Dieta bezglutenowa jest jednym ze sposobów leczenia i zapobiegania celiakii, choroby spowodowanej nietolerancją glutenu, czyli białka roślinnego pojawiającego się w zbożach.Sprawdź zasady, efekty i dowiedz się, czy warto na nią przejść.
Jej podstawowym założeniem jest więc wyeliminowanie z jadłospisu pokarmów z pszenicy, żyta, jęczmienia, a czasami nawet owsa. Nie oznacza to jednak, że osoby stosujące tą dietę nie mogą spożywać pieczywa, ciasta czy makaronu. W niektórych sklepach (głównie duże markety i sklepy ze zdrową żywnością) można dostać te produkty zrobione ze specjalnej mąkini np. ryżowej czy kukurydzianej. Przestrzeganie bezglutenowej diety jest o tyle trudne, że wymaga stałego zwracania uwagi na to, czy organizmowi dostarczane są wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki. Większość osób stosujących dietę bezglutenową musi jej przestrzegać do końca życia.
Dla kogo?
Dieta bezglutenowa zalecana jest przede wszystkim w leczeniu oraz profilaktyce celiakii. Poza tym powinny na nią przejść osoby, u których gluten wywołuje alergię. Obecnie stosuje ją około jeden procent naszego społeczeństwa.
Efekty diety bezglutenowej
Podstawowym efektem diety bezglutenowej jest ustąpienie objawów choroby związanej z nietolerancją glutenu oraz alergią na to białko pochodzenia roślinnego. Z wykluczeniem z diety niektórych zbóż może wiązać się niedobór witaminy B, żelaza oraz błonnika. W związku z tym warto pamiętać, by kontrolować i uzupełniać poziom tych składników w organizmie.
Przykładowy jadłospis
Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:
– ryż oraz wszystkie produkty wytworzone z mączki ryżowej
– produkty przygotowane z mąki kukurydzianej, płatki kukurydziane
– soja, sago
– owoce
– bezglutenowe pieczywo oraz makarony
– kasza gryczana oraz jaglana
– bezglutenowe ciastka i słodycze
– warzywa
– mleko i niektóre przetwory mleczne
– mięso oraz niektóre wędliny
– miód.
Produkty niedozwolone w diecie bezglutenowej:
– zwykłe jasne i ciemne pieczywo
– maratony
– mąka pszenna i żytnia
– kasza manna oraz jęczmienna
– otręby
– kaszanka, pasztetowa, salceson
– kawy zbożowe.