Właściwości lecznicze i pielęgnacyjne ostropestu znane były już w średniowieczu. I choć przez długie lata zapomniany, teraz powraca do łask, jako doskonały sojusznik organizmu, wspomagający jego odtruwanie i stymulujący regenerację wątroby.
Cudowne właściwości ostropestu
Ziarna ostropestu zawierają wiele substancji leczniczych. Jedną z nich jest sylimaryna, która ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Poza tym posiada właściwości rozkurczowe, odtruwające, a dodatkowo stymuluje wytwarzanie żółci. Z kolei kwasy organiczne zawarte w ostropeście mają silne działanie antybakteryjne. Ponadto wspierają trawienie.
W składzie ostropestu można znaleźć również fitosterole, które obniżają poziom złego cholesterolu. Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne wykazują z kolei związki zwane garbnikami. Ostropest jest również bogaty w kwas linolowy, który broni organizm przed nowotworami, korzystnie wpływa na przemianę materii, a także chroni przed chorobami układu krążenia.
Działanie lecznicze ostropestu
Różnorodność dobroczynnych składników ostropestu sprawia, że ta roślina z rodziny astrowatych znajduje szerokie zastosowanie lecznicze. Z jednej strony, regularne stosowanie ostropestu zaleca się osobom cierpiącym z powodu marskości wątroby, jej stłuszczenia czy wirusowego zapalenia. Z drugiej strony polecana jest również pacjentom z kamicą zółciową oraz nieżytem dróg żółciowych.
Dodatkowo ostropest bywa zalecany w walce z cukrzycą oraz leczeniu stanów zapalnych skóry. Powinny po niego sięgać również osoby z wysokim poziomem cholesterolu.
Ostropest – cała prawda o stosowaniu
Choć najczęściej w sklepach można spotkać mielony ostropest, tak naprawdę najwięcej właściwości posiadają całe ziarna. Dlatego właśnie to właśnie je najlepiej dodawać do posiłków, albo jeśli już zajdzie taka potrzeba, mielić bezpośrednio przed spożyciem.
Ostropest ma neutralny smak, dlatego z powodzeniem można stosować go jako dodatek do wielu dań. Doskonale pasuje jako dodatek do płatków owsianych czy sałatek, a nawet dań na ciepło czy domowych wypieków.
Równie dobrym rozwiązaniem jest picie naparu przygotowanego z dwóch łyżeczek świeżo zmielonych ziaren ostropestu. Nasiona należy zalać wrzątkiem i pozostawić na kwadrans, aby całość nabrała mocy.
W sklepach ze zdrową żywnością, zielarniach i niektórych aptekach można dodatkowo spotkać olej z ostropestu. Osoby, którym zależy na wygodzie, mogą z kolei sięgnąć po gotowe preparaty w kapsułkach z samą sylimaryną.
Sięgając po mielone lub całe nasiona ostropestu, pamiętajmy że możemy spożyć maksymalnie dwie łyżeczki na dobę. W przeciwnym razie roślina może zdziałać przeczyszczająco.