Ekspres do kawy przestał być już w naszych domach sprzętem luksusowym. Coraz więcej osób decyduje się na inwestycję w tego typu solidny sprzęt. Nic dziwnego – kawa parzona z ekspresu smakuje znaczniej lepiej niż klasyczna „zalewajka”. Nie każdy jest jednak rasowym kawoszem i potrafi rozróżnić poszczególne rodzaje czarnego napoju. Nie każdy też orientuje się w tym, jaki ekspres do czarnej kawy byłby w jego przypadku najlepszy. Jak parzyć kawę i czy lepiej wybrać: ekspres przelewowy czy automatyczny?
Americano, doppio, lungo, ristretto… Rodzaje kaw czarnych
Dla wielu z nas czarna kawa to po prostu czarna kawa. A szkoda, bowiem orientacja w jej rodzajach zazwyczaj pomaga nam w wybraniu dla siebie idealnego sposobu parzenia. Na czym polegają różnice pomiędzy poszczególnymi sposobami jej przygotowania?
Chętnie spożywaną przez nas czarną kawą jest na pewno americano. Jej nazwa pochodzi od kawy przyrządzanej w barach amerykańskich za pomocą ekspresu przelewowego. Jak parzy się americano? To po prostu espresso z dolaną wodą – całość powinna mieć 300 ml. Z kolei podwójne espresso to doppio. Z tym, że podwójna jest tylko ilość kawy – wody dodajemy tylko nieco więcej niż do pojedynczej porcji, 60 ml. Lungo (wł. długi) to odwrotność – do pojedynczej porcji espresso dodajemy więcej wody (100 ml). No i mocne i aromatyczne ristretto; w nim mamy podwójną porcję kawy i tylko troszeczkę więcej wody. Ristretto powinno mieć objętość 30 ml, można więc wypić je za jednym zamachem.
W czym tkwi tajemnica smaku kawy czarnej?
Niejeden kawosz głowi się nad tajemnicą idealnego smaku kawy. Co właściwie na niego wpływa i co jest najważniejsze, gdy chcemy przygotować kawę idealną?
Z pewnością ważny jest rodzaj kawy. Im drobniej zmielona, tym szybciej się ją przygotowuje i tym bardziej intensywny ma smak. Najczęściej wymieniane są arabica (łagodniejsza) i robusta (mocniejsza). Istotna jest również temperatura wody: kawy nie powinno zalewać się wrzątkiem, gdyż traci wtedy swój charakterystyczny aromat. Lepiej odczekać dwie minuty. Z kolei twarda woda może wpłynąć na jej smak, który będzie wówczas gorzkawy. Przydatny więc będzie filtr do kranówki.
Ostatnim istotnym punktem jest sposób przygotowania – czyli najczęściej rodzaj użytego ekspresu do kawy. Tutaj należy po prostu dobrze przyjrzeć się modelom i wybrać ten, którego specyfikacja najbardziej dopasowana jest do naszych upodobań. Na rynku są urządzenia dedykowane kawom czarnym i mlecznym, z pewnością więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Mielenie ziaren a smak i aromat kawy czarnej
Jak już wspomnieliśmy, stopień zmielenia ziaren znacząco wpływa na smak kawy czarnej. Najlepiej mielić kawę bezpośrednio przed jej przygotowaniem – wtedy aromat będzie najpełniejszy i najmocniejszy. Niestety, zmielona kawa z czasem ulega wietrzeniu, stąd dobry młynek samodzielny lub ekspres z wbudowanym młynkiem to cenna rzecz w domu miłośnika kawy. Dzięki niemu można kawę przygotowywać na bieżąco.
Mielenie kawy wydaje się proste, ale trzeba pamiętać, aby nie przesadzić w żadną stronę. Zbyt mocno zmielona kawa to gorzki, cierpki smak i ciemna pianka. Zbyt słabo – wodnista konsystencja i smak ledwo wyczuwalny. Dlatego dobry młynek to podstawa. Niektórzy korzystają z ręcznych młynków elektrycznych, jednak dla laika z pewnością wygodniejsze będzie mielenie za pomocą jednego przycisku, czyli młynek wbudowany w ekspres automatyczny. Dzięki ustawionym uprzednio parametrom, maszyna świetnie sobie poradzi sama i przygotuje dokładnie taki napój, jaki chcesz.
Jaka powinna być woda do espresso?
Ogólnie przyjmuje się, że optymalna temperatura wody do kawy to od 88 do 94 stopni Celsjusza. Aby wydobyć smak espresso, powinna być nieco wyższa i niezmineralizowana – minerały niestety redukują smak samej kawy i dodają jej goryczy. Dlatego gotowe wody zmineralizowane w butelkach nie nadają się do przyrządzania kawy. Nie zawsze dobra jest też woda z kranu – w twardej również jest więcej minerałów. Z kolei woda miękka nie wpływa w żaden sposób na smak kawy, więc możemy ją wykorzystywać bez uprzedniego filtrowania.
Kolejne dwie kwestie, o których często zapominamy, to stopień pH i poziom chlorowania. Idealne pH wody do kawy wynosi od 5,5 do 7. Jeśli wykorzystamy wodę o niższym pH, smak kawy będzie cierpki i gorzki. Z kolei jeśli zastosujemy wodę o pH powyżej 7, kawa będzie kwaśna. Podobny kwaskowy smak pojawi się gdy przyrządzimy kawę na bazie wody o wysokim stopniu chloru. Co więcej, chlorowana woda pitna źle wpływa również na ekspres do kawy – przyśpiesza proces rdzewienia.
Rodzaje ekspresów szczególnie polecane do kawy czarnej
Miłośnicy kawy czarnej, planujący zakup ekspresu do kawy, z pewnością powinni zainteresować się specjalnymi modelami, przeznaczonymi właśnie do parzenia espresso, ristretto, doppio czy americano. Niezależnie od tego, dobry ekspres do kawy posiada kilka cech, które go wyróżniają. Przykładem wysokiej funkcjonalności są ekspresy EQ Siemens i ich działanie.
Ekspresy EQ Siemens są cenione między innymi za system iAroma, który czuwa nad idealną temperaturą kawy i odpowiednim wydobyciem jej aromatu. Również mielenie kawy odbywa się bezproblemowo – ekspresy z serii EQ od Siemens wyposażone są w świetnej jakości młynek ceramiczny, dokładnie rozdrabniający ziarna. Wszystkie procesy koordynuje jednostka zaparzająca. Dzięki wykorzystaniu nowych technologii, ekspres EQ Siemens doskonale radzi sobie z kawowymi wyzwaniami.
Ekspres przelewowy – jak radzi sobie z kawą czarną?
Planując kupno ekspresu do kawy czarnej, warto zwrócić uwagę na ekspres przelewowy z serii EQ. Technologia sensorowa, która została w nim zaprogramowana, szczególnie dobrze radzi sobie z kontrolą parzenia – co w przygotowaniu kawy bezmlecznej jest przecież najważniejsze. Dzieje się tak dzięki technologii sensorControlled i dwóm grzałkom, które ułatwiają cały proces. Smak kawy jest idealnie wydobywany dzięki systemowi „AromaSensePlus”, który działa niezwykle czujnie nawet w przypadku niewielkiej ilości naparu.
Ekspres przelewowy EQ jest też wyjątkowo poręcznym sprzętem. Posiada wyjmowany, napełniany bezpośrednio zbiornik na wodę – jeśli mamy szczęście do dobrej kranówki, możemy błyskawicznie go napełniać. W modelu została również zastosowana blokada kapania podczas wyjmowania dzbanka, co niweluje ryzyko poparzeń. No i kwestia higieny: w ekspresie przelewowym EQ znajdziemy wyjmowany filtr uchylny, który bardzo ułatwi nam wymianę i samo czyszczenie ekspresu. Ekspres przelewowy to bardzo dobry wybór w przypadku częstego parzenia kawy bezmlecznej – warto rozważyć go podczas zakupów
Ekspresy ciśnieniowe automatyczne – idealne parametry parzenia espresso
Jak przyrządzić idealne espresso? Wyrafinowani kawosze powiedzą, że wcale niełatwo. Są osoby, które tolerują jedynie ręczne przyrządzanie, gdyż mają wówczas pełną kontrolę nad parametrami wody i ciśnienia. Jednak jest to bardzo trudne i czasochłonne zadanie. Spokojnie wyręczyć nas w tym mogą ekspresy ciśnieniowe automatyczne. Ekspresy ciśnieniowe EQ Siemens posiadają kilka ułatwień, które rankiem pomogą nam przygotować naprawdę pobudzający organizm napój. Co w nich znajdziemy?
Fanom espresso, do którego przygotowania trzeba nieco wyższej temperatury wody niż do innych kaw, na pewno spodoba się inteligentny przepływowy ogrzewacz wody, które sam ociepla wodę do wymaganych 90-95 stopni Celsjusza i pilnuje utrzymania tego poziomu w ciągu całego procesu parzenia. Za idealne ciśnienie odpowiada zaś inteligentna pompa wody. Zaawansowane technologie, użyte w ekspresie ciśnieniowym Siemens, zadbają o doskonałe dostosowanie parametrów procesu parzenia – tak, by twojemu espresso nie można było nic zarzucić.
Jak wybrać ekspres do kaw czarnych idealny dla siebie?
Wybierając ekspres do czarnej kawy, warto zwrócić uwagę na własne preferencje. Osobom, które lubią przygotowywanie kawy i traktują je jako rytuał, z pewnością bardziej spodoba się ekspres przelewowy – będą mogli sami czuwać nad procesem parzenia. Laikom i osobom, które nie lubią tracić czasu, zdecydowanie bardziej będzie odpowiadał ekspres ciśnieniowy – tutaj to maszyna bierze na siebie całą odpowiedzialność za przygotowanie kawy idealnej. I jeden, i drugi wariant pomogą nam zaparzyć pyszny napój – wystarczy jedynie wybrać ten ekspres, który spełnia nasze osobiste upodobania. Zastosowane w nim nowe technologie parzenia kawy sprawią, że jej przygotowanie na pewno nie będzie trudne!