Menu
Banner Castorama

Jaka patelnia jest najlepsza? 9 faktów

3 minuty czytania
Jaka patelnia jest najlepsza? 9 faktów
źródło zdjęcia: stock.adobe.com autor: Comugnero Silvana
0

Patelnia jest przyrządem kuchennym, bez którego trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. Doskonale sprawdza się ona zarówno podczas przyrządzania jajecznicy, jak i smażenia naleśników. Która patelnia jest najlepsza?

0

Jaka patelnia jest najlepsza? Najpopularniejsze rodzaje patelni

Jaką wybrać patelnię? Dostępne na sklepowych półkach produkty tego typu różnić mogą się od siebie między innymi zastosowaniem. Do wyboru mamy patelnie klasyczne ze spłaszczonym dnem oraz niewysokimi brzegami. To uniwersalne naczynia, które wykorzystywać można na wiele różnych sposobów. Kolejna propozycja to patelnia głęboka, której cechą charakterystyczną są wysokie brzegi. Znakomicie sprawdza się ona podczas smażenia dużej ilości produktów lub duszenia potraw.

Specyficzną odmianą tego typu naczynia jest patelnia wok. Co to takiego? Jest to naczynie o niewielkiej średnicy i wysokich, pochyłych ściankach. Tego typu budowa pozwala na przyrządzanie potraw z wykorzystaniem jedynie minimalnej ilości tłuszczu. Taka patelnia to znakomite rozwiązanie dla wszystkich miłośników zdrowego gotowania. W woku dania można zarówno smażyć, jak i dusić czy gotować na parze.

W każdej kuchni znaleźć powinna się także co najmniej 1 patelnia grillowa. Jaka jest najlepsza patelnia grillowa? Tym, co wyróżnia takie naczynie jest dno pokryte kratką. Sprawia to, że do smażonego mięsa, ryb czy warzyw dociera od dołu powietrze. Pozwala to na uzyskanie potraw zbliżonych zarówno pod kątem wyglądu, jak i smaku do tych przygotowywanych na prawdziwym grillu. Do zalet takich patelni zaliczy można również to, że do smażenia wymagają one znikomej ilości tłuszczu.

Nie sposób nie wspomnieć tutaj również o patelni do steków. Jaka patelnia najlepsza do steków? – Do tego celu najlepiej sprawdzają się wspomniane powyżej patelnie grillowe. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by stek usmażyć na patelni ceramicznej, żeliwnej, tytanowej czy stalowej – tłumaczy ekspert sklepu internetowego Tadar.pl.

Żadna kuchnia nie obędzie się również bez patelni do naleśników. Patelnie do naleśników mają płaskie dno i płytkie brzegi, które ułatwiają wylewanie ciasta na patelnie i jego podważanie oraz obracanie. Nieprzywierająca powłoka pozwala na smażenie naleśników z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu.

Jaka patelnia jest najlepsza do smażenia? Patelnie a rodzaj materiału

Do produkcji patelni wykorzystuje się różnego rodzaju materiały. Od lat niesłabnącą popularnością cieszą się patelnie ceramiczne. Pokryte są one powłoką powstałą z połączenia gliny oraz minerałów wypalanych w wysokiej temperaturze. Tego typu naczynia mają całe mnóstwo zalet. Zalicza się do nich między innymi równomierne nagrzewanie się oraz utrzymywanie ciepła potrawy przez długi czas. Patelnia ceramiczna jest również przyjazna dla zdrowia – podczas smażenia na niej nie dochodzi do wydzielania szkodliwych związków. Pokrywająca je powłoka nie wpływa na smak czy zapach przyrządzanych dań i nie wchodzi w reakcję z produktami spożywczymi. To jednak nie koniec zalet tego typu patelni. Są one lekkie, a co za tym idzie – łatwe w przenoszeniu. Ich czyszczenie nie sprawia żadnych problemów. Patelnia ceramiczna od Tadar to dodatkowo gwarancja dużego wyboru i niskich cen.

Kolejna propozycja to patelnia żeliwna. To idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, którym zależy na trwałym, wytrzymałym naczyniu. Taka patelnia jest odporna na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, takie jak chociażby zarysowania. Równomiernie się nagrzewa i na długi czas utrzymuje ciepło potrawy. Do produkcji tego typu naczyń wykorzystuje się wyłącznie naturalne, bezpieczne materiały. Niewątpliwą zaletą patelni żeliwnych jest również to, że mogą być one używane w piekarniku.

Jaka powłoka patelni jest najlepsza? Godnym polecenia rozwiązaniem są patelnie teflonowe. Posiadają one gładką, nieprzywierającą powłoką umożliwiającą smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Teflon jest również odporny na zadrapania i zarysowania. Wykonana z niego patelnia szybko się nagrzewa i jest łatwa w utrzymaniu w czystości.

Patelnia – jaka powłoka najlepsza? W wielu kuchniach znaleźć można również patelnie pokryte warstwą emalii. Tego typu powłoka jest gładka w dotyku oraz higieniczna. Do atutów patelni emaliowanej zaliczyć można również to, że nie wchłania ona zapachów smażonych potraw, jest odporna na rdzewienie i łatwa w czyszczeniu. Naczynie tego typu jest w pełni bezpieczne zarówno dla dzieci, jak i osób starszych czy alergików – nie uwalnia ono bowiem szkodliwych związków.

Szukając niezawodnej patelni na indukcję czy kuchenkę gazową lub elektryczną, warto postawić na wysokiej jakości produkt od renomowanego producenta. To gwarancja codziennych, małych sukcesów w gotowaniu.

Skomentuj

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem