Menu

Czy wino bezalkoholowe to jeszcze wino? Jak smakuje i dla kogo jest wino bez alkoholu?

2 minuty czytania
Czy wino bezalkoholowe to jeszcze wino? Jak smakuje i dla kogo jest wino bez alkoholu?
fot. Materiały partnera
1

Trunki bezalkoholowe podbijają już od paru sezonów rynki. Stają się coraz popularniejsze, sięgamy po nie coraz częściej. Powód? Smak napojów pozbawionych procentów jest obecnie niemal nie do odróżnienia od tych tradycyjnych. Piwa czy szampany do złudzenia przypominają smak klasycznych wersji. Natomiast wina bezalkoholowe występują w tych samych wersjach co klasyczne. Na półkach znajdziemy wina od wytrawnych do słodkich, są czerwone, białe i różowe. Smak determinuje nas do tego by po nie sięgać, kiedy nie mamy ochoty lub nie powinniśmy sięgać po procenty.

1

Wino bezalkoholowe? Co to takiego?

Bezalkoholowe wino produkowane jest w pierwszej fazie nie inaczej niż wino klasyczne. Nie wykorzystuje się tutaj innych technologii niż przy produkcji win czerwonych, białych, wytrawnych czy słodkich. Wina bezalkoholowe występują w tak samo szerokiej palecie rodzajów. Zatem wino bezalkoholowe to nic innego jak wino, tyle że pozbawia się je alkoholu w procesie dealkoholizacji, który przeprowadzony może być na dwa sposoby. Jednym ze sposobów jest destylacja próżniowa. Alkohol podgrzewany jest do 30 stopni Celsjusza, co powoduje że alkohol odparowuje. Drugim sposobem jest metoda wirujących stożków. Polega ona na odwirowywaniu alkoholu poprzez działanie siły odśrodkowej, która wypiera alkohol odseparowując go od pozostałych składników.

A może to po prostu sok z winogron?

Nie brakuje sceptyków, którzy stawiają znak równości pomiędzy winem bezalkoholowym a sokiem z winogron. To spore uproszczenie, mocno krzywdzące bezalkoholowy odpowiednik win z procentami. Warto wiedzieć, że wino bezalkoholowe powstaje z prawdziwego, pełnowartościowego wina. Co oznacza, że jest to trunek wytwarzany z moszczu winogronowego, który poddawany jest fermentacji. Sok z winogron nie może więc w żadnym wypadku być porównywany z winem pozbawionym alkoholu. Sok wystarczy wycisnąć i na tym w zasadzie kończy się cały proces jego produkcji. Kolejną znaczącą różnicą jest smak. Sok jest słodszy, natomiast wino, które przeszło proces fermentacji będzie wyraźnie kwaskowe.

fot. Materiały partnera

fot. Materiały partnera

 

Czy w winie bezalkoholowym jest alkohol?

Proces dealkoholizacji redukuje alkohol, ale nie pozbywa się go w 100%. Wydawałoby się, że skoro trunek nazywamy bezalkoholowym to oznacza, że nie ma najmniejszego śladu po alkoholu. Jednak wina bezalkoholowe mogą być określane takim mianem jeśli zawartość alkoholu nie przekracza 0,5%. Te pół procenta jest o tyle istotne, że całkowite usunięcie alkoholu jest trudnym procesem, co nie oznacza, że nie jest to osiągalne.

Jak smakuje wino bezalkoholowe?

Wachlarz win bezalkoholowych jest taki sam jak tych klasycznych z procentami. Wiemy już, że możemy wybrać wina czerwone, białe, różowe, od wytrawnych po słodkie. Różnice w smaku mogą być dostrzegalne, a to dlatego że alkohol jest jego nośnikiem. Smak win bezalkoholowych szczególnie polubią więc osoby, które optują za winami lekkimi, bardziej orzeźwiającymi, białymi. Smak tych win jest mocno zbliżony do alkoholowych odpowiedników.

Dla kogo szczególnie polecane jest wino bezalkoholowe?

W wielu przypadkach nie możemy pozwolić sobie na łyk tradycyjnego wina z procentami. I nie wynika to tylko i wyłącznie z tego, że za chwilę będziemy prowadzić samochód. Wiele osób zmaga się z cukrzycą. Diabetycy powinni unikać alkoholu ze względu na to, że łatwo wchodzi w interakcję z lekami, które regulują poziom insuliny. Alkohol wprowadza też do organizmu duże ilości łatwo przyswajalnych cukrów, co dla cukrzyków nie jest wskazane. Wino bezalkoholowe, ale w wersji wytrawnej (słodkie również ma zbyt wiele cukru) zawierające korzystne dla diabetyków antocyjany, jest wręcz polecane.

Wina bezalkoholowe mogą także spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące matki. Alternatywa wina klasycznego pozwoli nieco się rozluźnić w czasie, który wymaga sporej dyscypliny. Pamiętać jednak należy by dobrze przestudiować etykietę i wybierać te wina, które mają 0,0% alkoholu.

Świat alkoholi stale się rozszerza. Bezalkoholowe trunki szturmem zdobywają popularność. Chętnie po nie sięgamy, bo nie ustępują smakiem od alkoholowych pierwowzorów. Orzeźwiają, smakują i poprawiają nastrój. Wina bezalkoholowe to alternatywa dla osób, które stronią od procentów, zmagających się z cukrzycą oraz kobiet w ciąży. Coraz chętniej sięgają po nie również osoby, które zwyczajnie chcą się orzeźwić w gorące dni.

Skomentuj

Monika , środa, 30 września 2020 roku, o godz. 19:57
Odpowiedz
Ciekawe jak smakuje takie wino. Kocham wina ale jednak zawsze piłam alkoholowe. Moje ukochane to OakView czerwone półsłodkie. Californijskie wina są chyba najlepsze. Ale gdybym miała okazję chętnie bym spróbowała takiego bez procentów :)

Czytaj także

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem