Menu
Banner Castorama

Założenia diety glikemicznej

1 minuta czytania
Założenia diety glikemicznej
Dieta glikemiczna, fot. Shutterstock.com
0

Cechą charakterystyczną tej diety jest to, że bazuje przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. To właśnie wartość tego wskaźnika, pokazuje nam, jak spożywane pokarmy wpływają na poziom glukozy w naszej krwi.

0

Im więc IG jest niższy, tym lepiej dla naszego organizmu. Jeśli wahania poziomu glukozy w organizmie nie są zbyt duże, uregulowana zostaje również produkcja insuliny. To z kolei sprawia, że dłużnej czujemy się najedzeni i możemy zrzucić zbędne kilogramy. W przeciwieństwie do niektórych kuracji, dietę glikemiczna można stosować nieprzerwanie nawet przez całe życie. Poza tym, dzięki temu, że dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych mogą używać jej niemal wszyscy.

Dla kogo?

Podstawą dopierania pokarmów w tej diecie jest indeks glikemiczny. W praktyce oznacza to więc, że możemy jeść produkty z różnych grup pokarmowych i dostarczać swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych do życia składników. Z tego też powody dietę glikemiczną może stosować niemal każdy. Ten rodzaj kuracji powinien przypaść do gustu również tym, którzy nie przepadają za pilnowaniem kalorii i skrupulatnym odmierzaniem porcji jedzenia.

Efekty

Choć stosowanie diety glikemicznej raczej nie pomoże nam w szybkim zrzuceniu zbędnych kilogramów, z jej pomocą z pewnością utrzymamy wagę w ryzach. Poza tym na pewno odczujemy poprawę zdrowia.

Co można jeść?

Stosując dietę glikemiczną należy jeść dzienni pięć posiłków. Trzy z nich powinny składać się z produktów o niskim IG. Dwa pozostałe mogą natomiast zawierać składniki z dwóch pozostałych grup. Niski indeks glikemiczny nie przekracza 55 (jabłka, pomarańcze, truskawki, czereśnie, sałata, szpinak, fasolka, marchewka, rzodkiewka, chude przetwory mleczne, razowy chleb otręby, soczewica, dziki ryż), średni to przedział 56-69 (mód, cukier, musli, chrupki chleb, ziemniaki gotowane, banan, winogrona, owoce z puszki) z kolei wysoki wynosi powyżej 70 (suszone banany i daktyle, frytki, chipsy, bagietki, chrupki, gofry, słodycze).

I śniadanie: 2/3 szklanki musli z jogurtem naturalnym, świeżymi owocami i garścią orzechów, szklanka soku pomarańczowego.

II śniadanie: zmiksowane truskawki zmieszane z dużym, naturalnym jogurtem.

Obiad: grillowane ryba (ewentualnie mięso z kurczaka) z warzywami ugotowanymi na parze.

Podwieczorek: sałatka owocowa.

Kolacja: dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa z chudą wędliną i sałatą.

Skomentuj

Czytaj także

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem