Gdzie zamówić prawdziwe oscypki?
Tradycyjny oscypek to flagowy produkt Tatr. Niestety jego popularność sprawiła, że coraz częściej można spotkać bardziej lub mniej udane podróbki. Czym charakteryzuje się prawdziwy oscypek i gdzie można go kupić?
Jak rozpoznać tradycyjny oscypek?
Oscypek to ser wędzony powstały głównie na bazie mleka owczego. Posiada typowy dla siebie dwustronnie stożkowy kształt. Ser, który sprzedawany jest na targowiskach, ulicznych straganach, nawet w centrum Zakopanego, to najczęściej ser podhalański, nie oscypek. Podobne sery możemy dziś kupić w dyskontach spożywczych i dużych marketach w całym kraju. Są smaczne, lecz nazywanie ich „oscypkiem” nie jest właściwe.
Tradycyjny oscypek wytwarzany jest wyłącznie w okresie od maja do października, czyli wówczas, gdy owce pożywiają się świeżą trawą na okolicznych pastwiskach.
Certyfikowany oscypek – jak go rozpoznać?
W 2008 roku oscypek otrzymał certyfikat „Chroniona Nazwa Pochodzenia”, co oznacza, że składniki i sposób produkcji są typowe dla danego regionu. W przypadku tego rodzaju sera są to polskie oraz słowackie góry.
Unijne przepisy dokładnie regulują wielkość, kształt, wagę oraz inne parametry oscypka. W jego składzie musi się znaleźć minimum 60% mleka owczego i maximum 40% mleka krowiego. Waga pojedynczego oscypka powinna wahać się między 600-800g, jego długość 17-23 cm, a szerokość mierzona w najgrubszym miejscu ma wynosić 6-10 cm.
Smak oscypków z różnych bacówek może się nieco od siebie różnić. Zależny jest bowiem od tego, czym się żywią owce, jakie zioła rosną na pastwisku itp.
Szukając prawdziwych oscypków, warto zajrzeć do bacówki na szlaku. Sprawdź jednak wcześniej, czy baca posiada certyfikat na swoje sery. Zwróć też uwagę na nazwę. Kiedy słyszysz, że sprzedawane są scypki, to nie pomyłka językowa, ani żaden dialekt, a po prostu produkt nieoryginalny.
Sklep i restauracja z lokalnymi przysmakami
Oryginalne oscypki z certyfikatem kupisz również w Schronisku Bukowina – miejscu pełnym lokalnych, świeżych wyrobów, które powstają wyłącznie z dobrej jakości miejscowych produktów. Wybierz swoje ulubione konfitury, syropy i musy owocowe, sery, wędliny, miody, ciastka, babeczki. Możesz złożyć zamówienie online z dostawą do domu, niezależnie od tego, gdzie mieszkasz.
Podczas urlopu, na wyprawy w góry zaopatrzysz się tu w zdrowe dania w słoikach, a na wieczór regionalne piwo, nalewkę lub wino.
Restauracja Schronisko Bukowina jest fantastycznym miejscem dla smakoszy, którym zależy na pysznej polskiej, domowej kuchni. Skosztujesz tu kruchej jagnięciny, kaczki z kapustą, puree bryndzowego, grillowanego oscypka z kurkami, kopytek z masłem czy tatara.
Tradycyjne, certyfikowane oscypki znajdujące się w ofercie, wychodzą spod rąk doświadczonych baców, posługujących się recepturą o kilkusetletniej tradycji. Stosowana mieszanka w proporcji 70% mleka owczego, 30% mleka krowiego sprawia, że ser zyskuje sprężystość, jest optymalnie wilgotny i niezbyt twardy.
Poza pysznym jedzeniem oraz produktami, które doskonale sprawdzą się na prezent z wyjazdu dla bliskich, Restauracja Schronisko Bukowina zapewnia niesamowity nastrój. Wnętrze urządzone jest w niesamowitym klimacie. Duże ilości naturalnego drewna, rzeźbione figurki, ręcznie robione ażurowe ozdoby, a przy tym przemiła obsługa sprawią, że poczujesz się jak w górskiej chacie. Znajdziesz tu elementy kultury podhalańskiej, ale również alpejskiej i innych górskich regionów.
Jak jeść oscypek?
Jedni delektują się nim, jedząc samodzielnie, inni wolą na ciepło z grilla lub patelni, z dodatkiem konfitury żurawinowej. Można go usmażyć w panierce jako element dania obiadowego. Oscypek sprawdzi się również po utarciu na pizzy, makaronie, jajecznicy czy zapiekance. Ten wędzony ser to także doskonały składnik sałatek.
Nie czekaj na urlop! Już teraz zamów prawdziwe, certyfikowane oscypki i eksperymentuj z nimi w kuchni. Jedz je tak, jak lubisz, a także szukaj nowych ciekawych połączeń smakowych.