Dieta wątrobowa – zasady, zalecenia i efekty

Dieta wątrobowa, fot. Shutterstock.com
Dieta wątrobowa, fot. Shutterstock.com

Wątroba to jeden z najważniejszych organów naszego ciała. Pełni w naszym organizmie ponad 500 funkcji, i co najważniejsze, potrafi się regenerować, jeżeli tylko jej w tym pomożemy. Sprawdź jakie są zalety diety wątrobowej, dla kogo jest wskazana i jakie produkty spożywa się podczas kuracji.

Dieta wątrobowa jest nie tylko łatwostrawna, ale również zakłada znaczne ograniczenie spożywania tłuszczów. Poleca się ją przede wszystkim osobom mającym problemy z wątrobą, trzustką, pęcherzykiem żółciowym lub drogami żółciowymi. Dieta wątrobowa świetnie sprawdza się również w łagodzeniu objawów choroby wrzodowej. Podczas całej kuracji nie można pić alkoholu. Poza tym dieta zakłada zwiększenie spożycia węglowodanów. W ciągu całego dnia powinno się jeść nawet sześć niezbyt obfitych posiłków. Poza tym dużą wagę przykłada się w niej do ilości dodawanych do posiłków tłuszczy, a także sposobu przygotowywania poszczególnych dań. Wskazane jest więc gotowanie na parze, duszenie oraz pieczenie w specjalnej folii. Ważnym składnikiem diety wątrobowej jest również witamina C i E.

Dla kogo?

Dieta wątrobowa to program żywieniowy ułożony tak, by był przyjazny dla naszej wątroby. Nie oznacza to jednak, że jednym wskazaniem do jej stosowania są problemy z tym gruczołem czy trzustką, pęcherzykiem żółciowym, drogami żółciowymi oraz wrzodami. Dieta wątrobowa może być stosowana również w formie profilaktyki.

Efekty diety wątrobowej

Podstawowym celem stosowania diety wątrobowej jest zapewnienie prawidłowego działania wątroby, a także złagodzenie wszystkich dolegliwości, spowodowanych chorobami tego gruczołu.

Przykładowy jadłospis

Podstawowym założeniem diety wątrobowej jest jedzenie pięciu lub nawet sześciu posiłków dziennie o regularnych porach. O ile w spożywaniu białka i węglowodanów nie ma w zasadzie restrykcyjnych ograniczeń, znacząco należy zredukować ilość dostarczanych organizmowi tłuszczów. Niewskazane jest również jedzenie produktów bogatych w błonnik. Aby posiłki nie obciążały naszego układu pokarmowego najlepiej przyrządzać je na parze lub zapiekać w folii. Tłuste mięsa koniecznie trzeba zastąpić chudym drobiem i rybami. Zamiast tłuszczów zwierzęcych lepiej postawić na olej sojowy lub słonecznikowy, z kolei śmietanę najlepiej zastąpić naturalnym jogurtem. W ciągu dnia nie powinno spożywać się więcej niż 70 gram cukrów.

Śniadanie: kaszka manna, jasne, pszenne pieczywo posmarowane masłem i chudym białym serem, pomidor.

II śniadanie: ryż z prażonymi jabłkami.

Obiad: zupa jarzynowa (koniecznie bez zasmażki), ryba pieczona w folii, marchew i brokuł gotowane na parze.

Podwieczorek: dietetyczne biszkopty, świeży sok z warzyw i owoców.

Kolacja: kopytka z niewielką ilością masła, przyprawione cynamonem.

Z wykształcenia politolożka i dziennikarka. Zainteresowana sytuacją w Czeczenii. Właścicielka dwóch kotów, uzależniona od Instagrama i czekolady. Lubi jeść, ale nie lubi gotować.