Dieta norweska – zasady, działanie i efekty
Dieta norweska uchodzi za jedną z bardziej rygorystycznych. Jednak to właśnie temu bywa tak skuteczna. W ciągu dwóch tygodni, można na niej zrzucić nawet 10 kilogramów. Poznaj zasady, efekty i działanie diety norweskiej.
Za stworzenie diety odpowiedzialna jest grupa dietetyków pracujących na uniwersytecie w Oslo. Podstawową wadą tej kuracji jest to, że posiada dość monotonny jadłospis. Jej głównymi składnikami są bowiem gotowane jajka oraz grejpfruty. Poza tym dzienny spis posiłków nie przewiduje kolacji. Co ciekawe, każde odstępstwo od diety, nie pozwala na jej kontynuację. Dlatego też, jeśli nie chcemy zaczynać wszystkiego od początku, nie warto sięgać po zakazane produkty.
Dla kogo?
Choć dzięki tej diecie można szybko zrzucić zbędne kilogramy, nie jest odpowiednia dla wszystkich. Z racji tego, że poważnie obciąża organizm, mogą ją stosować jedynie osoby zdrowe. Poza tym dieta raczej nie przypadnie do gustu tym, którzy nie mają zbyt silnej woli.
Efekty i działanie
Podstawowym celem stosowania diety norweskiej jest przyspieszenie przemiany materii. W związku z tym w ciągu całej, 14-dniowej kuracji można schudnąć nawet 10 kilogramów. Warto jednak mieć na uwadze to, że ze względu na to, że dieta norweska jest dość monotonna, może nieco osłabić nasz organizm.
Przykładowy jadłospis
Głównymi składnikami diety norweskiej są jajka oraz grejpfruty. Nie oznacza to jednak, że poza nimi nie można jeść nic innego. W ramach dodatków wskazana jest przede wszystkim surówka z selera naciowego, marchewki, ogórka konserwowego oraz pomidora. Pamiętać należy tylko o jednej zasadzie – warzyw nie można polewać ani olejem ani dresingirm.
Pewne ograniczenia dotyczą również mięsa. To można oczywiście spożywać, ale tylko pod warunkiem, że jest gotowane, pieczone w piekarniku lub przyrządzane na grillu. Dotyczy to również ryb. Dieta norweska zakłada również niemal całkowite ograniczenie soli, cukru. Jeśli nadal będziemy pić kawę, to tylko czarną lub z niewielką ilością mleka. Od czasu do czasu można pozwolić sobie również na zjedzenie pieczywa.
Śniadanie: każde składa się z grejpfruta oraz jednego lub dwóch jajek. Do tego można wypić wspomnianą już kawę lub niesłodzoną herbatę. Jedynie w poniedziałek jadłospis zakłada minimalne zwiększenie posiłku i tego dnia można zjeść trzy jajka.
II śniadanie: jedno lub dwa jaja, pół paczki gotowanego szpinaku zmieszanego z odrobiną jogurtu naturalnego.
Obiad: ryba z surówką przygotowaną z selera naciowego, pomidora i kiszonych ogórków, kawa lub herbata.