Menu

Jak wybrać wino na wesele?

2 minuty czytania
Jak wybrać wino na wesele?
Fot. materiały partnera
0

Wesele jest bez wątpienia jednym z najważniejszych wydarzeń – w końcu (zwykle) wyprawia się je tylko raz w życiu. Jakie wino najlepiej podkreśli zatem wagę weselnego przyjęcia i zapewni gościom przyjemne doznania smakowe?

0

Wino na wesele – jak to wygląda w Polsce? 

Podejrzewamy, że zdecydowana większość naszych Czytelników przynajmniej raz w życiu była na typowym, polskim weselu. Tradycyjne biesiadowanie w towarzystwie charakterystycznych dla polskiej kuchni dań, jest suto zakrapiane alkoholem – w zdecydowanej większości wódką. Da się jednak zauważyć, że ten trend powoli i metodycznie zaczyna się zmieniać – coraz częściej na weselach obecni są barmani serwujący drinki, a na stołach – oprócz okowity – pojawiają się butelki z winem. 

Ciężko powiedzieć, że Polacy nagle całkowicie zmienią swój gust i przyzwyczajenia, ale trunki zaczynają stawać się nie tylko „poprawiaczami nastroju”, a weselnicy zaczynają doceniać je jako doskonałe dodatki do potraw – a nie ma napitku równie dobrze komponującego się z jedzeniem, co wino – na wesele nadaje się wręcz idealnie. 

Czerwone, białe, a może różowe? 

Na weselu – tak jak w życiu – trudno jest dogodzić wszystkim. Można jednak starać się, aby wybór napojów odpowiadał jak największej liczbie gości. Właśnie dlatego warto zadbać o odpowiedni wybór win na wesele – a wpływ na niego ma wiele czynników. 

Pierwszym – i najbardziej oczywistym – jest menu. Nie trzeba być wybitnym specjalistą w zakresie wine pairingu, aby poradzić sobie z odpowiednim doborem trunku: warto kierować się podstawowymi zasadami, a o faux pas będzie naprawdę trudno. 

Fot. materiały partnera

Na początek przydatne będzie zastanowienie się, jakie potrawy będą królowały na stole – czy stawiamy na pełną warzyw biesiadę wegańską, tradycyjną – mięsną, a może na miks obydwu opcji. Jeżeli na stole znajdzie się dużo jarzyn, dobrym winem na wesele będzie białe – podobnie w przypadku, gdy weselników będziemy chcieli ugościć daniami na bazie drobiu lub ryb. 

Jeżeli w menu dominować będzie mięso czerwone, dziczyzna, dojrzewające, intensywne sery – powinniśmy postawić na wino czerwone, które dzięki bogactwu aromatów, fantastycznie dopełni bukiet smakowo-zapachowy serwowanych potraw. 

Czy wino na wesele powinno być wytrawne? 

W tej kwestii możemy powiedzieć zdecydowane… „to zależy”. Jeżeli spodziewamy się świętować w towarzystwie osób znających się na winie, podanie wytrawnych (obowiązkowo dobrej jakości) trunków może jedynie sprawić, że nasze wesele zostanie zapamiętane na dłużej. Jednakże większości osób polecamy wina półwytrawne, ewentualnie półsłodkie – będą one smakowały zarówno początkującym, jak i doświadczonym amatorom winnego trunku, nie będąc ani zbyt słodkimi, ani cierpkimi, „ostrymi” napojami. 

Wyjątkiem od tej reguły jest wino na pierwszy toast. W zależności od naszego budżetu i preferencji warto zdecydować się na musujący trunek jak najlepszej możliwej jakości, optymalnie wytrawny lub półwytrawny – dobrze sprawdzi się niezwykle popularne, włoskie Prosecco, francuski klasyk, czyli szampan, lub zyskująca coraz większą rozpoznawalność, hiszpańska Cava. Każde z nich będzie dobrym wyborem. 

Pod względem samych szczepów winorośli, z których produkowane jest wino na wesele, warto postawić na „pewniaki”, które są znane i lubiane. Takimi są m.in. odmiany takie jak Pinot Noir, Merlot i Cabernet Sauvignon, a jeżeli chodzi o wino białe – Pinot Grigio, Sauvignon Blanc i Riesling, który pomimo złej prasy jest jedną z najlepszych białych odmian. 

Ile butelek wina kupić na wesele 

Ilość wina na wesele, które powinno znaleźć się na stołach, jest wypadkową indywidualnego wyboru Państwa Młodych, menu, charakterystyki przyjęcia, budżetu… oraz pory roku. Jeżeli wino ma być głównym trunkiem, zwykle rekomenduje się przygotowanie ok. 60-70 butelek na 100 gości. Jeżeli oprócz wina spożywane będą inne alkohole, można przyjąć, że jedna butelka wystarczy na dwoje weselników. 

Przy zakupie wina na wesele, przyjmuje się stosunek 2 do 3 – latem, na 2 butelki wina czerwonego powinny przypadać 3 butelki wina białego. Zimą – na odwrót, gdyż czerwone wino ma właściwości rozgrzewające, białe natomiast – chłodzące i orzeźwiające. 

Warto pamiętać, że wino ma przede wszystkim smakować naszym gościom – dlatego nie decydujmy się za wszelką cenę na wytrawne, długo leżakowane wina z najwyższych półek, kosztujące nierzadko powyżej 150-200 zł za butelkę. Często produkty z cenowej średniej półki zapewnią weselnikom świetne przeżycia!

Skomentuj

Czytaj także

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem