Dieta lekkostrawna – poczuj się lekko!
Smażone, pieczone potrawy potrafią obciążyć nasze ciało i wpływać na nasz nastrój. Dieta lekkostrawna poprzez zastąpienie tych dań produktami bogatymi w witaminy i minerały odciąża nasz układ trawienny.
To właśnie dzięki temu można uniknąć problemów z trawieniem, ale także poprawić koncentrację. Jej podstawą są produkty lekkostrawne, a więc takie, które nasz organizm przyswaja dość szybko i bez żadnych problemów. W czasie stosowania kuracji zaleca się jedzenie pięciu lub nawet sześciu lekkich posiłków w regularnych odstępach czasu. Koniecznie należy pamiętać również o tym, by kolację jeść nie później niż na dwie godziny przed snem. Świetnym sposobem na nadanie większości składników lekkostrawnej formy jest ich gotowanie. Aby jednak zachować jak najwięcej wartościowych składników, najlepiej robić to na parze.
Dla kogo
Zadaniem diety lekkostrawnej jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników, jednak w taki sposób, by jak najmniej obciążało to narządy naszego układu pokarmowego. Kurację zaleca się więc najczęściej osobom mającym problemy z jelitami, wątrobą oraz żołądkiem. Poza tym dobrze jest ją stosować w stanach podgorączkowych, podczas zatruć pokarmowych, przeziębień oraz gryp.
Efekty
Dietę lekkostrawną stosuje się nie tyle po to, by zrzucić wagę, ale raczej w celach zdrowotnych. Nie dość, że reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego to jeszcze nie obciąża naszego organizmu, dlatego świetnie sprawdza się w czasie zmniejszonej odporności.
Przykładowy jadłospis
Jedna z głównych zasad diety lekkostrawnej mówi o tym, by wyeliminować ze swojego jadłospisu wszystkie dania tłuste lub smażone. To właśnie one najdłużej zalegają w naszym żołądku i powodują wzięcia. Niewskazane jest również spożywanie zbyt ostrych przypraw. Co ciekawe, jako jedna z niewielu kuracji, dieta lekkostrawna nie zaleca jedzenia produktów bogatych w błonnik.
Najlepszym sposobem na przygotowanie lekkostrawnych dań jest gotowanie produktów na parze lub w lekko osolonej wodze oraz ich duszenie lub pieczenie w folii. Zasada ta powinna dotyczyć nie tylko warzyw czy mięs, ale również owoców.
Podstawę jadłospisu w diecie lekkostrawnej powinny stanowić:
– jasne, pszenne pieczywo, biszkopt
– biały ryż, a także drobne makarony (np. muszelki, nitki)
– chude wędliny i twaróg
– pieczone lub gotowane jabłka, surowe banany, morele, maliny oraz truskawki
– chude gotowane mięso, pulpety
– gotowane lub przetarte warzywa, w tym m.in. pomidor bez skórki, dynia, marchew, buraki, pietruszka. Przede wszystkim należy unikać warzyw wzdymających (np. kalafiora, cebuli, pora, ogórków) oraz nasion roślin strączkowych.
– ziemniaczane piure
– lekkie zupy warzywne, najlepiej bez mięsa i zasmażki
– masło, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy
– kasza manna, drobniutka kasza jęczmienna, kuskus.