Jak prawidłowo przechowywać kawę ziarnistą?

Kawa ziarnista zachwyca niesamowitym zapachem, a odpowiednio przygotowana zadowala nawet najbardziej wysublimowane kubki smakowe. Kluczem do sukcesu jest jednak właściwe przechowywanie ziaren. W czym oraz gdzie należy je trzymać?

Jak przechowywać kawę ziarnistą po otwarciu opakowania?

Bezpośrednio po otwarciu opakowania z kawą ziarnistą, wydziela się piękny aromat, który wszyscy chcemy zachować na dłużej. Niestety, nieodpowiednie przechowywanie kawy sprawia, że już po kilku dniach zamiast cudownego zapachu mamy do czynienia z mniej atrakcyjnym aromatem. Podstawowym błędem, jaki popełnia wielu z nas, jest pozostawianie ziaren w opakowaniu plastikowym, które nie zostało wyposażone w specjalne zamknięcie. Jeśli natomiast posiada ono tego typu „zamek”, najlepiej zostawić ziarna w oryginalnym opakowaniu (lub spiąć je kuchenną żabką). W przeciwnym razie trzeba przesypać je do pojemnika, jednak jego wybór nie może być kwestią przypadku. Unikamy metalowych puszek, które na szczęście nie są już bardzo popularne, choć wciąż znajdują zastosowanie w niektórych domach. Dobrym rozwiązaniem będzie szklany słoik, ziarna możemy również trzymać w pojemniku ceramicznym albo opakowaniu próżniowym.

Gdzie trzymać opakowanie z kawą ziarnistą?

Kolejnym błędem, jaki popełnia sporo osób, jest trzymanie opakowania z kawą na blacie kuchennym. Dotyczy to zwłaszcza osób, które zainwestowały w ozdobne pojemniczki, będące dekoracją kuchni. Niestety, ziarna wtedy narażone są na zmianę temperatury i wilgoć, przez co mogą stracić swoje cenne właściwości. Kawy ziarnistej nie należy też przechowywać w lodówce ze względu na bardzo niską temperaturę. Optymalnym rozwiązaniem będzie umieszczenie opakowania w zaciemnionym miejscu – najlepiej w zamkniętej szafce kuchennej. Zadbajmy o to, aby ziarna nie miały kontaktu z wilgocią, dzięki czemu zachowają piękny zapach. Kawy nie przechowujemy w miejscach, które narażone są na działanie promieni słonecznych.

Jak długo można przechowywać otwartą kawę ziarnistą?

Nie istnieją żadne wytyczne, które mówiłyby, jak długo można przechowywać otwarte opakowanie z kawą ziarnistą. Oczywiście, powinniśmy trzymać się wyznaczonego przez producenta terminu przydatności do spożycia, jednak najczęściej jest on stosunkowo długi. Eksperci radzą, aby nie przechowywać kawy dłużej, niż kilkanaście dni, maksymalnie kilka tygodni. Wielbiciele małej czarnej przed dokonaniem zakupu często sprawdzają różne zestawienia, przykładem jest choćby ranking kaw ziarnistych 2024. Pamiętajmy jednak, że zbyt długie przechowywanie ziaren generuje ryzyko utraty aromatu nawet najlepszej kawy. Rozwiązaniem może być kupowanie mniejszych opakowań, zwłaszcza jeśli w domu niewiele osób pije ów czarny napój. Producenci często wypuszczają na rynek opakowania kilogramowe albo nawet większe, jednak pamiętajmy, że są one przeznaczone raczej dla zakładów pracy albo lokali gastronomicznych (nie jest to reguła, kawy typu speciality również można spotkać w takich opakowaniach). Choć cena kilograma kawy jest niższa, zastanówmy się, ile czasu zajmie nam „skonsumowanie” takiej ilości. Lepszym wyjściem będzie wybór mniejszego opakowania (250 g), co pozwoli nam się cieszyć niesamowitym aromatem, ale i smakiem napoju. Idealnie, jeśli uda nam się zużyć ziarna w ciągu 2 tygodni. Zwróćmy uwagę, aby mielić je bezpośrednio przed zaparzeniem (zwracamy uwagę na wygodne ekspresy zintegrowane z młynkiem). W przeciwnym razie smak napoju może pozostawiać wiele do życzenia.