Jakie są właściwości jagód acai?

Jagody acai zaliczane są do tak zwanych super food, a więc produktów, które szczególnie korzystnie wpływają na organizm człowieka. Te pochodzące z Ameryki Południowej owoce zawierają duże ilości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które mogą spowolnić proces starzenia, a nawet rozrostu komórek nowotworowych. Jagody acai w ostatnim czasie bardzo często wykorzystywane są przez osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Czy mają wpływ na odchudzanie i jakie są ich właściwości? Podpowiadamy.
Właściwości jagód acai
Jagody acai zaliczane są do wyjątkowych produktów żywieniowych ze względu na ich bogaty skład, pełen witamin, minerałów i substancji odżywczych. Znajduje się w nim między innymi witamina B1, B2, B3, E, C, fosfor, magnez, potas, wapń, miedź, kwasy omega-6 i omega-9, a także wiele przeciwutleniaczy. W jagodach acai znajduje się również duża ilość polifenoli, które mają szczególne pozytywny wpływ na układ krążenia. Więcej o tym, dlaczego warto włączyć te owoce do swojej diety, przeczytamy na: https://synergiczni.pl/suplementy/jagody-acai-dlaczego-warto-wlaczyc-je-do-swojej-diety. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy jagody acai nazywane są też eliksirem młodości.
Jagody acai a odchudzanie
Jagody acai, swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim właściwościom odchudzającym. Dzięki dużej zawartości polifenoli skutecznie oczyszczają organizm z toksyn i innych szkodliwych produktów przemiany materii. Mają również niski indeks glikemiczny, który sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi. Zawarta w nich duża ilość błonnika z kolei przyspiesza przemianę materii i usprawnia procesy trawienia. Dodatkowo owoce te należą do tak zwanych termogeników, czyli podwyższają temperaturę ciała, korzystając z tkanki tłuszczowej, a więc wspomagają proces odchudzania. Należy jednak pamiętać, że jagody acai są dość kaloryczne, ponieważ w 100 g zawierają około 80 kalorii.
Jagody acai a choroby serca
Jagody acai są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi kwas oleinowy zaliczany do nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, a także kwas linolowy z grupy NNKT omega-6. Substancje te pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i ponieść poziom dobrego cholesterolu HDL. W związku z tym mają one duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy i innych chorób naczyń krwionośnych, a także sercowych.
Jagody acai opóźniają procesy starzenia
Jagody acai zawierają prawie wszystkie rodzaje przeciwutleniaczy, które nie tylko opóźniają procesy starzenia, ale także hamują rozwój komórek nowotworowych. Działanie przeciwutleniające wykazują również polifenole zawarte w tych owocach. Roślina ta znalazła się na liście ORAC, czyli w zestawieniu produktów o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.