Jak odżywiać się zdrowo?
W ostatnim czasie można zaobserwować dynamiczne zmiany w obszarze trendów żywieniowych. Sukcesywnie zwiększa się świadomość ludzi w zakresie zgubnego wpływu na nasze zdrowie – jedzenia wysoko przetworzonego, zawierającego dużą ilość konserwantów i substancji „polepszających”. Warto pamiętać, że im krótsza jest droga żywności z pola, sadu czy kurnika na nasz stół, tym jest ona zdrowsza dla naszego organizmu.
Rośnie liczba punktów handlowych, w jakich możemy nabywać świeżą, naturalną i ekologiczną żywność, co należy traktować jako odpowiedź rynku na nowy trend konsumpcyjny, oparty o modę na zdrową żywność.
Herbata, czyli eliksir smaku i młodości
Naturalnym produktem, który z pewnością wszyscy doskonale znają, jest herbata. Ten znany od tysięcy lat napój, który ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W zależności od składu, herbaty mają różne właściwości. Szczególnie herbaty ziołowe aktywnie wspomagają organizm i minimalizują skutki różnych dolegliwości. Na rynku znajdziemy też bogatą gamę herbat owocowych, które, oprócz wyjątkowego smaku, przynoszą relaks i odprężenie, a także są pomoce przy przeziębieniach. Co ciekawe, nie tylko sam skład, ale również sposób parzenia ma wpływ na właściwości herbaty. Dowiedziono, że herbata nieco dłużej parzona działa kojąco i uspokajająco na organizm, natomiast im proces parzenia jest krótszy, tym przekłada się to na większy efekt pobudzenia naszego ciała.
Na witalność, potencję i zgubienie zbędnych kilogramów
Dużym powodzeniem cieszą się również „czerwone diamenty”, jak w medycynie chińskiej nazwano jagody goi. Dieta urozmaicona czerwonymi owocami kolcowoju chińskiego, przypominającymi rodzynki, wspiera ochronę i regenerację wątroby, działa pobudzająco, poprawia wzrok, a także ma właściwości odchudzające. Ciekawostką jest fakt, iż jagody goi uważane są też za naturalny afrodyzjak, bowiem zawierają selen, uczestniczący w procesie produkcji nasienia oraz testosteronu. Bardzo zbliżonym spektrum działania charakteryzuje się guarana, jaką pod różnymi postaciami możemy bez problemu nabyć w sklepach ze zdrową żywnością. Oprócz właściwości energetycznych, odchudzających i wspierających potencję, odkryto też, że guarana działa antybakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Niewiele osób wie, że guarana zawiera ponad dwukrotnie więcej kofeiny, niż kawa, stąd jej silne działanie pobudzające i wspomagające koncentrację.
Jeśli olej kokosowy, to tylko nierafinowany!
Niewiele jest naturalnych produktów, które z powodzeniem można stosować w kuchni, jak również w kosmetyce. Tłoczony na zimno olej kokosowy (nierafinowany), bo o nim mowa, ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, za sprawą wielu cennych substancji i mikroelementów, wśród których znaleźć można, m. in.: witaminy w grupy B, C i E oraz wapno, żelazo, magnez czy cynk. Z powodzeniem nadaje się on do smażenia i gotowania, ale doskonale sprawdza się też jako zamiennik masła, posiada ogrom korzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Z chwilą, kiedy olej kokosowy wkomponujemy w codzienną dietę, będzie miał on zbawienny wpływ m. in. na:
- zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia i serca,
- zwiększenie odporności organizmu,
- spowolnienie rozwoju choroby Alzheimera,
- poprawę pracy jelit,
- lepszą kondycję trzustki i wątroby.
Olej kokosowy ma także skuteczne właściwości bakterio-, wiruso- i grzybobójcze. Na tym nie koniec, ponieważ olej kokosowy jest przy okazji rewelacyjnym kosmetykiem, który niweluje rozstępy i wygładza zmarszczki, wpływa korzystnie na jakość włosów, jest cudownym balsamem dla skóry, nawet u najmłodszych dzieci.
Cudowna moc nasion czarnuszki
W ekologicznej kuchni warto sięgnąć również po prawdziwy dar natury – czarnuszkę (zwaną też czarnym kminkiem). Swoje prozdrowotne właściwości, nasiona czarnuszki zawdzięczają dużej ilości minerałów i witamin w składzie, ale także nienasyconym kwasom tłuszczowym. Czarnuszkę można stosować jako przyprawę do dań mięsnych i sałatek, świetnie sprawdza się także jako oryginalny dodatek podczas wypieku chleba oraz zaprawiania ogórków w zalewie octowej. Jest naturalnym antybiotykiem, a ciekawostką było odkrycie, iż czarnuszka podnosi odporność na stres i wspiera leczenie depresji.