Dieta nawilżająca skórę
Skóra latem jest wystawiona na wielogodzinne działanie słońca, wiatru, niskiej wilgotności powietrza czy słonej wody morskiej, a wówczas wymaga intensywniejszej pielęgnacji. Odpowiednie kosmetyki są ważne, ale ważniejsza jest dieta. W trakcie lata ograniczamy tłuszcze w diecie, a to właśnie m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe decydują o właściwym nawilżaniu naszej skóry. Pomożemy Ci ustalić jadłospis, który pomoże Tobie w najlepszy sposób systematycznie nawilżać skórę.
Skóra, która jest odpowiednio nawilżona wygląda młodziej, jest jędrniejsza i bardziej promienna. Nasza skóra w 10% składa się z wody, ale niestety nieustannie wyparowuje ona z naszego organizmu. Czas również niekorzystnie wpływa na naszą skórę – z upływem kolejnych lat skóra coraz bardziej traci wilgotność. Oznacza to utratę elastyczności skóry, łuszczenie, rozluźnienie włókien kolagenu i elastyny prowadzące do uwidocznienia zmarszczek i bruzd.
Jak dbać i nawilżyć skórę?
Nawilżanie skóry powinno zacząć się od wewnątrz, używanie drogich nawilżających kosmetyków na niewiele się zda, jeżeli w całym organizmie będzie brakować wody. Nasze ciało składa się aż w 70% z wody, jeśli nie będzie odpowiednio nawodnione, ucierpią na tym wszystkie narządy – w tym także skóra. Możemy temu zapobiec w prosty sposób, zaleca się przyjmować około 2 litrów płynów dziennie – w postaci wody, naturalnych soków, herbatek ziołowych i owocowych (bez cukru), zup, a także warzyw i owoców. Jeśli nie lubisz samej wody, to zawsze możesz przygotować – w dzbanku lub w butelce do pracy – wodę z cytryną, miętą, winogronem, truskawkami czy malinami. Wachlarz jest naprawdę szeroki, ale nigdy nie używaj cukru, ewentualnie odrobinę miodu jeżeli masz taką potrzebę.
Co tak naprawdę jeść?
Jeżeli marzysz o gładkiej, nawilżonej skórze, możesz o nią zadbać każdego dnia. Wystarczy jak tylko będziesz w swoim codziennym jadłospisie sięgała po produkty bogate w składniki odżywcze. Ważne są witaminy z grupy B, które wspomagają produkcję kolagenu i włókien elastyny. Witaminy B znajdziesz w produktach pełnoziarnistych, mięsie i drożdżach. Na ograniczenie utraty wody z komórek skóry wpłyną kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Niezbędne kwasy tłuszczowe znajdują się w oleju, tłustych rybach (halibut, łosoś, makrela, mintaj), orzechach, awokado i oliwkach. Tłuszcze roślinne zawierają witaminę E, zaś tłuszcze zwierzęce są bogate w witaminę A – retinol, który pozytywnie oddziałuje na naskórek.
Oprócz przyjmowania płynów w czystej postaci, powinniśmy zjadać produkty, które w dużej mierze składają się z wody, ponieważ 20% wody, którą dostarczamy organizmowi, pochodzi ze spożywanej przez nas żywności. Do produktów, które w 90% składają się z wody zaliczmy m.in. ogórki, selery, buraki, kapustę czy marchew. Z owoców: arbuz, truskawki, jabłka, brzoskwinie, pomarańcze, kiwi. Należy pamiętać żeby w lecie urozmaicać swoją dietę o jak największą ilość owoców i warzyw.