Menu

Garnki aluminiowe – zdrowe czy szkodliwe? Jakie wybrać?

4 minuty czytania
Garnki aluminiowe – zdrowe czy szkodliwe? Jakie wybrać?
Fot. Materiały partnera
0

Kompletując swój kuchenny niezbędnik, wiele osób zastanawia się nad wyborem odpowiednich garnków. Stal nierdzewna to materiał świetny jakościowo i posiadający szereg zalet, choć wykonane z niego naczynia bywają drogie i nie powinny ich używać osoby, które mają alergię na nikiel. Aluminium to również powszechnie stosowany materiał, który ma wiele korzystnych właściwości. Zdarza się jednak, że niektórzy podważają jego jakość jako tworzywa do produkcji kuchennych akcesoriów? Czy jest się czego obawiać?

0

Właściwości garnków aluminiowych

Garnki aluminiowe, podobnie jak stalowe, posiadają szereg zalet, które uzależnione są od materiału, z jakiego je wykonano:

  • szybko się nagrzewają, dzięki czemu proces gotowania jest skrócony,

  • są lżejsze niż garnki stalowe i nie sprawiają takich problemów w przenoszeniu z miejsca na miejsce,

  • są łatwe w czyszczeniu – można myć je ręcznie zwykłymi, dostępnymi w każdym sklepie detergentami, a niektóre modele także myć w zmywarce,

  • można ich używać na różnych typach kuchenek: gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych, a niektóre także w piekarniku,

  • są stosunkowo tanie.

Wątpliwości związane z użyciem garnków aluminiowych związane są z tym, że nie można w nich gotować kwaśnych produktów, np. kiszonej kapusty, ponieważ wytrącają się wówczas substancje mające negatywny wpływ na zdrowie. Nie powinno się w nich również przygotowywać potraw z octem, szpinakiem, rabarbarem, kapustą i pomidorami. Naczynia z aluminium anodowanego, a dodatkowo posiadające szczelne, gładkie powłoki są jednak w 100% bezpieczne dla zdrowia. Uważać należy raczej na jednorazowe, aluminiowe foremki do pieczenia lub spożywczą folię aluminiową.

Fot. Materiały partnera

Jakie wybrać? Zwieger Obsidian, Berlinger Haus, a może Ambition?

Jeszcze kilkanaście lat temu garnki z aluminium nie posiadały żadnej bezpiecznej powłoki ochronnej, więc ich prozdrowotność można było śmiało zakwestionować. Dziś jednak producenci kuchennego sprzętu dbają o jakość swoich wyrobów oraz zdrowie klientów, którzy coraz bardziej świadomi, zwracają większą uwagę na to, co kupują. Często spotykane są garnki aluminiowe z powłoką teflonową, marmurową, granitową, ceramiczną czy emaliowaną, choć można trafić także na inne jej rodzaje. Bez względu na to, jaką powłoką pokryty jest w środku garnek, jej zadaniem jest zabezpieczenie jedzenia przed kontaktem z aluminium. Równocześnie przeciwdziała ona przypalaniu potraw i ich przywieraniu do powierzchni, które rzutować mogą później na smak, wygląd i wartość odżywczą dania.

Fot. Materiały partnera

Producenci cały czas szukają takich rozwiązań, które będą mogły sprostać rosnącym oczekiwaniom klientów. W dobie alergii, problemów pokarmowych i wielu innych chorób, konsumenci baczniejszą uwagę przywiązują nie tylko do tego, co jedzą, ale też do tego jak jedzą i jakich używają do tego sprzętów. Na rynku spotkać można tym samym bardzo wysokiej jakości garnki, które nie tylko spełniają wysokie standardy kulinarne, ale dbają też o zdrowie. Przykładem są między innymi garnki z serii Zwieger Obsidian, które mają korpus z odlewanego aluminium, gwarantującego najlepsze cechy tego tworzywa, a jednocześnie są bezpieczne dla alergików, ponieważ nie zawierają szkodliwych związków chemicznych. Co ważne, w tej serii firma Zwieger zastosowała trójwarstwową powłokę Greblon C3+, dzięki której nawet przy minimalnym użyciu tłuszczu produkty nie będą przywierać do powierzchni. Garnki z tej serii świetnie nadają się zarówno do gotowania, duszenia, jak i podsmażania.

Przemyślaną budowę mają także garnki, które oferuje producent Berlinger Haus z serii Metallic Line Carbon Edition oraz Black Professional Line. Ta węgierska marka również produkuje naczynia z korpusem z aluminium, który szybko się nagrzewa i równomiernie rozprowadza ciepło. Wewnątrz garnki Berlinger Haus pokryte są ultra mocną, potrójną powłoką granitową, która także pozwala ograniczyć tłuszcz w diecie i gotować bez obaw o przypalenie jedzenia. Z kolei te z serii Merallic pokrywa trójwarstwowa powłoka mineralna, również wykazująca właściwości nieprzywierające.

Fot. Materiały partnera

Na jakie jeszcze serie garnków aluminiowych warto zwrócić uwagę? Garnki z powłoką ceramiczną, wolną od szkodliwych związków, bezpieczną dla naszego zdrowia, ale i dla środowiska, to dla przykładu garnki z serii Konighoffer Cashmere i Starke Cobre. Dobre garnki aluminiowe z innymi powłokami typu non-stick to chociażby serie Ambition, Stone, Silverstone i Taurum, Moneta Greystone, Valdinox Aurum i Expert oraz Florina Lava. Wszystkie z nich znajdziesz w sklepie z wyposażeniem kuchni i domu Garneczki.pl – tutaj.

Oczywiście bez względu na wybór garnków aluminiowych z powłoką wewnątrz należy odpowiednio o nie dbać. Przede wszystkim rekomenduje się używanie podczas gotowania akcesoriów silikonowych, nylonowych lub drewnianych, które będą się delikatnie obchodzić z powierzchnią naszych garnków.

Podsumowanie

Wbrew niektórym obawom znaleźć można świetnej jakości naczynia z aluminium, które mają powłokę wykonaną z tworzywa gwarantującego komfortowe i bezpieczne dla zdrowia gotowanie. Producenci dbają o solidność wykonania i bezpieczeństwo użytkowników. Czołowe na rynku marki oferują sprzęt naprawdę wysokiej klasy, który – jeśli o niego sami odpowiednio zadbamy – służyć będzie przez lata. Garnki z aluminium nagrzewają się bardzo szybko i równomiernie rozprowadzają ciepło. Są też lekkie, dlatego bez problemu zdejmiemy je z kuchni, nawet wypełnione gorącą zawartością. Szczelne powłoki granitowe, teflonowe, marmurowe, mineralne czy inne non-stick, chronią składniki przed przywieraniem i przypalaniem, a także pozwalają smażyć dania na małej ilości tłuszczu. Pamiętajmy jednak o odpowiednim użytkowaniu takich naczyń – sprawdzajmy zalecenia producenta, czy można je myć w zmywarce. Jeśli nie, do ich mycia ręcznego używajmy delikatnych gąbeczek. Gotując czy smażąc w garnkach aluminiowych potrawy, używajmy przyborów kuchennych wykonanych z nylonu, silikonu czy drewna, by nie uszkodzić pokrywającej je powłoki.

Skomentuj

Czytaj także

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem