Jak zrobić dobrą kawę z ekspresu? Pamiętaj o 5 rzeczach!
Mogłoby się wydawać, że już sam fakt posiadania ekspresu gwarantuje idealną kawę. Napar przygotowywany przy jego użyciu ma, rzecz jasna, inny smak niż kawa z przelewu lub zwyczajna, „parzona” – pamiętając o kilku ważnych kwestiach, da się jednak dodatkowo wpłynąć na jego smakowe walory. Jak zrobić dobrą kawę z ekspresu? Poniższe wskazówki mogą się okazać bardzo pomocne.
Wybór odpowiedniej kawy
Przed samym przystąpieniem do przygotowywania kawy z ekspresu warto skupić się na wyborze odpowiedniej kawy – bez względu na to, czy jest to kawa w formie ziaren, w wersji mielonej czy ta w kapsułkach. Ważne, aby wyróżniała ją wysoka jakość. Znaczenie ma w tym przypadku m.in. jej pochodzenie i rodzaj – do najpopularniejszych typów kawy możemy zaliczyć arabikę oraz robustę. Pod uwagę warto wziąć także sam smak wybieranej kawy – na przykład, kapsułki marki Nespresso są dostępne w ponad 30 wersjach smakowych, dzięki czemu każdy jest w stanie znaleźć pośród nich tę idealną. Należy pamiętać również o tym, aby wybrana kawa nie była sztucznie aromatyzowana. W przypadku kawy w kapsułkach znaczenie ma ponadto tworzywo, z którego są one wykonane – godne polecenia są kapsułki z aluminium, które skutecznie chroni kawę przed utratą świeżości.
Świeżość wody i mleka
Aby kawa z ekspresu każdego dnia zachwycała swoim smakiem i aromatem na nowo, należy zadbać o to, aby woda w zbiorniku była zawsze świeża. Najlepiej wyrobić sobie nawyk jej codziennej wymiany. Kwestia świeżości dotyczy również mleka – o ile dany rodzaj kawy wymaga jego dodatku. Warto także zwrócić uwagę na to, czy zbiornik na mleczny płyn jest odpowiednio wyczyszczony. Pozostałości mleka z poprzedniego dnia lub, co gorsza, sprzed kilku dni, mogą nie tylko zmienić smak i zapach kawowego napoju, ale również wpłynąć negatywnie na samopoczucie i stan zdrowia.
Woda to podstawa
Podczas przygotowywania kawy znaczenie ma również używana woda. Nie powinna być ona ani za ciepła, ani za zimna – najlepiej używać wody w temperaturze pokojowej. Warto też pamiętać, że im jest ona twardsza, tym częstszego odkamieniania wymaga ekspres. Dobry krok w przypadku tego typu urządzeń stanowi więc stosowanie wody filtrowanej. Pozbawiona chloru – nie tylko poprawia smak kawy, ale i wpływa na ilość pojawiającego się w ekspresie osadu. Mniej kamienia to z kolei dłuższa żywotność ekspresu!
Nienaruszona crema
Dobra kawa to ta dobrana do naszych preferencji smakowych, przygotowana z odpowiednio zmielonych ziaren kawy wysokiej jakości (także z hermetycznie zamkniętej kapsułki, wypełnionej świeżo wypaloną i zmieloną kawą), świeżej wody i świeżego mleka! A jak zrobić dobrą kawę ze spienionym mlekiem? To bardzo proste. Wystarczy podgrzać jego odpowiednią ilość, spienić je przy użyciu spieniacza i przygotować ulubioną kawę, np. z kapsułki Nespresso. Następnie trzeba już tylko wymieszać całość tak, aby crema pozostała nienaruszona. Wówczas kawa będzie nie tylko zachwycała smakiem, ale i pięknie się prezentowała. Dobrym pomysłem może się okazać użycie specjalnego mleka do pienienia z dopiskiem „barista”, które zapewni znacznie większą ilość cremy.
Smakowy syrop do kawy
Chcąc cieszyć się smakiem kawy z ekspresu w nieco odmiennym wydaniu, można sięgnąć też po smakowe syropy. Zmieniają one nie tylko walory smakowe, ale i sam aromat przygotowanego napoju – to idealny wybór dla osób, które lubią eksperymentować ze smakową kawą. Istotna jest jednak ilość dodanego do kawy syropu – jeśli jest go za dużo, kawa może być zwyczajnie zbyt słodka i „sztuczna” w smaku. W tym przypadku duże znaczenie ma więc umiar – lepiej stopniowo dodawać kilka kropel syropu, niż od razu wlać do filiżanki całą jego łyżkę.
Oprócz wspomnianych wyżej wskazówek nie bez znaczenia jest także samo urządzenie. Dobry ekspres do kawy to podstawa. Dopiero posiadając odpowiedni model, można zastanawiać się nad tym, jak wpłynąć na smak przygotowywanego napoju. Jeśli w kuchni jest już odpowiednie urządzenie, czas wybrać ulubioną kawę, uruchomić maszynę i cieszyć się chwilą relaksu przy filiżance aromatycznego naparu.
Artykuł Sponsorowany