Wino wytrawne – jak wybrać?

Wina wytrawne to grupa win o bogatej tradycji. Wiele z nich wywodzi się z regionów, w których uprawa wybranych szczepów winorośli i wytwarzanie z nich wyśmienitego trunku stanowi jeden z najistotniejszych elementów kultury pielęgnowanej i przekazywanej od pokoleń. Kiedy jednak dane wino możemy nazwać wytrawnym? Decyduje o tym niskie stężenie cukru w trunku. Klasyczne wina wytrawne, czerwone i białe, spożywane są głównie do posiłków, jednak najlepsze z nich, przez koneserów pite są również solo. Wszystkim miłośnikom trunków z charakterem podpowiadamy, jakie wino wytrawne wybrać w danym przypadku, aby czerpać maksymalną przyjemność z degustacji.
Zwróć uwagę na kraj i region pochodzenia
Poszukując dobrego wina wytrawnego, powinniśmy wiedzieć co nieco o specyfice trunków wywodzących się z różnych części świata. Jednym z najwyżej cenionych producentów czerwonego wina wytrawnego jest oczywiście Francja. Trunki pochodzące z regionu Bordeaux wyróżniają się często piękną, rubinową barwą oraz złożonym bukietem. Dobrym przykładem wyśmienitego wina wytrawnego czerwonego z tego regionu jest np. średnio ciężkie Château Pouget Grand Cru Classe, Margaux. Osobom gustującym w wytrawnych winach białych mogą natomiast przypaść do gustu trunki produkowane w Portugalii. Vinho Verde, ceniony region winiarski tego kraju, ma do zaoferowania m.in. Alvarinho Deu La Deu, Monção E Melgaço, doskonałe wino białe wytrawne o kwiatowo-owocowym aromacie i cytrusowym posmaku. Pamiętajmy także o winach z Włoch, takich jak popularne ostatnimi czasy Prosecco. To białe wino musujące poza przyjemnymi doznaniami zapachowymi i smakowymi zapewnia degustatorom także niesamowite orzeźwienie. Tym, którzy poszukują nieco cięższych i mocniejszych trunków, zasmakować może natomiast bułgarskie wino białe wytrawne – Chardonnay Seria A, Vinzavod Asenovgrad, pochodzące z Niziny Trackiej, lub wino białe Sauvignon Blanc, The Pledge z RPA. Warto podróżować po winiarskiej mapie świata!
Wino czerwone wytrawne – do jakich potraw je podawać?
Dobre wino czerwone wytrawne urozmaici niejeden posiłek i pozwoli jeszcze bardziej docenić walory smakowe ulubionego dania. Miejmy jednak na uwadze, że poszczególne rodzaje win czerwonych wytrawnych komponują się najlepiej z określonymi typami potraw. Do makaronów, jagnięciny i pieczonego drobiu najlepiej pasuje zatem lekkie lub średnio ciężkie czerwone wino wytrawne jak np. włoskie Rosso Di Montepulciano czy francuskie Beaujolais. Z kolei do mięs smażonych, twardych serów, pasztetów lub wędlin warto podać wino wyróżniające się pikantnymi akcentami w bukiecie, takie jak hiszpańskie Crianza Tinto, Beronia. Pamiętajmy, że gdy chodzi o czerwone wino wytrawne – liczba kalorii w jednym kieliszku wynosi około 80, o wiele mniej niż w analogicznej porcji wina słodkiego!
Dowiedz się, do czego pasuje białe wino wytrawne
Białe wino wytrawne (np. wino białe wytrawne z winnicalidla.pl) pasuje do wielu dań. Możemy podawać je m.in. do duszonego drobiu, owoców morza oraz zimnych przekąsek. Szerokie możliwości łączenia z różnymi potrawami zapewnia m.in. produkowane w Nowej Zelandii Chardonnay „Outlook Bay”, Hawkes Bay, cenione za niezwykle złożony bukiet oraz orzeźwiający smak. Białe wytrawne wino stołowe często bywa spożywane także jako aperitif.
Wybieraj ulubione szczepy!
Wiemy już, że wina znacząco różnią się od siebie i nie chodzi tutaj o różnice cenowe. Smak wina zależy w dużym stopniu od odmiany winorośli, z której zostało wyprodukowane. Znajomość zatem nazw poszczególnych szczepów winogron oraz ich cech może okazać się niezwykle pomocna. Dzięki niej już po zapoznaniu się z etykietą na butelce możemy spodziewać się, jakie aromaty dominują w bukiecie nieznanego nam bliżej trunku.
Nie tylko picie wina może być sztuką – na miano to zasługuje także umiejętność wyboru odpowiedniej w danej sytuacji odmiany i stylu trunku. Chociaż w tekście skupiliśmy się na winach czerwonych i białych, pamiętajmy, że wina różowe wytrawne (https://winnicalidla.pl/wszystkie-wina/rozowe-wytrawne.html) ze szczepów takich jak Shiraz czy Pinot Noir, również znajdują wielu entuzjastów wśród koneserów.