Menu

W czym jest witamina D? Łosoś naturalnym źródłem witaminy D

2 minuty czytania
W czym jest witamina D? Łosoś naturalnym źródłem witaminy D
0

0

Witamina D jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma znaczenie dla mocnych kości i zębów, odpowiada za transport wapnia i poprawia odporność. W czym jest witamina D?

Witamina D – co to za związek?

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zyskała miano prohormonu, co oznacza, że uczestnicząc w wielu procesach, wykazuje zbliżone działanie do hormonów steroidowych.

Witamina D w produktach żywnościowych może występować jako:

  • ergokalcyferol (witamina D2) znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego np. grzybach, drożdżach.
  • cholekalcyferol (witamina D3) – związek występujący w rybach np. łososiu i olejach rybich.

Wiele osób zastanawia się, w czym jest witamina D i czy konieczna jest suplementacja preparatami zawierającymi witaminę D3. Niedobór D3 będzie zaburzał pracę ustroju, dlatego bezwzględnie należy zadbać o optymalne stężenie tego związku. Witamina D może być syntetyzowana endogennie przez organizm człowieka pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Gdybyśmy przebywali większość swojego życia w nasłonecznionych miejscach, prawdopodobnie wystarczyłoby to na pokrycie około 90% zapotrzebowania. Z drugiej strony badania potwierdzają szkodliwe oddziaływanie promieniowania UV na skórę. Nadmierna ekspozycja na słońce, szczególnie w godzinach, kiedy najsilniej operuje, może powodować poparzenia słoneczne, przyspieszać procesy starzenia i bezpośrednio wpływać na rozwój choroby nowotworowej skóry, a dokładnie pochodzącego z komórek barwnikowych czerniaka.

Warto zatem wiedzieć, w czym jest witamina D, aby w pierwszej kolejności uruchomić jej podaż ze źródeł pokarmowych, tj. włączyć do diety tłuste ryby morskie takie jak łosoś, a następnie ewentualny niedobór uzupełniać suplementacją.

Witamina D3 – jakie pełni funkcje w organizmie?

Witamina D3 pochodząca z pożywienia jest przetwarzana do jej aktywnej formy i dystrybuowana do różnych narządów. Najwięcej trafia do wątroby, gdzie jest magazynowana. Część zapasów D3 znajduje się też w tkance tłuszczowej, jednak organizm dużo trudniej czerpie z tych zasobów. Przez to też osoby otyłe wykazują wyższe zapotrzebowanie na witaminę D3.

Ze względu na znaczenie dla organizmu warto wiedzieć, w czym jest witamina D i dbać o to, aby nie zabrakło w jadłospisie ryb takich jak łosoś.

Podstawowa rola witaminy D3 dotyczy układu kostnego, gdyż dzięki niej dochodzi do zwiększonego wchłaniania wapnia i fosforu w jelitach oraz uczestniczy w transporcie wapnia. Dodatkowo poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego i wzmacnia odporność na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze.

Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D3 u dzieci, ze względu na nieprawidłowy rozwój kośćca i powstawanie krzywicy. Zwiększone zapotrzebowanie przez to dotyczy także kobiet ciężarnych i karmiących. Zbyt niskie stężenie witaminy D u osób starszych może prowadzić do osteoporozy, co skutkuje obniżoną gęstością mineralną kości i skłonnością do złamań. 

W czym jest witamina D?

Najlepszym źródłem pokarmowym witaminy D3 są tłuste ryby morskie takie jak łosoś, węgorz, śledź, sardynki i tuńczyk, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. Stojąc przed sklepową półką, należy zwracać uwagę na to, czy ryby i owoce morza są sygnowane certyfikatem ASC. Oznaczenie logo Aquaculture Stewardship Council (ASC) świadczy, że hodowla morska jest prowadzona w sposób zrównoważony z poszanowaniem zasobów środowiskowych. W ten sposób dbamy nie tylko o szeroko pojęty ekosystem, ale przede wszystkim zdrowie swoje i bliskich.

Warto wybierać ryby świeże lub wędzone na zimno. Rzadziej sięgać po przetwory rybne lub ryby w puszkach.

W czym jest witamina D3?

Łosoś i śledź to ryby o wysokiej zawartości witaminy D3, które najczęściej goszczą na naszych stołach. O ile rola śledzia ogranicza się najczęściej do przystawek, to łosoś daje bardzo szerokie pole do kulinarnego wykorzystania. Łosoś, jako źródło witaminy D3 dzięki swoim walorom smakowym jest serwowany w postaci świeżej, jako tatar, pieczonej lub gotowanej, jako baza do zupy rybnej. Łosoś wędzony z kolei jest doskonałym dodatkiem do sałatek, tarty czy pasty.

Skomentuj

Czytaj także

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem