Menu
Banner Castorama

Melon w roli głównej: jak zaskoczyć gości pysznymi daniami? 6 inspirujących przepisów

2 minuty czytania
Melon w roli głównej: jak zaskoczyć gości pysznymi daniami? 6 inspirujących przepisów
0

Dlaczego melony należą do najbardziej lubianych owoców na świecie? Ponieważ są soczyste, aromatyczne, a przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Miękki miąższ można spożywać zarówno w formie przekąski, jak i dodatku do wielu znakomitych potraw słodkich oraz wytrawnych. Poznajcie najciekawsze przepisy z melonem w roli głównej!

0

Kolorowa sałatka melonowa

Wyjątkowe walory melonów doceniano już w starożytnym Egipcie, przygotowując z soczystego miąższu drobne przekąski spożywane na surowo. W obecnych czasach smakowite wnętrze jest częstym składnikiem sałatek zarówno owocowych, jak i tych przygotowywanych w wersji pikantnej lub wytrawnej. Słodsze odmiany, jak Galia czy Kantalupa, idealnie komponują się z ananasem, truskawkami, pomarańczą, bananem, kiwi i winogronami, tworząc pyszną kompozycję w prawdziwie egzotycznym stylu. Z pozostałych rodzajów melonów przygotujecie doskonałą sałatkę, mieszając wycięty w kulki miąższ z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą mini oraz świeżymi listkami rukoli skropionymi sosem na bazie oliwy, odrobiny miodu oraz soku cytrynowego.

Przekąska z szynką parmeńską

Słodki melon i słona szynka parmeńska razem? Jak najbardziej! Choć te produkty różnią się od siebie diametralnie, połączone w jednym daniu tworzą idealnie zgrany duet. Umyty owoc obierzcie ze skóry, usuńcie część z pestkami, a pozostały miąższ pokrójcie w cząstki przypominające kształtem kawałki pomarańczy. Każdą część owińcie cienkim plasterkiem szynki, a następnie ułóżcie na młodym szpinaku. Tuż przed podaniem potrawę oprószcie świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i skropcie sosem balsamicznym. Do dekoracji możecie użyć niewielkich listków bazylii, rukolę lub kilka orzeszków pinii.

Melonowa zupa owocowa

Kawałek słodkiego melona świetnie się sprawdzi do przygotowania owocowej odmiany gazpacho – popularnej w Hiszpanii zupy przyrządzanej i serwowanej na zimno. Zmiksowany wraz z grejpfrutem, ogórkiem oraz odrobiną świeżego czosnku stworzy aromatyczny krem o aksamitnej konsystencji. Potrawę można również przyrządzić z samego melona i śmietany podkreślonej niewielką ilością bulionu warzywnego. Gotowy chłodnik serwuje się z ugotowanym białym ryżem lub pokrojonymi w kostkę owocami. Całość można udekorować prażonymi płatkami migdałowymi i pachnącym listkiem miętowym.

Koreczki bankietowe

Szykuje się spotkanie w gronie najlepszych przyjaciół? Wieloskładnikowe koreczki to przekąska idealna na takie imprezy, jak urodziny, wspólne oglądanie filmu, parapetówka czy organizowany w domu sylwester. Oprócz pokrojonego w niewielką kostkę miąższu, na wykałaczki warto nadziać miniaturowe kulki mozzarelli, złożone w kostkę plastry szynki włoskiej, liście bazylii, ser żółty, kawałki kabanosa lub fetę. W wersji owocowej melon najczęściej łączy się z arbuzem, kiwi, plastrem truskawki oraz winogronami bezpestkowymi.

Pachnące latem smoothie

Smoothie to rodzaj gęstego koktajlu przygotowywanego z owoców lub warzyw zmiksowanych na idealnie aksamitny krem. Dodatkiem decydującym o ostatecznym smaku jest jogurt, mleko roślinne, lód, świeże zioła oraz wybrane przyprawy. W bardziej upalne dni przygotujcie melonowe smoothie o delikatnie słodkim smaku i przyjemnie owocowym aromacie, podkreślonym wakacyjnymi nutami. Zblendujcie miąższ z bananem, dodajcie trochę lodu, wody lub kefiru oraz soku z cytryny, który zapobiegnie ciemnieniu napoju. Gotowy koktajl świetnie się prezentuje w wysokiej szklance ozdobionej połówkami owoców lub gałązką mięty.

Wyśmienity melon z grilla

Grillowany melon ma pyszny, słodko-dymny smak, który doskonale komponuje się z różnymi rodzajami pieczonego mięsa. Miękki miąższ, pokrojony w grube talarki lub półksiężyce, wystarczy ułożyć na rozgrzanym ruszcie zaledwie na chwilę – dopóki na powierzchni nie pojawią się złociste paski. Dla urozmaicenia smaku przed grillowaniem cząstki owocu możecie owinąć cienkimi plastrami wędzonego boczku, który pod wpływem ciepła nada potrawie słono-pikantnej nuty. Wciąż zastanawiasz się, jak jeść melona? Sprawdź na Przepisy.pl! Tam czekają na Ciebie najciekawsze porady oraz nietuzinkowe pomysły na sałatki, przekąski i dania. Zapraszamy!

Skomentuj

Czytaj także

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem