Dieta jogurtowa – efekty i działanie

Choć nazwa tej kuracji może sugerować, że będzie opierała się jedynie na jogurtach, w rzeczywistości wcale tak nie jest. Jadłospis przygotowany w ramach diety jogurtowej jest dużo bardziej urozmaicony.
W założeniu powinna ona trwać dwa tygodnie. Po upływie tego czasu nasza waga powinna znacząco spać (czasami nawet o sześć kilogramów). Inną zaletą jogurtowej kuracji może być to, że w szybki sposób pozwala oczyścić nasz organizm ze szkodliwych toksyn. Poza tym regularne spożywanie jogurtów bogatych w wapń, cenne kultury bakterii oraz wiele witamin nie tylko podwyższa naszą odporność, ale również dobrze wpływa na działanie układu nerwowego i wygląd naszej skóry. W porównaniu do diet drastycznie zmniejszających porcje, stosunkowo łatwo w niej wytrwać.
Dla kogo
Dieta jogurtowa jest niezwykle lekka i zdrowa. Dzięki temu, że jest bogata we wszystkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania składniki, do jej stosowania nie ma wielu przeciwwskazań. Warto mieć jednak świadomość tego, że jej stosowanie powoduje spadek wagi, jeśli więc nie zależy Ci na zrzucaniu kilogramów, nie będzie dla Ciebie zbyt dobra.
Efekty i działanie
Dieta jogurtowa skutecznie i szybko pozwala zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Zdarzało się nawet, że tylko w ciągu dwóch tygodni, stosujące ją osoby schudły sześć kilogramów. Poza tym pojawiające się w niej składniki świetnie oczyszczają organizm z wszystkich toksyn
Przykładowy jadłospis
Mimo że tą kurację nazwano dietą jogurtową, podczas jej stosowania nie trzeba odżywiać się jedynie jogurtami. Wskazane jest więc sięganie po owoce, np. banany, winogrona, jabłka. Nie ma również żadnych przeciwwskazań do spożywania warzyw, pieczywa oraz białego mięsa. Podstawą niektórych posiłków mogą być również płatki owsiane lub kukurydziane polane jogurtem.
Wariant I
Śniadanie: średniej wielkości banan, małe opakowanie owocowego jogurt, 5 łyżek stołowych musli.
Obiad: marchew, groszek, brokuły i kalafior gotowane na parze, pół torebki ryżu, całość polana jogurtem naturalnym i posypana natką pietruszki.
Kolacja: kromka pełnoziarnistego pieczywa cienko posmarowana masłem, pół papryki, pomidor, małe opakowanie naturalnego jogurtu.
Wariant II
Śniadanie: małe opakowanie jogurtu owocowego z otrębami lub musli, grejpfrut, średniej wielkości banan.
Obiad: 200g ryby (np. pstrąg lub dorsz) gotowanej w jarzynach, surówka przygotowana z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka.
Kolacja: dwa duże owoce kiwi, pół pomarańczy polane małym opakowaniem jogurtu naturalnego.
Poza tym między posiłkami zawsze można sięgać po fermentowane produkty nabiałowe, jak np. kefiry, jogurty czy maślanki.