Menu

Co będzie niezbędne do przygotowania tarty?

2 minuty czytania
Co będzie niezbędne do przygotowania tarty?
Fot. materiały partnera
0

Uwielbiasz tarty za ich różnorodność? Chcesz zacząć przygotowywać w domowym zaciszu zarówno te deserowe, jak i wytrawne? W takim razie dobrze trafiłaś! W dzisiejszym artykule podpowiemy Ci, czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni, aby przygotować pyszną tartę. Sprawdź, co będzie niezbędne.

0

Akcesoria kuchenne, które pomogą w przygotowaniu tarty

Przygotowywanie posiłków jest o wiele prostsze, gdy kuchnia jest odpowiednio wyposażona. Przy pieczeniu koniecznością jest oczywiście piekarnik, który wypiecze gotową tartę, ale nie będzie jedynym niezbędnym elementem. Potrzebujesz również kilku przedmiotów kuchennych, które usprawnią, a nawet umożliwią stworzenie pysznego wypieku.

Foremka do tarty — bez niej ani rusz!

Nawet największe plany pieczeniowe mogą spalić się na panewce, jeśli zapomnisz o odpowiedniej blaszce do pieczenia. Jeśli więc planujesz wypiek, forma do tarty musi zagościć w Twojej kuchni. Jest to bowiem blaszka o specjalnym kształcie, dopasowanym do tego typu wypieku. Ma okrągłe dno oraz falowane obramowanie, które pozwala na późniejsze wypełnienie spodu słodkimi lub wytrawnymi składnikami.

Fot. materiały partnera

Jaka forma na tartę będzie najlepsza? W sprzedaży znajdziesz je w różnorodnych modelach, dzięki czemu możesz sięgnąć po odpowiednią dla siebie. Na przykład klasyczna forma do tarty 26 cm sprawdzi się do słodkich wypieków. Mogą to być również małe foremki do tarty, które wykorzystasz np. do przygotowywania niewielkich deserów. Forma do tarty 30 cm będzie zaś lepszym wyborem, gdy planujesz przygotowywanie tego typu wytrawnego posiłku  dla całej rodziny. 

Poszczególne modele mogą być wykonane z różnych materiałów. Najpopularniejsze są aluminiowe oraz metalowe, które dzięki dużej odporności na uszkodzenia i korozję służą w kuchni przez długi czas. W sprzedaży znajdziesz blachy o jednoczęściowej konstrukcji, z prostym lub lekko uniesionym dnem. Dostępna jest również forma do tarty z wyjmowanym dnem, która będzie wygodnym przedmiotem, jeśli zależy Ci na łatwiejszym wyjmowaniu i krojeniu gotowego wypieku.

Miska i wałek: niezbędne do przygotowania spodu

Nim rozpoczniesz przygotowywanie masy na tartę, sprawdź, czy na wyposażeniu Twojej kuchni znajduje się odpowiednio duża miska oraz wałek. Elementy te będą niezbędne do stworzenia gładkiego spodu. W misce bowiem połączysz wszystkie niezbędne składniki, tworząc tym samym gotowe ciasto. Te z kolei należy rozwałkować, dlatego też będziesz potrzebowała wałka.

Sięgnij po miskę dopasowaną wielkościowo do rozmiarów tarty, jaką planujesz przygotować. Pamiętaj o tym, aby była ona większa niż gramatura składników. W ten sposób zyskasz pewność, że nie będą się one wysypywały w czasie mieszania. Gdy zaś chodzi o wałek, sięgnij po ten, który najlepiej odpowiada Twoim upodobaniom. Znajdziesz w sprzedaży drewniane, silikonowe, a nawet szklane.

Składniki na tartę — czas na pieczenie!

Upewniłaś się, że masz wszystkie niezbędne akcesoria do przygotowania tarty? W takim razie czas na zakup składników. Zależnie od tego, czy będzie to słodki, czy wytrawny wypiek, potrzebne będą inne produkty żywnościowe. Łączy je jednak spód, który zawsze stworzysz z takich samych składników.

Idealny spód podstawą całego wypieku

Co będzie potrzebne do pieczenia tarty? Przede wszystkim mąka, masło, woda, jajka i sól. Ich gramatura uzależniona będzie od wielkości wypieku, jaki chcesz uzyskać. Musisz pamiętać, by wszystkie składniki łączyć na zimno — nie wyciągaj ich znacznie wcześniej z lodówki ani nie ogrzewaj ich w dłoniach. Po połączeniu ich ze sobą wstaw ciasto do lodówki na ok. godzinę lub do zamrażarki na 20 min. Dzięki temu nie będzie się ono rwało w czasie wałkowania i wypiecze się na odpowiednio kruche. Tak przygotowany spód piecz w  180 st. C przez 25-30 min.

Słodkie czy słone tarty?

Tarta to niezliczone możliwości, zarówno pod kątem tworzenia deserowych, jak i wytrawnych wypieków. To, czym napełnisz gotowy spód, zależy tylko od Ciebie. Możesz postawić na słodką wersję, łączącą w sobie serek mascarpone i truskawki czy śmietankę kremówkę i orzechy włoskie lub czekoladę. A jeśli jest to Twój pomysł na obiad — postaw na farsz z łososiem, szynką, a nawet kiełbasą połączonymi z warzywami i serem.

Już wiesz, jak przygotować się do pieczenia tarty? Zadbaj o niezbędne akcesoria kuchenne oraz właściwe składniki, a sukces gwarantowany!

Skomentuj

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem