Przelew i chemex – jaką kawę wybrać do tych metod parzenia?
Aby kawa dobrze smakowała, nie wystarczy tylko wybrać odpowiedni gatunek tego produktu. Trzeba także dobrać metodę parzenia, która zapewni nam doznania smakowe zgodne z naszymi preferencjami. Przeczytaj, jak dobrać kawę do poszczególnych akcesoriów do przygotowywania małej czarnej.
Na początek dnia – kawa!
Wyobraź sobie nieśpieszny poranek, gdy jeszcze wszyscy śpią. To Twoja kawowa pora. Sięgasz po poleconą przez znajomego kawę Papua Nowa Gwinea. Otwierasz jej opakowanie ze strunowym zamknięciem i czujesz zapach prażonych orzechów, miodu oraz kwiatów. Takie połączenie może przywodzić na myśl wyprawę do ciepłych krajów, gdzie zresztą rośnie ten gatunek.
Zastanawiasz się, co zrobić, by wydobyć jej aromat? Kluczem jest wybór odpowiedniej metody parzenia. W przypadku tej kawy można postawić na parzenie kawy przelewowe albo kawę z chemexa. To, jaką kawę z chemexa czy z przelewu uzyskamy, zależy nie tylko od wyboru konkretnej metody, ale także od jakości, grubości mielenia oraz stopnia palenia ziaren.
Przelew i chemex – różnice
Parzenie kawy metodą przelewową to rytuał, na który trzeba poświęcić nieco więcej czasu. Do dripu, stożkowatego naczynia w kształcie lejka, który umieszcza się na dodatkowym naczyniu, trzeba wlać wodę. Najpierw zwilżyć papierowy filtr, a następnie odmierzyć kawę i zalać gorącą wodą. Aby zaparzanie kawy przebiegło pomyślnie, woda nie może być wrząca.
Z kolei chemex to naczynie o formie klepsydry do parzenia kawy. Wkładamy do niego papierowy filtr, wsypujemy kawę i zalewamy wodą. Jak widać, różnice konstrukcyjne pomiędzy tymi rozwiązaniami nie mają wpływu na zasady użytkowania, które są podobne. W jednej i drugiej metodzie istotne są: sposób przelewania, a także czas parzenia. Wodę należy wlewać stopniowo, kolistymi ruchami.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat przelewowych metod parzenia kawy, może zainteresować Cię artykuł: Przelewowe metody parzenia kawy – co musisz o nich wiedzieć?
Efekty parzenia kawy w chemexie i metodą przelewową
Jeżeli mamy możliwości, warto przetestować obie metody parzenia. Efekty mogą być nieco odmienne. Chemex doskonale wydobywa kwiatowe i owocowe nuty smakowe, co w przypadku kawy Papua Nowa Gwinea o smaku słodkich owoców, imbiru, cynamonu i kardamonu, zapewnia nam niepowtarzalne doznania. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że to prawdopodobnie najlepsza kawa do chemexa. Słodka i aromatyczna.
Natomiast ta sama kawa przygotowana metodą przelewową ma łagodniejszy, lekko orzechowy, słodkawy smak. Wybierając konkretny sposób parzenia, mamy możliwość stworzenia dwóch różnych naparów z tej samej kawy. Każdy z nich, choć nieco inny, smakuje wyśmienicie.
Nie tylko Papua Nowa Gwinea!
Pamiętajmy, że każdą wysokiej jakości kawę, nie tylko wskazaną Papuę Nową Gwineę, można wykorzystać do stworzenia smacznego naparu. Wybierając zarówno metodę przelewową, jak i chemex, wydobędziesz pełen bukiet smakowy kawy oraz jej wspaniałe aromaty. Pamiętaj, że podstawą do zaparzenia smacznej małej czarnej są jakościowe ziarna, a dopiero w drugiej kolejności akcesoria do jej przygotowania. Powodzenia!