Menu

Dieta niełączenia – zasady, działanie i efekty

2 minuty czytania
Dieta niełączenia – zasady, działanie i efekty
Rozdzielenie posiłków to głowne założenie diety niełączenia, fot. Pixabay
0

Dieta niełączenia jest jednym z przykładów diet niskokalorycznych. Jej główna zasada zakazuje łączenia niektórych grup produktów. Dzięki takiemu zestawieniu składników, nasz organizm ma ułatwione zadanie podczas przeprowadzania procesów trawiennych oraz szybciej spala tłuszcz.

0

To wszystko sprawia natomiast, że w dość szybkim czasie można sporo stracić na wadze. W diecie niełączenia chodzi przede wszystkim o to, by nie łączyć w jednym posiłku białek oraz węglowodanów. Poza tym każde danie główne powinno być przygotowane tak, by w jego składzie znalazł się przynajmniej jeden ekstraspalacz tłuszczu, czyli magnez, żelazo, witamina C, chrom wapń, karnityna lub jod. Twórcą diety niełączenia jest amerykański lekarz William Hay.

Dla kogo?

Choć dieta niełączenia jest niskokaloryczna, nie oznacza to, że mogą ją stosować jedynie osoby walczące z nadwagą. Równie często poleca się ją bowiem tym, którzy cierpią na niedokrwistość, nadciśnienie, a także inne choroby serca i układu krwionośnego. Warto jednak pamiętać o tym, by bez konsultacji lekarskiej nie stosować kuracji dłużej niż przez 14 dni.

Efekty i działanie

Podstawowym efektem stosowania diety niełączenia jest znaczna utrata wagi. W ciągu zaledwie dwóch tygodni można zrzucić nawet 7 kilogramów. Jednak to nie jedyne zalety tej kuracji. Poza redukcją wagi dieta niełączenia pozytywnie wpływa również na nasz układ pokarmowy, przyspieszając przemianę materii oraz sprawia, że poprawia się nasze samopoczucie.

Przykładowy jadłospis

Autor diety niełączenia, doktor Hay podzielił wszystkie produkty na trzy grupy:

– białkową (gotowane mięso i ryby, wędliny, jajka, mleko, sery o zawartości tłuszczu poniżej 50 procent, owoce z wyjątkiem bananów)

– węglowodanową (pieczywo, makarony, kasze, suszone owoce, ryż, banany, cukier)

– neutralną (warzywa liściaste oraz korzeniowe, bardzo tłuste sery ? powyżej 50 procent, tłuszcze, produkty mleczne zakwaszone, twarożki, orzechy).

To właśnie tym podziałem należy kierować się podczas dobierania składników poszczególnych dań. Główna zasada mówi o tym, by nie łączyć grupy białkowej z węglowodanową. Bez przeszkód można je natomiast mieszać z produktami uznawanymi za neutralne. W diecie Haya bardzo ważny jest również bilans kaloryczny, który w ciągu dnia nie powinien przekraczać 1000 kalorii. Głównymi posiłkami są obiad i kolacja (po 300 kcal).

I śniadanie: pięć łyżeczek płatków owsianych, pięć orzechów laskowych (mogą być posiekane), 250 gram suszonych jabłek. Całość polana 2/3 opakowania niskotłuszczowego, naturalnego jogurtu.

II śniadanie: dwie kromki chrupkiego pieczywa.

Obiad: sałatka przygotowana z 1/2 główki sałaty lodowej, 100 gram szynki drobiowej, pomidora, dwóch ogórków małosolnych, młodej cebulki ze szczypiorkiem, dwóch łyżek kukurydzy z puszki. Całość skropiona sokiem wyciśniętym z 1/4 cytryny i polana 1/2 opakowania jogurtu naturalnego.

Podwieczorek: dwie średniej wielkości mandarynki.

Kolacja: zupa z mięsa ryby morskiej (najlepiej białej i o wielkości ok. 150 gram).

Skomentuj

Czytaj także

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem