Składniki pożywienia

Woda jest szeroko rozpowszechnionym w przyrodzie związkiem chemicznym. Średnia zawartość wody w ciele dorosłego człowieka wynosi około 60%. U kobiet, z powodu większej ilości tkanki tłuszczowej w organizmie, udział procentowy wody jest nieco mniejszy, natomiast ciało nowonarodzonego dziecka zawiera 75%, a embrion ludzki prawie 98% wody.

Woda jest substratem w wielu procesach (np. w trawieniu) lub też produktem, (np. w oddychaniu tlenowych). Zdrowy organizm utrzymuje bardzo ścisłą kontrolę nad bilansem płynów, w którym nawet 1-2% ubytek wody może niekorzystnie wpłynąć na funkcjonowanie całego ustroju. Bez jedzenia możemy przeżyć kilka tygodni, ale bez wody - jedynie kilka dni.

Spożywanie wody niesie ze sobą wiele korzyści. Picie dużych ilości wody pomaga zapobiegać zaparciom. W naszym społeczeństwie, w którym dużo osób cierpi na nadwagę, fakt iż woda jest napojem zupełnie pozbawionym kalorii (energii) ma bardzo istotne znaczenie.

Woda bierze czynny udział w transporcie substancji w organizmie. Jako główny składnik krwi, transportuje niezbędne składniki odżywcze i tlen do wszystkich komórek ciała. Odgrywa ważną rolę w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii, poprzez wydzielanie potu i mocz. Odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie trawienia, umożliwiając efektywniejsze przyswojenie składników odżywczych przez organizm. Pełni ważną funkcję w nawadniania organów - nawilża stawy, gałki oczne, utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia płuc, a także ułatwia przełykanie kęsów pożywienia, jest amortyzatorem dla układu nerwowego oraz uczestniczy w przenoszeniu dźwięku przez ucho środkowe.

Zaleca się osobom dorosłym spożywanie około 1,5 - 2 litrów płynów każdego dnia, a łącznie z wodą zawartą w żywności około 3 - 3,5 litra dziennie. Jest to podyktowane faktem, iż średnio dziennie tracimy około 2,5 litra wody a każdy ubytek wody musi być na bieżąco uzupełniany.

Skomentuj

  

Podaj trzeci znak kodu BtNni
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy. Masz szansę rozpocząć ciekawą dyskusję.
Witamina B2

Witamina B2 - ryboflawina, zwana również witaminą G - jest niezbędna przy metabolizmie białka, węglo...