potrafią przybrać kolor wręcz fiołkowy, ceglasty, dojrzalsze z kolei przypominają szmaragd, wiśnię, a nawet brąz, po czerwoną czerń. Pod względem gatunkowości możemy tutaj określić i sklasyfikować najbardziej znane pod czynnikiem walorów, jakie dzięki nim zostają namacalnie uzyskane.
Najcenniejsze wina, które się wytwarza, pochodzą właśnie z małych prowincjonalnych winnic. Nachodzą na myśl od razu obrazy regionów Francuskich, Hiszpańskich, Włoskich, Portugalskich, Węgierskich, Australijskich, Argentyńskich, a nawet Brazylijskich oraz Republiki Południowej Afryki. Obecnie winna latorośl wzrasta w wielu rejonach świata. Odmian i rodzajów czerwonego wina jest naprawdę bardzo wiele. Lekkie i owocowe wina po cięższe, produkowane są między innymi na bazie pinot noir, gamay, merlot, barbera, grenache, tannat. Mięsne potrawy kochają czerwone wino i uwalniają w nim swój bukiet, który prowadzi na myśli dziczyznę, i runo leśne. Są bardzo dobrym dodatkiem do mięs, ryb i niektórych gatunków serów, w tym owczych, kozich i twardych takich jak między innymi Grana Padano.

Serwis i inne instrukcje

Czerwone wino serwujemy w temperaturze pokojowej, która kiedyś wynosiła się do 13-14 stopni Celsjusza, natomiast dziś waha się w granicach 20 stopni Celsjusza. Wszystko zależy od gatunku i możliwości wyzwolenia z czerwonego wina tego, co najlepsze czyli nuty zapachowe oraz bukiet smakowy. Takie podanie czerwonego wina powoduje, że niwelujemy nadmierną kwasowość, a uzyskamy głębię słodyczy. Wszystko oczywiście zależy od tego, czy wino jest lekkie, czy ciężkie. W niektórych przypadkach należy lekko schłodzić je w lodówce, gdzie zyskujemy pożądaną temperaturę 10-18 stopni Celsjusza. Kwestia podawania wina, również jest istotna. Kieliszki najlepiej dobrać pod odpowiedni gatunek wina, wtedy będzie ono kwintesencją samą w sobie i uzyskamy jeszcze więcej pożądanych walorów smakowych i aromatycznych. Jeżeli chodzi o wino czerwone, powinniśmy wybierać te, które czasza przypomina kształtem tulipan. Najlepsze są te najobszerniejsze pod względem wielkości, ponieważ czerwone wino w kontakcie ze ściankami kieliszka ma większy kontakt z powietrzem, a trunek staje się delikatniejszy i gładszy w odbiorze.
Najlepsze czerwone wina znajdziecie w świetnie zaopatrzonym sklepie internetowym alkoholeswiata24.pl do którego was serdecznie zapraszamy.

Skomentuj

Czytaj także

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem