Przepis na chleb bananowy
Zastanawiasz się, jak zrobić chleb bananowy, który zachwyci Twoich bliskich? Oto praktyczny przepis
Składniki:
-
3 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)
-
1/3 szklanki roztopionego masła
-
1 szklanka cukru (można zmniejszyć do 3/4 szklanki dla mniej słodkiej wersji)
-
1 jajko, ubite
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
Szczypta soli
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
Opcjonalnie: orzechy włoskie, kawałki czekolady, suszone owoce
Przepis:
-
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Natłuść formę do chleba lub wyłóż ją papierem do pieczenia.
-
W dużej misce rozgnieć banany na gładką masę. Możesz użyć widelca lub tłuczka do ziemniaków. Im bardziej dojrzałe banany, tym łatwiej pójdzie ten krok.
-
Do miazgi bananowej dodaj roztopione masło i wymieszaj. Następnie dodaj ubite jajko i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Wsyp sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Następnie, stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż do połączenia składników, ale nie więcej. Ciasto chlebowe powinno być mieszane tylko do momentu, aż składniki się połączą.
-
Jeśli chcesz, dodaj orzechy, kawałki czekolady lub suszone owoce do ciasta i delikatnie wymieszaj.
-
Przelej ciasto do przygotowanej formy. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut, aż chlebek będzie miał złotobrązowy kolor, a wbity w środek suchy patyczek wyjdzie czysty.
-
Pozostaw chlebek w formie na 10 minut, a następnie wyjmij na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Im bardziej dojrzałe banany, tym chleb będzie słodszy i bardziej aromatyczny. To świetny sposób na wykorzystanie bananów, które zaczynają się psuć. Kluczem do idealnej tekstury jest nieprzemieszanie ciasta. Mieszaj tylko do momentu, gdy składniki się połączą. Chleb bananowy jest doskonałą bazą do eksperymentów. Możesz dodać różne składniki, aby stworzyć własną wersję tego klasycznego przepisu.