Menu

Jak prawidłowo parzyć kawę? Grubość mielenia kawy a rodzaj parzenia

2 minuty czytania
Jak prawidłowo parzyć kawę? Grubość mielenia kawy a rodzaj parzenia
Fot. materiały partnera
0

Kawa ze względu na swoje właściwości sensoryczne oraz pobudzające działanie na układ nerwowy jest naparem cenionym i spożywanym na wszystkich szerokościach geograficznych. Wybór kawy odpowiadającej indywidualnym potrzebom, nie jest prosty. Mało tego, należy wiedzieć jak prawidłowo parzyć kawę. Jak grubość mielenia wpływa na walory kawy?

0

Kawa – co należy o niej wiedzieć

Kawa jest to napar ziołowy pozyskiwany z palonych ziaren kawowca. Od strony fizykochemicznej kawa stanowi kompleks lotnych związków, a najważniejsze substancje zawarte w kawie to kofeina, kwas chlorogenowy oraz związki fenolowe. Mimo tego, że kawa znana jest od wieków, nie ustają kontrowersje na temat jej oddziaływania na organizm człowieka. Właściwości stymulujące kawy sprawiły, że znalazła się ona w kręgu zainteresowań światowej organizacji, regulującej kwestie wspomagania dopingowego u sportowców World Anti-Doping Agency (WADA). Między innymi z tego względu, kawa, a, ściśle mówiąc, zawarta w kawie kofeina jest jedną z lepiej przebadanych substancji. 

Aktualnie wiadomo, że umiarkowane spożycie kawy jest bezpieczne. Dodatkowo kawa zawiera substancje bioaktywne o działaniu prozdrowotnym i w związku z tym, może być wykorzystywana w profilaktyce niektórych chorób. 

Uznana z bezpieczną dla organizmu człowieka dzienna dawka kofeiny dla zdrowej dorosłej osoby wynosi 400 mg, a jednorazowo przyjęta bez skutków ubocznych to ilość 200 mg. Dlatego dla wielbicieli aromatycznego naparu stworzono kawę bezkofeinową, która zachowuje smak i aromat kawy kofeinowej. Warto serwować sobie produkty najwyższej jakości – do takich należy kawa Lewandowskiego. Produkt sygnowany nazwiskiem naszego reprezentanta Polski w piłce nożnej do kupienia jest w sklepie z ekologiczną żywnością foods by Ann.  

Kawa – jak prawidłowo parzyć kawę?            

Kawa należy do jednych z podstawowych produktów spożywczych każdego gospodarstwa domowego. Należy wyróżnić dwa gatunki kawy o znaczeniu handlowym i są to arabika i robusta. Kawa arabika charakteryzuje się łagodnym smakiem i niższą zawartością kofeiny, a robustę cechuje wyrazisty, cierpki smak i zapach oraz wyższe wysycenie kofeiną. 

  • Parzenie kawy po turecku – jest to najprostszy sposób parzenia kawy. Do procesu niezbędny będzie specjalny tygielek. Drobno zmielone ziarna kawy należy wsypać do naczynia, zalać zimną wodą i zagotować, doprowadzając do wrzenia naparu. Niektóre źródła dla baristów, podają, że proces gotowania i stygnięcia należy powtórzyć 3 razy, aby wydobyć pełnię smaku i aromatu. Tradycyjną kawę po turecku pije się z dodatkiem cukru. 
  • Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym zależy od rodzaju ekspresu, z jakim mamy do czynienia. Na rynku dostępne są ekspresy kolbowe, bezkobowe oraz takie, które samodzielnie mielą ziarna kawy. Ten sposób parzenia kawy wymaga drobno zmielonej kawy, wówczas otrzymany posiada atrakcyjną dla wielu piankę. 
  • Parzenie kawy w ekspresie przelewowym. Proces technologiczny parzenia kawy w tego rodzaju ekspresie opiera się o przepływ wody przez filtr, na którym umieszczona została zmielona kawa, która trafia do szklanego, żaroodpornego dzbanka. Ekspres przelewowy jest wyposażony w fabrycznie zamontowany podgrzewacz, dzięki temu kawa utrzymuje odpowiednią temperaturę. 

Jak parzyć kawę – grubość mielenia ziaren

Właściwości organoleptyczne kawy, a także zawartość wszystkich związków aktywnych naturalnie w niej występujących będą zależały od sposobu, w jaki kawa będzie zaparzona. W celu zachowania wszystkich dobroczynnych właściwości naparu warto wiedzieć jaka grubość mielenia ziaren będzie wskazana dla danego typu zaparzania kawy.

Sposób parzenia kawy, a grubość mielenia 

  •     Kawa drobno mielona, będzie najlepsza do ekspresu ciśnieniowego.
  •     Kawa średnio zmielona znajdzie wykorzystanie podczas tradycyjnego sposobu parzenia, poprzez zalanie wodą oraz służy do przygotowania kawy po turecku.
  •     Kawa grubo mielona będzie najlepsza do ekspresu przelewowego. 

Właściwy stopień zmielenia ziaren kawy, w zależności od sposobu jej parzenia będzie miał wpływ na właściwości organoleptyczne naparu – smak, aromat, czy też powstanie na powierzchni pożądanej przez wielu smakoszy kawy pianki.

Skomentuj

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem