Penne, tagliatelle czy spaghetti – jaki makaron wybrać?

Polacy kochają dania, w których w roli głównej występuje makaron. Być może wynika to z wielkiej popularności kuchni włoskiej, ale przecież i w naszej, rodzimej tradycji makarony mają swoją ugruntowaną pozycję od wieków. Najchętniej wybieranymi makaronami są dziś penne, tagliatelle i spaghetti. Jak je podawać?
Chyba najczęściej wybieranym jest cienki, długi makaron spaghetti. Doskonale nadaje się do gęstych sosów przyrządzanych na oliwie i czosnku z dodatkiem mięsa lub ryb. Przyrządzając spaghetti, trzeba jednak pamiętać, by nie łamać go na mniejsze części, a gotować w całości. Popularnym makaronem jest także tagliatelle, a to nic innego jak znane nam wszystkim wstążki. Ten płaski, zwykle dość szeroki makaron idealnie komponuje się z sosami o kremowej konsystencji. Polacy często sięgają także po penne, czyli makaron w formie rurek pociętych ukośnie na mniejsze części. Ten z kolei doskonały jest do sosów serowych lub prostego, aromatycznego pesto. Dziś jednak podawanie makaronów z tradycyjnymi sosami warto nieco zmodyfikować, bo każdy z nas musi jeść jak najwięcej warzyw. Mogą to być zarówno świeże, jak i warzywa mrożone, ponieważ mają one podobną zawartość składników cennych dla naszego zdrowia. I żeby nikt nie narzekał, że nie ma pod ręką świeżych warzyw, to w naszych przepisach wykorzystaliśmy właśnie te mrożone, które leżąc w zamrażalniku, są zawsze dostępne.
Spaghetti w roli głównej
Jeśli lubicie tradycyjną carbonarę, to z pewnością zachwyci was jej nowe wydanie. Do przygotowania tego dania, oprócz około 200 g spaghetti, potrzebny jest… bób mrożony i to od tych dwóch składników zaczynamy przyrządzanie potrawy. 2 szklanki bobu ugotuj w osolonej wodzie, a następnie obierz. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zadbaj koniecznie, by był ugotowany al dente. Kolejnym krokiem jest pokrojenie w drobną kostkę 100 g wędzonego boczku, który następnie przesmaż na patelni. Po dwóch, trzech minutach dodaj 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz wcześniej przygotowany bób i makaron. Następnie na patelnię wlej pół szklanki śmietany 30% wymieszanej z dwoma żółtkami i 30 g startego parmezanu. Dopraw solą i pieprzem. Poczekaj chwilę, aż sos zgęstnieje, i wykładaj na talerze. Danie możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
Tagliatelle z kurkumą
Zacznij od umycia, pokrojenia w sporą kostkę i podsmażenia 300 g piersi z kurczaka. Dopraw ją solą, pieprzem i kurkumą. Dodaj odrobinę czosnku, według swoich upodobań. W międzyczasie ugotuj około 250-300 g makaronu, oczywiście pilnując, by się nie rozgotował. Na drugą patelnię wyłóż mrożony szpinak i podsmaż go. Gdy będzie miękki, przełóż go do kurczaka, a do całości dodaj około 150 ml śmietanki 30%. Po chwili spróbuj i dopraw całość solą i pieprzem. Wrzuć ugotowany wcześniej makaron i duś jeszcze przez 5 minut.
Obłędna zapiekanka z penne
Najpierw ugotuj 200 g makaronu, najlepiej takiego z mąki durum, i jednocześnie sięgnij po mrożony kalafior i mrożone brokuły. Ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie po 200-250 g każdego z tych warzyw. Następnie na patelni przesmaż delikatnie cztery niewielkie szalotki oraz dwa ząbki czosnku pokrojonego w cieniutkie plasterki. Dodaj odrobinę świeżej papryki chili, ale uważaj, by potrawa nie była zbyt ostra. Do całości wlej pół szklanki wody, która została po ugotowaniu makaronu. Po chwili dorzuć makaron, brokuły, kalafior i starty parmezan. Całość dopraw ostatecznie odrobiną soli i szafranu. Danie wyłóż na talerze i posyp pestkami dyni, uprażonymi na suchej patelni. Smacznego.