Utrzymanie organizmu w dobrej kondycji poprzez dostarczanie mu cennych źródeł witamin, minerałów, jak również przeciwutleniaczy to sposób nie tylko na znakomite samopoczucie, ale również wygląd. W praktyce mowa zarówno o skórze, jak i włosach oraz paznokciach. Remedium na wiele dolegliwości w pakiecie z korzystnym wpływem na organizm i urodę jest zakwas z buraka. To właśnie ten rubinowy napój chociaż tak niepozorny, ma w sobie olbrzymi prozdrowotny potencjał. Sprawdź, co powinnaś o nim wiedzieć i dlaczego warto włączyć go do diety.
Sposób na wzmocnienie organizmu – stawianie na zakwas z buraków
Zakwas z buraków to sposób na wprowadzenie do jadłospisu istnej bomby odżywczej dla organizmu, która m.in. wzmacnia układ odpornościowy i znakomicie radzi sobie z łagodzeniem stanów zapalnych.
Dobrej jakości zakwas z buraków jest uzyskiwany poprzez ukiszenie buraków czerwonych w wodzie w towarzystwie soli i przypraw. Sęk w tym, aby wiedzieć, o jakiej ilości wody mowa, jak również tym, aby nie dopuścić do kiszenia buraków z udziałem tlenu.
Kiszenie jest procesem, w którym biorą udział probiotyczne bakterie, a dokładniej – kwasu mlekowego. To właśnie im zakwas zawdzięcza swoje cenne właściwości odżywcze.
Zakwas buraczany zawiera również naturalnie występujące w tych warzywach związki naturalne. W praktyce mowa między innymi o barwnikach betalainowych. Są one odpowiedzialne za rubinowy kolor zakwasu w duecie z jego przeciwzapalnym i prozdrowotnym działaniem. Warto więc go włączyć do swojego menu, podobnie jak suplementy diety i połączyć to z aktywnością fizyczną.
Zakwas z buraków i jego właściwości zdrowotne
Swoje cenne właściwości odżywcze zakwas z buraków zawdzięcza obecności wielu witamin minerałów, przeciwutleniaczy, a ponadto związków organicznych. Wśród nich istotne miejsce zajmują m.in. witamina A, C, E, K i witamina B6, a ponadto magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Warto również wymienić naturalne azotany i przeciwutleniacze (betanina). Są one niezbędne do tego, aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować, w tym układ immunologiczny.
Musisz wiedzieć, że dobrej klasy zakwas buraczany zawiera zdecydowanie więcej witamin C i B niż same buraki. Do tego na próżno szukać w nim szczawianów (eliminuje je fermentacja mlekowa). To właśnie one są odpowiedzialne za to, że soku z buraka nie powinno się spożywać każdego dnia.
Sięganie po dobrodziejstwa zakwasu z buraka, to serwowanie cennego wsparcia dla układu odpornościowego i jelit. Pij go na wiele dolegliwości – zarówno na złe poranne samopoczucie, jak i w celu regeneracji po intensywnym wieczorze.
Zakwas z buraków to znakomity sposób na poprawę funkcjonowania wątroby i układu krwionośnego. Doceń go również za to, że poprawi ogólny stan zdrowia ciała, skóry, włosów i paznokci.
Regularne picie zakwasu z buraka to sposób na wspomaganie produkcji czerwonych krwinek. Powinnaś więc się z nim zaprzyjaźnić, kiedy masz problem z niedokrwistością. Kiszony napój z buraka znakomicie wpływa na układ krążenia i ciśnienie krwi.
Wprowadzenie zakwasu z buraka do diety to również cenna pomoc w walce o zdrową tarczycę. Pamiętaj, że jest to cenne źródło bakterii probiotycznych, stąd też warto je wykorzystać w celu poprawy samopoczucia m.in. przy niedoczynności tarczycy. Coraz więcej badań wskazuje na to, że choroba ta jest mocno powiązana ze stanem flory jelitowej. Okazuje się, że jej skład może wpłynąć na efektywność wchłaniania się jodu (pierwiastka, który jest niezbędny do tego, aby tarczyca mogła prawidłowo funkcjonować).
Jak dawkować zakwas z buraków? Ile dziennie można go pić i jak długo?
Dzienna porcja zakwasu wynosi 100 ml. Możesz spożywać go zarówno jako szot, jak i na łyżeczce. Jak długo można pić zakwas? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. O ile ma on wiele cennych właściwości zdrowotnych, nie traktuj go jak lekarstwo, a raczej stały element zdrowej i zbilansowanej diety. Pij go i nie zapominaj również o innych warzywach.
Po jaki zakwas z buraków sięgać, aby mieć pewność, że dostarczasz organizmowi cennych wartości odżywczych? Przede wszystkim postaw na produkt niepasteryzowany i w 100 procentach czysty. Dobrej klasy zakwas ma prosty skład i na próżno szukać w nim konserwantów i ulepszaczy.
Przeciwwskazania do picia zakwasu z buraków
Czy są przeciwwskazania do spożywania zakwasu z buraków? Tak, jak zresztą w przypadku wszystkich produktów, także kiszony sok z buraka nie jest dla każdego. Powinnaś sięgać po niego z dużą dozą ostrożności, kiedy zmagasz się z refluksem, zgagą, zapaleniem i wrzodami żołądka. Nie jest powiedziane, że nie powinnaś go spożywać, ponieważ jest to kwestia indywidualna, niemniej miej z tyłu głowy to, że warto zachować ostrożność.
Naturalny zakwas buraczany i inne kiszonki nie są wskazane do spożywania w przypadku chorób nerek. Pamiętaj o tym, że jednym z ich składników jest sól. Musisz kontrolować jej spożywanie w przypadku przewlekłej niewydolności nerek. Ograniczenie i kontrolowanie jedzenia zakwasu musisz mieć także na uwadze przy kamicy nerkowej.
A co w sytuacji, kiedy jesteś w ciąży lub karmisz piersią? Tutaj nie powinnaś mieć żadnych obaw. Pamiętaj o tym, że buraki są cennym źródłem kwasu foliowego i żelaza, więc korzystaj z ich dobrodziejstw. Uważaj jednak na domowy zakwas. Często w jego produkcji nie można zachować sterylnych warunków, więc pozostaw eksperymentowanie, jeśli nie masz wprawy.
Materiał zewnętrzny