Menu

Młody, a może dojrzały? Różne twarze rieslinga.

2 minuty czytania
Młody, a może dojrzały? Różne twarze rieslinga.
Fot. materiały partnera
0

Tajemniczy i kontrowersyjny, a przy tym niesamowicie różnorodny, lecz często niedoceniany – ot, cały riesling. Winogrona tej odmiany są uznawane za jeden z najlepszych surowców winiarskich. Czego zatem możemy spodziewać się po rieslingu?

0

Riesling – król białych win. 

Złożony, kwiatowy bukiet, duża wytrzymałość i ogromna uniwersalność to jedne z głównych cech jednej z najważniejszych na świecie odmiany winorośli: riesling. Ta biała, naturalna krzyżówka pochodzi z doliny Renu w Niemczech, lecz obecnie jest uprawiana w wielu regionach świata – począwszy od terenów naszych zachodnich sąsiadów, poprzez Alzację, a kończąc na USA i Antypodach – dalekiej Nowej Zelandii i Australii. 

Pierwsze wzmianki o rieslingu pochodzą z XV wieku, a badania DNA pozwalają nam przypuszczać, że jednym z jego przodków może być odmiana gouais blanc. Jakiekolwiek nie byłoby jego pochodzenie, przez blisko 600 lat udokumentowanej historii, riesling stał się jedną z trzech (obok sauvignon blanc i chardonnay) najważniejszych odmian winorośli stosowanych do wyrobu białych win, a według wielu – najznakomitszą. To wszystko dzięki dwóm cechom – wysokiej kwasowości i bogatemu bukietowi – które sprawiają, że rieslingi smakują doskonale zarówno, gdy są młode, jak i długo leżakowane. 

Jeżeli chodzi o rieslinga… pochodzenie ma znaczenie. 

Riesling jest odmianą, która bardzo mocno oddaje charakter terroir. Zależnie od charakterystyki gleby, nasłonecznienia, wilgotności i szeregu innych czynników może prezentować całkowicie odmienny bukiet, dlatego trunek z Kanady, nigdy nie będzie smakował tak, jak wino alzackie, czy z doliny Renu. 

W zależności od swojego pochodzenia riesling może być winem kwiatowym, wręcz perfumowanym, lub pełnym owocowych, brzoskwiniowych nut. Może przyjmować formę lekkiego wina musującego, lub gęstego, otulającego podniebienie. Wszystko to zależy od miejsca uprawy, długości dojrzewania owoców i leżakowania alkoholu oraz od generalnych zwyczajów winiarskich panujących na danym terytorium. Sprawia to, że wina wyprodukowane z tej odmiany winorośli są niezwykle zróżnicowane i mogą trafić w gust praktycznie każdego – niezależnie, czy jest amatorem, czy wykwalifikowanym profesjonalistą.’

Fot. materiały partnera

Oblicze młodego rieslinga. 

Wino wyprodukowane z odmiany riesling znacząco zmienia swoją charakterystykę aromatyczno-smakową z upływem czasu. W młodym trunku wyczuwalny jest wysoki poziom kwasowości, który w połączeniu ze stosunkowo niską zawartością alkoholu sprawiają, że jest to wyjątkowo orzeźwiający napój. Dobrym przykładem są tutaj rześkie, wytrawne wina niemieckie z rodzaju Kabinett. 

W bukiecie młodego wina dominują bardzo charakterystyczne aromaty jabłek, połączone z nutami cytrusów, a nawet… truskawek. Wszystko to może być przełamane zapachami przywołującymi na myśl łąkę pełną kwiatów. Wszystko to sprawia, że rieslinga nie da się łatwo opisać. Jego smak i aromat zależy w ogromnej mierze od miejsca, z którego pochodzi. Nie zdziwcie się zatem, gdy pijąc młodego rieslinga, poczujecie w nim ananasa, a nawet nuty mineralne. 

Leżakowany riesling, czyli złożona szlachetność. 

Na drugim biegunie spektrum różnorodności tego wyjątkowego wina, leżą długo dojrzewające, słodkie trunki. Podobnie jak w młodym napoju, tak i tutaj mamy do czynienia z ogromną złożonością aromatów, która może być dodatkowo pogłębiona, gdy owoce użyte do wyprodukowania wina były porażone szlachetną pleśnią. 

Dojrzałe rieslingi są bardziej „brzoskwiniowe”, niż „jabłkowe”. Mogą być też bardzo słodkie – dobrym przykładem jest niemiecki Trockenbeerenauslese, do którego produkcji używa się winogron nie dość, że pokrytych pleśnią, to jeszcze zasuszonych prawie do postaci rodzynek. Kolejnym przykładem jest alzacki, deserowy riesling Sélection de Grains Nobles, który podobnie jak niemiecki „kuzyn”, korzysta z owoców porażonych szlachetną pleśnią. 

Jest jednak jeszcze jedna kwestia, która odróżnia wina riesling od wszystkich innych win na świecie. Są to niesamowicie specyficzne nuty „naftowe” i „benzynowe”, obecne właśnie głównie w winach leżakowanych. Te aromaty mogą odrzucać amatorów, lecz są poszukiwane przez koneserów, jako nieodłączna i prawdziwie wyjątkowa cecha bukietu dojrzałego rieslinga. 

Wino prawdziwie uniwersalne 

Słodkie, wytrawne, młode, długo dojrzewające. Owocowe, kwiatowe, „benzynowe” – riesling to definicja różnorodności. Ta wyjątkowa odmiana winorośli to wspaniały surowiec dla ambitnych winiarzy, którzy chcą eksperymentować przy tworzeniu trunków, ale także dla koneserów, chcących rozpieścić podniebienie wyjątkowymi aromatami. Riesling znajdzie także swoje miejsce w domu każdego amatora wina, zarówno do samodzielnego spożycia, jak i wspaniały dodatek do wielu potraw.

Skomentuj

Czytaj także

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem