Dieta 1500 kcal – zasady, efekty i jadłospis

Dieta 1500 kcal. fot. Shutterstock.com
Dieta 1500 kcal. fot. Shutterstock.com

Dieta 1500 kcal to zdecydowanie najlżejsza z diet opartych o spożywane kalorie. Z tego względu też, o wiele rzadziej dosięgnie nas efekt yoyo. Sprawdź dietę 1500 kalorii i wybierz najlepszą dla twojego stylu życia.

Największą zaletą diety 1500 kcal jest to, że tylko w niewielkim stopniu redukuje ilość spożywanych dziennie kalorii, dlatego z powodzeniem mogą ją stosować nawet osoby aktywne fizycznie czy ludzie młodzi. Dzięki niej można zrzucić blisko kilogram tygodniowo. W wielu przypadkach zaleca się ją również osobom, które wcześniej narzuciły sobie większy reżim żywieniowy i stosowały dietę 1000 kcal i teraz zależy im na podtrzymaniu uzyskanych efektów. Poza tym cechą charakterystyczną diety 1500 kcal jest to, że pozwala dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, przy założeniu, że proporcje pomiędzy tłuszczem, białkiem i węglowodanami są odpowiednie.

Dla kogo?

Dieta 1500 kcal nie tylko pozwala na dostarczanie organizmowi wszystkich potrzebnych składników, ale także nie obciąża zbytnio naszego organizmu. Z tego tez powodu mogą ją stosować nie tylko ludzie otyli, ale również osoby aktywne fizycznie, a nawet mężczyźni z nadwagą. Ponieważ dieta 1500 kcal pozwala na powolny spadek wagi, kuracja nie jest najlepszym rozwiązaniem dla tych, którzy oczekują szybkich rezultatów.

Efekty diety 1500 kcal

Osoby stosujące dietę 1500 kcal nie powinny nastawiać się na szybkie efekty. W ciągu tygodnia można bowiem zgubić blisko kilogram. Dzięki temu można ją stosować przez dłuższy czas, a po jej zakończeniu nie grozi nam efekt jojo

Przykładowy jadłospis

Osoby stosujące dietę 1500 kcal dziennie powinny zjadać pięć niewielkich objętościowo posiłków. Najlepiej regularnie i z częstotliwością co trzech godzin. Każdy główny posiłek, a więc pierwsze śniadanie, obiad i kolacja powinny zawierać warzywa. Głównym zadaniem drugiego śniadania, a także podwieczorku jest zmniejszenie głodu. Z tego też względu najlepiej, gdy będzie pojawiał się na nich jogurt, twarożek czy owoc. Dieta 1500 kcal kładzie duży nacisk również na produkty bogate w błonnik oraz odpowiednie nawadnianie organizmu. Między posiłkami najlepiej sięgać po wodę mineralną (nawet 2 litry dziennie), a także ziołowe i owocowe herbaty. Jeśli przyzwyczaimy się do picia kawy, tą najlepiej łączyć z niskotłuszczowym mlekiem.

I śniadanie: 3 łyżki płatków musli z odtłuszczoną maślanką, kromka pełnoziarnistego chleba, plasterek chudej polędwicy z drobiu, rzodkiewka, niesłodzona zielona herbata.

II śniadanie: dwa jabłka, garść rodzynek, woda.

Obiad: sałatka kalafiorowa, szklanka świeżego soku marchwiowo-jabłkowego.

Podwieczorek: małe opakowanie odtłuszczonego kefiru, pomarańcza.

Kolacja: 3 łyżki musli z owocami, szklanka niskotłuszczowego mleka.