Menu

Chłodniki na lato – ciekawe i proste przepisy

2 minuty czytania
Chłodniki na lato – ciekawe i proste przepisy
Chłodnik z buraka - jeden z pomysłów na letnie zupy. Fot. Pixabay.com
0

Czy można wyobrazić sobie coś lepszego w upalny dzień niż chłodnik? Jak sama nazwa wskazuje – zimna alternatywa tradycyjnej zupy to doskonały, pełny witamin, warzyw i świeżych warzyw posiłek latem. Nie tylko dlatego, że jest lekki i orzeźwiający, ale przede wszystkim dlatego, że wspaniale smakuje.

0

Choć słysząc słowo chłodnik, z reguły na myśl przychodzi nam ta najbardziej klasyczna wersja, nie warto zapominać, że ogórkową wariacją na temat chłodnika mogą zachwycić się nawet dzieci. Z kolei hiszpańska wersja tej potrawy to przecież bardzo modne gazpacho, które z dodatkiem czosnkowych grzanek przekona do siebie nawet największego niejadka.

Przepisy letnie chłodniki

Chłodnik litewski

Składniki:

duży pęczek botwinki (lub 2 mniejsze)

0,4 l jogurtu naturalnego

0,4 l maślanki lub kefiru

0,5 l bulionu warzywnego

2 łyżki świeżego posiekanego szczypiorku

2 łyżki świeżego posiekanego koperku

3 małe ogórki gruntowe

ząbek czosnku

łyżeczka octu

sól i pieprz do smaku

4 jaja

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyj, a następnie drobno posiekaj. Zagotuj bulion a następnie dodaj pokrojone łodyżki z botwinki. Całość gotuj przez około kwadrans na niewielkim ogniu. na koniec dodaj liście botwinki i gotuj przez kilka minut.

Gotowy wywar pozostaw do ostudzenia. Gdy zupa wystygnie dodaj do niej jogurt, maślankę, pokrojone zioła oraz starte na tarce ogórki. Całość wymieszaj i dopraw do smaku czosnkiem, octem oraz solą i pieprzem. Gotowy chłodnik schłodź w lodówce.

Podawaj z połówką jajka ugotowanego na twardo.

Chłodnik z ogórków bez gotowania

Składniki:

1 l zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego

6 ogórków gruntowych

3 ząbki czosnku

pęczek rzodkiewek

sól, pieprz do smaku

2 jaja

Przygotowanie:

Dokładnie umyj ogórki a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Umyj rzodkiewkę a następnie posiekaj ją w słupki. Jajka ugotuj na twardo i pozostaw do wystudzenia.

Ogórki zalej zsiadłym mlekiem. Dodaj do tego rzodkiewkę oraz przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Podawaj z połówką jajka.

Gazpacho

Składniki:

1 kg pomidorów

1 większy ogórek gruntowy

½ czerwonej papryki

¼ cebuli

⅓ małej papryczki chili

1 ząbek czosnku

łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki octu winnego

3 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

garść grzanek lub podprażonych pestek dyni ze słonecznikiem

Przygotowanie:

Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki. Pokrój na kawałki i pozbądź się nasion.

Do pomidorów dodaj obrane i pokrojone ogórki. Potem posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość przypraw sokiem z cytryny, chili, octem, oliwą. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.

Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie odstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny. Po tym czasie podawaj z grzankami lub prażonymi pestkami dyni i słonecznikiem.

Skomentuj

Czytaj także

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem