Chłodniki na lato – ciekawe i proste przepisy

Czy można wyobrazić sobie coś lepszego w upalny dzień niż chłodnik? Jak sama nazwa wskazuje – zimna alternatywa tradycyjnej zupy to doskonały, pełny witamin, warzyw i świeżych warzyw posiłek latem. Nie tylko dlatego, że jest lekki i orzeźwiający, ale przede wszystkim dlatego, że wspaniale smakuje.
Choć słysząc słowo chłodnik, z reguły na myśl przychodzi nam ta najbardziej klasyczna wersja, nie warto zapominać, że ogórkową wariacją na temat chłodnika mogą zachwycić się nawet dzieci. Z kolei hiszpańska wersja tej potrawy to przecież bardzo modne gazpacho, które z dodatkiem czosnkowych grzanek przekona do siebie nawet największego niejadka.
Przepisy letnie chłodniki
Chłodnik litewski
Składniki:
duży pęczek botwinki (lub 2 mniejsze)
0,4 l jogurtu naturalnego
0,4 l maślanki lub kefiru
0,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki świeżego posiekanego szczypiorku
2 łyżki świeżego posiekanego koperku
3 małe ogórki gruntowe
ząbek czosnku
łyżeczka octu
sól i pieprz do smaku
4 jaja
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie umyj, a następnie drobno posiekaj. Zagotuj bulion a następnie dodaj pokrojone łodyżki z botwinki. Całość gotuj przez około kwadrans na niewielkim ogniu. na koniec dodaj liście botwinki i gotuj przez kilka minut.
Gotowy wywar pozostaw do ostudzenia. Gdy zupa wystygnie dodaj do niej jogurt, maślankę, pokrojone zioła oraz starte na tarce ogórki. Całość wymieszaj i dopraw do smaku czosnkiem, octem oraz solą i pieprzem. Gotowy chłodnik schłodź w lodówce.
Podawaj z połówką jajka ugotowanego na twardo.
Chłodnik z ogórków bez gotowania
Składniki:
1 l zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego
6 ogórków gruntowych
3 ząbki czosnku
pęczek rzodkiewek
sól, pieprz do smaku
2 jaja
Przygotowanie:
Dokładnie umyj ogórki a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Umyj rzodkiewkę a następnie posiekaj ją w słupki. Jajka ugotuj na twardo i pozostaw do wystudzenia.
Ogórki zalej zsiadłym mlekiem. Dodaj do tego rzodkiewkę oraz przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Podawaj z połówką jajka.
Gazpacho
Składniki:
1 kg pomidorów
1 większy ogórek gruntowy
½ czerwonej papryki
¼ cebuli
⅓ małej papryczki chili
1 ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki octu winnego
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
garść grzanek lub podprażonych pestek dyni ze słonecznikiem
Przygotowanie:
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki. Pokrój na kawałki i pozbądź się nasion.
Do pomidorów dodaj obrane i pokrojone ogórki. Potem posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość przypraw sokiem z cytryny, chili, octem, oliwą. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.
Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie odstaw do lodówki na minimum 1,5 godziny. Po tym czasie podawaj z grzankami lub prażonymi pestkami dyni i słonecznikiem.