Menu

Ratatouille czy Eintopf? Potrawy jednogarnkowe, czyli sposób na szybkie i smaczne gotowanie

4 minuty czytania
Ratatouille czy Eintopf? Potrawy jednogarnkowe, czyli sposób na szybkie i smaczne gotowanie
fot. materiały partnera
0

We Francji ratatouille, w Niemczech eintopf, a w Polsce po prostu danie jednogarnkowe. Gotując chcemy cieszyć się smakami i aromatami, dzielić się nimi z bliskimi i znajomymi. Liczymy jednocześnie na taką metodę przyrządzania dań, by nie stworzyć w kuchni chaosu i mieć jak najmniej naczyń do zmywania. Dania jednogarnkowe idealnie wpisują się w te oczekiwania, a wbrew pozorom ich historia jest dość długa. Takie potrawy gotowano na całym świecie, w tradycyjnych kuchniach z różnych zakątków. Poznajmy przepisy na znane, ale i te nietypowe dania, których warto spróbować.

0

Dlaczego lubimy dania przyrządzane w jednym garnku?

To nie tylko możliwość korzystania z zaledwie jednego garnka, by przyrządzić posiłek dla całej rodziny. Przypomnijmy sobie, jak wiele możliwości oferował i nadal oferuje wok. Naczynie przypominające głęboką i pojemną patelnię, do której wrzucało się rozmaite składniki. Nie musimy mieć jednak woka, by stworzyć potrawę, która będzie smaczna, pożywna, aromatyczna, ale i nadająca się do podania podczas przyjęcia.

Dzięki daniom jednogarnkowym gotowanie odbywa się szybciej i sprawniej, a naczyń do zmywania jest niewiele. Istotą takich potraw jest to, aby zawierały w sobie trzy elementy: warzywa, mięso oraz składnik, w którym występuje skrobia. Zwykle są to ziemniaki, makarony lub różne odmiany ryżu. Zamiast nich można jednak postawić na chleb, który idealnie pasuje chociażby do gulaszów, choć nie tylko.

Klasyka, ale spoza kraju

Poznajmy danie jednogarnkowe, jakim jest francuski klasyk – coq au vin. W tym smakowitym daniu, główną rolę odgrywa mięso drobiowe, które najpierw jest marynowane. Trafiając do garnka, podlega duszeniu w sosie z masła i czerwonego wina. To dlatego danie nabiera ciemnego koloru, ale jest to na tyle głęboka i przyjemna dla oka barwa, że wraz z dodatkami, takimi jak cebula, pieczarki i boczek, ta jednogarnkowa potrawa staje się wykwintnym posiłkiem.

Kolejne danie, do którego przygotowania wystarczy jeden garnek, to już bardziej nam znany ratatuj, który największą sławę zyskał po emisji jakże sympatycznego, animowanego filmu. Polski ratatuj, to wywodzący się z kuchni prowansalskiej ratatouille, czyli gulasz warzywny bez mięsa, który można przyrządzać o dowolnej porze roku. Przepis na ratatouille zakłada wykorzystanie sezonowych warzyw, takich jak cukinia, pomidory, papryka, bakłażan, cebula oraz czosnek.

Szczegółowy przepis na Ratatouille znajdziesz na stronie: https://akademiasmaku.pl/przepis/ratatouille,3505.

fot. materiały partnera

fot. materiały partnera

W kierunku orientalnych klimatów

Jeśli francuskie dania nie są nam obce, czas poznać coś zupełnie nowego. Kierujemy się zatem w stronę orientalnych propozycji. Wśród nich zaszczytną pozycję zajmuje marokańskie danie, a mianowicie zupa harira. Spotyka się ją zarówno w luksusowych restauracjach, jak i pośród straganów. Niekiedy zagryza się ją daktylami. W połączeniu z bazą, którą stanowi mięso oraz warzywa strączkowe, można liczyć na bogactwo aromatów i smaków, których nie sposób znaleźć w innych, dobrze nam znanych daniach. Jak przyrządzić zupę harira? Przepisów jest wiele, ale jeden z tych sprawdzonych, dzięki którym to danie jednogarnkowe zawsze się udaje, znajdziemy na stronie https://akademiasmaku.pl/przepis/zupa-harira,4880.

