Menu
Banner Castorama

Ten trunek wyprzedza francuskiego szampana

1 minuta czytania
Ten trunek wyprzedza francuskiego szampana
0

Prosecco, musujące białe wino, przoduje na liście najczęściej importowanych włoskich produktów spożywczych, wyprzedzając makaron, parmezan i szynkę parmeńską. To wyjątkowe wino, pochodzące z północnych Włoch, pokonuje nawet francuskiego szampana.

0

Od lat trwa rywalizacja między Prosecco a szampanem. Włoskie wino, z produkcją wynoszącą 307 milionów butelek w ubiegłym roku, wyprzedza szampana, który osiągnął 304 miliony butelek. Prosecco jest nie tylko rekordzistą włoskiego importu, ale również jednym z najlepszych włoskich win najwyższej jakości. Co piąta butelka włoskiego wina oznaczona certyfikatami jakości DOC (Denominazione di origine controllata) i DOCG (Denominazione d’origine controllata e garantita) zawiera Prosecco. Wino to cieszy się popularnością dzięki swojemu lekkemu, perlistemu charakterowi, owocowemu smakowi i umiarkowanej zawartości alkoholu, będąc doskonałym aperitifem, ale również idealnym do posiłków.

Prosecco jest również jednym z ulubionych prezentów we Włoszech, a jego najlepsze gatunki pakowane są w eleganckie drewniane skrzynki. Aż 65% produkcji Prosecco trafia na eksport, będąc symbolem luksusu na całym świecie. Włoscy producenci uważają, że gdy Audrey Hepburn w filmie „Śniadanie u Tiffany’ego” prosi o otwarcie butelki, ma na myśli właśnie Prosecco, a nie szampana.

Historia Prosecco sięga starożytności, a jego pierwsza nazwa to Puccino. Według enologów, początki tego wina można znaleźć w „Historii naturalnej” Pliniusza Starszego, gdzie opisywane jest jako eliksir zdrowia i długowieczności, pochodzący z Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej, uznawanych za kolebkę Prosecco.

Na przełomie XIX i XX wieku Prosecco zyskało na popularności, stając się podstawą koktajlu Bellini, który powstał w słynnym Harry’s Bar w Wenecji w 1948 roku. Ze względu na rosnącą popularność wina od lat 80. XX wieku, producenci z północy Włoch uznali za konieczne jego ochronę. W 2009 roku uzyskano gwarancje pochodzenia i certyfikaty regionalne, które pozwalają na produkcję Prosecco jedynie w dziewięciu prowincjach między Veneto a Friuli-Wenecja Julijska. Władze Treviso starają się również o wpisanie winnic Prosecco na listę dziedzictwa UNESCO.

Prosecco to nie tylko wino, to symbol włoskiego stylu życia i tradycji. Aby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem, warto zwracać uwagę na certyfikaty i pochodzenie, które gwarantują autentyczność tego niezwykłego trunku.

Skomentuj

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem