Garnki na indukcję – jak wybrać?
Kuchenki indukcyjna od lat cieszą się bardzo dużą popularnością wśród użytkowników. Nie ma się co dziwić – są to urządzenia energooszczędne, które nie dość, że pomagają zaoszczędzić, to pomagają w krótkim czasie tworzyć pyszne potrawy. Ich dodatkowym atutem jest wysokie bezpieczeństwo. Aby przyrządzanie posiłków za pomocą indukcji było możliwe, potrzebne są jednak garnki na indukcję. Jak wybrać tego typu produkt i na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Jak rozpoznać garnek na indukcję?
Garnki na indukcję wykonane są z różnych materiałów. Może być to stal nierdzewna, garnki emaliowane, czy garnki indukcyjne aluminiowe. Garnek, którego dno przystosowane jest do indukcyjnych kuchenek, można najczęściej stosować na różnych rodzajach płyt grzewczych, a nawet w piekarniku. Jak jednak rozpoznać garnek dostosowany do indukcji? Zrobimy to, szukając odpowiedniego oznaczenia producenta. Ten symbol to pętelka, czy zwoje, które oznaczają cewkę indukcyjną. Wybierając taki produkt, mamy pewność, że jest on dostosowany do pracy na indukcji. Wspomnieliśmy już o tym, że garnki wykonane są z różnych materiałów, np. stali nierdzewnej. Co jednak jest kluczowe w ich użytkowaniu?
Kilkuwarstwowe, grube dno garnka
Z założenia im grubsze dno garnków, tym lepiej. Doskonałym rozwiązaniem jest trójwarstwowe dno, ferromagnetyczne dno lub grubsze ze wbudowanym aluminiowym dyskiem. Taki wariant będzie skracał czas gotowania, co bezpośrednio przyczynia się do oszczędności energii. Aluminiowa wkładka sprawia, że do garnka dostaje się większa ilość ciepła i zostaje ono utrzymane na dłużej.
Idealnie dopasowana średnica
Garnki indukcyjne powinny być dobrze dopasowane do płyty indukcyjnej. Średnica garnka musi dobrze przylegać do miejsc wydzielonych na kuchence indukcyjnej.
Płaska powierzchnia
Wybierając garnki na płytę indukcyjną, np. w sklepie Europ24 mamy do wyboru różnej wielkości garnki. Poza ich rozmiarami warto sprawdzić, czy ich dno jest idealnie płaskie. Jeżeli jakaś jego cześć będzie odstawać, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie zostanie wykryte przez płytę.
Uchwyty i pokrywka
Aby wybrać najlepszy produkt, warto przejrzeć ranking garnków indukcyjnych. To tam dowiemy się, jakie produkty mają największe powodzenie u użytkowników. Jeżeli chcemy kupić zestaw garnków, to warto zwrócić uwagę na uchwyty. Jest to element, który jest często pomijanym kryterium wyboru, jednak jest niemniej ważny jak pozostałe.
Kupując garnki do indukcji, wybierzmy takie, których uchwyt nie będą przewodziły ciepła. Wówczas za każdym razem nie będziemy musieli używać rękawiczek żaroodpornych lub ścierek, aby przenieść gorący garnek. Niezależnie czy wybierzemy szklane pokrywki, czy te z innego materiału, warto wybrać garnki z odczepianymi uchwytami. Takie rozwiązanie pozwala zaoszczędzić sporo miejsca w szafce, umożliwia wkładanie garnków do piekarnika i jest bardzo praktycznym rozwiązaniem.
Jaki materiał garnków indukcyjnych?
Garnki na indukcje produkuje się przede wszystkim z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Takie naczynia charakteryzują się dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania czy korozję. Garnki ze stali nierdzewnej są dostępne w wielu wzorach i rozmiarach. Stalowe garnki w większości nadają się do mycia w zmywarce. Niektóre modele są dostosowane do pracy w piekarniku.
Dostępne są także aluminiowe garnki, które są lekkie i dobrze przewodzą ciepło. Odznaczają się jednak nieco mniejszą odpornością na uszkodzenia.
Niesłabnącą popularnością cieszą się emaliowane garnki do kuchenki indukcyjnej. Jest to bardzo bezpieczny materiał, który nie wchodzi w reakcję z żywnością. Jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie zmienia smaku potraw. To rozwiązanie polecane jest szczególnie alergikom.
Na rynku dostępne są także garnki żeliwne, które wyróżniają się wysoką odpornością na uszkodzenia. Z pewnością ten wybór, będzie zakupem na długie lata. Wybierając taki zestaw, upewnijmy się, że produkt został pokryty powłoką o właściwościach nieprzywierających.
Ostatnim typem naczyń, które wymienimy, są garnki ceramiczne. Podobnie jak emaliowane, nie reagują z żywnością i nie wydzielają pod wpływem temperatury szkodliwych związków.