Jeden garnek wystarczy, aby przygotować mongolski pilaw. Danie najbardziej znane w kuchniach tureckiej i indyjskiej. W kuchni Bałkanów i Wschodniej Afryki, również znalazło się miejsce na to jednogarnkowe danie. Jego podstawą jest ryż o długich ziarnach. Można także użyć kaszy bulgur, jęczmiennej lub gryczanej. To danie, które pozostawia smakoszom spore pole do popisu, ponieważ zamiast pierwotnie wykorzystywanej baraniny, równie dobrze można użyć innego mięsa, ale i ryb. Do tego warzywa, orzechy, suszone owoce i aromatyczne przyprawy.

fot. materiały partnera

fot. materiały partnera

Dla miłośników kuchni azjatyckiej

Jeśli sushi, sajgonki, krewetki, owoce morza w tempurze i to, co można znaleźć bez problemu w dowolnej restauracji czy barze, już nam się znudziło, mamy okazję poznać kuchnię azjatycką od innej strony. W jednym garnku Chińczycy przyrządzają makarony i ryże z różnymi składnikami, ale to samo naczynie przyda się, aby przygotować smażony makaron po seczuańsku. Owoce morza, rozmaite mięsa, a do tego aromatyczne przyprawy. W takiej kuchni można się zakochać, a prostota jej przyrządzania sprawia, że wpisujemy ją w swoje codzienne jadłospisy.

W naszych domach, niczym wprost z indyjskich restauracji

Kuchnia położonego na północy Kaszmiru, pozwala nam poznać tradycyjne danie znane jako rogan josh. Jego bazą jest mięso – baranina, jagnięcina lub kozina. Ci z nas, którzy nie przepadają akurat za takimi smakami, mogą je zastąpić kurczakiem lub wołowiną. Kolejnym kluczowym składnikiem w rogan josh jest klarowane masło indyjskie. Pierwowzór tej potrawy pochodzi prawdopodobnie z kuchni Wielkich Mongołów. Nie jest zaskakujące, ale tajemniczego smaku tej potrawie nadają orientalne przyprawy. Ponadto ogromne znaczenie ma odpowiednia metoda obróbki termicznej.

W krajowym klimacie

Orientalne smaki, niecodzienne sposoby przyrządzania posiłków, składniki, które stanowią podstawę tradycyjnych kuchni z różnych regionów. To wszystko może mieścić się w jednym garnku, a dla urozmaicenia warto co jakiś czas powrócić do krajowych propozycji. Przepisów na dania, które są bardzo lubiane, często przyrządzane, a do tego banalnie proste w przygotowaniu.

Jeśli interesują nas polskie dania jednogarnkowe, możemy postawić na leczo i to na wiele sposobów. Gulasz w dowolnej formie, fasolka po bretońsku czy też bigos. Bez tych dań nie wyobrażamy sobie naszej wyjątkowej kuchni. Co więcej, możemy z powodzeniem eksperymentować. Szukać nowych przepisów na znane nam dania, ale i samodzielnie komponować od nowa potrawy, którym chcemy dodać świeżości oraz wyjątkowości.

Dlaczego dania jednogarnkowe? Zapoznajmy się z wybranymi przepisami zamieszczonymi na stronie https://akademiasmaku.pl/przepisy/dania-jednogarnkowe i przekonajmy się, że gotowanie może przebiegać szybko, prosto i bez bałaganu. Jeden garnek wystarczy, by nakarmić całą rodzinę!

W zabieganej codzienności możliwość szybkiego przygotowania dania dla siebie i rodziny jest niezwykle cenna. Wybierzmy zatem swój ulubiony garnek albo inne naczynie, w którym pomieszczą się rozmaite składniki. Skorzystajmy z gotowych przepisów na dania jednogarnkowe lub stwórzmy ciekawą bazę z produktów, które znajdziemy we własnej kuchni.

Skomentuj

Czytaj także

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem