Menu
Banner Castorama

Idealna kawa czarna – jaka jest różnica między espresso, caffè crema a kawą przelewową?

2 minuty czytania
Idealna kawa czarna – jaka jest różnica między espresso, caffè crema a kawą przelewową?
Fot. Thibo
1

Kawa czarna występuje w wielu różnych odmianach, które mają swój specyficzny charakter. Sprawdź, jak zrobić idealne espresso, americano i caffè crema oraz dowiedz się, czym różnią się te napoje od siebie nawzajem i od kawy przelewowej.

1

Kawa czarna, której smak Cię zachwyci

Poszczególne rodzaje czarnej kawy różnią się nie tylko wielkością, ale i smakiem. Co sprawia, że jest on wyjątkowy? Rzecz jasna ważne jest odpowiednie przygotowanie napoju, lecz najważniejsza jest sama kawa.

Do najbardziej cenionych kaw należą te, których ziarna pochodzą w 100% z wyselekcjonowanych krzewów gatunku Arabica. Wywodzi się on z południowo-zachodnich górskich terenów Etiopii, ale obecnie Arabicę uprawia się nie tylko w Afryce, lecz także w Ameryce Południowej i Środkowej oraz w Azji.

Do najlepszych gatunków kawy trafiają wyłącznie powoli dojrzewające, starannie wyselekcjonowane ziarna najwyższej jakości, które pozbawione są jakichkolwiek skaz. Następnie ziarna każdego rodzaju kawy są prażone oddzielnie, przy użyciu tradycyjnych bębnowych maszyn prażalniczych. Powolne palenie o różnym stopniu pozwala wydobyć z ziaren ich niepowtarzalny charakter, dzięki czemu powstaje kawa, która zachwyca swoim smakiem.

 Jak zrobić idealne espresso? I czym się ono różni od kawy przelewowej?

Espresso to najpopularniejszy rodzaj kawy czarnej we Włoszech. Wiele osób kojarzy, że jest to niewielki napój – parzy się go z ok. 25 ml wody – ale nie wszyscy wiedzą, że od zwykłej kawy przelewowej różni się też sposobem przygotowania, mieleniem, a także wykorzystanym rodzajem ziaren.

Jak więc zrobić idealne espresso? Według specjalistów z Narodowego Włoskiego Instytutu Espresso należy przez 30 sekund przelać wodę o temperaturze 88-92 °C pod wysokim ciśnieniem (8-10 barów) przez około 7 gramów bardzo drobno zmielonej kawy. Przy krótszym czasie przyrządzania espresso jest za słabe, z kolei przy dłuższym wychodzi zbyt gorzkie.

Powyższy sposób parzenia w ekspresie automatycznym lub półautomatycznym gwarantuje uzyskanie mocnej, czarnej kawy o intensywnym, lekko gorzkawym smaku, z gęstą pianą w kolorze orzechowym na powierzchni. Espresso najlepiej podawać w wykonanej z grubej porcelany filiżance o pojemności 50 ml, ogrzanej wcześniej do temperatury około 50°C, wraz z dodatkową szklaneczką wody.

Wybierz również odpowiedni rodzaj kawy, taki jak na przykład kawa Tchibo Barista Espresso w ziarnach. Najlepsze kawy do przyrządzania espresso mają ziarna o ciemniejszej barwie, powstałej w wyniku dłuższego palenia. Obniża to naturalną zawartość kwasu w ziarnach i korzystnie wpływa na smak espresso.

 Caffè crema i americano – czym się różnią?

Jeśli wolisz świetną kawę czarną w większym wydaniu, masz do wyboru kilka możliwości, w tym przede wszystkim americano i caffè crema. Ta pierwsza to kawa na bazie espresso, druga z kolei powstaje podobnie jak espresso, lecz z większej ilości wody.

Kawa americano zawdzięcza swą nazwę amerykańskim turystom we Włoszech, którzy byli przyzwyczajeni do słabszej, lecz większej kawy, więc rozcieńczali espresso wodą. Najbardziej klasyczny sposób przyrządzania americano, to wlanie espresso do gorącej wody (w ten sposób zachowasz aromatyczną piankę). Proporcje są kwestią gustu, ale większość amatorów tej czarnej kawy wybiera jedną część espresso na dwie części wody. Do uzyskania większej objętości wykorzystuje się więc zwykle podwójne espresso (doppio).

Caffè crema stało się popularne w południowej Szwajcarii i północnych Włoszech w latach 80. Przyrządza się je podobnie jak espresso, lecz z użyciem większej ilość wody – najczęściej od 150 ml do 225 ml. Ziarna kawy powinny być też nieco grubiej zmielone i trochę mniej ubite (lżejsze dociśnięcie tamperem) niż w przypadku espresso. Wybór odpowiedniego rodzaju kawy o delikatnym paleniu pomoże uzyskać napój o wyraźnym, lecz łagodnym aromacie, z dużą ilością kremowej pianki (po włosku crema).

Skomentuj

Wiki , środa, 20 września 2023 roku, o godz. 21:24
Odpowiedz
Co za bzdury. Co źródło to inna teoria na jeden temat.

Czytaj także

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem