Spirulina – właściwości i wartości odżywcze

Spirulina to zielono-niebieska alga, która jest niesamowicie bogata w substancje odżywcze. Obecnie na tzw. rynku Superfoods jest to najzdrowsza i pełnowartościowa roślina. Określana jest jako mleko Matki Ziemi ze względu na wyjątkowo wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA). Ten, kto na początku sięga po wspomnianą algę, zastanawia się nad kilkoma podstawowymi pytaniami. Czym tak naprawdę jest Spirulina? Kto powinien ją przyjmować? Jakie dawki powinienem zażywać i czy mogę łączyć ją z innymi lekami? Lepsza będzie ta w tabletkach czy w proszku? Postaramy się odpowiedzieć na te kilka pytań, żebyście jak najszybciej sięgnęły po tą niezwykłą roślinę.
Spirulina hodowana jest w różnych rejonach świata, tam gdzie najbardziej sprzyja jej klimat. Takimi miejscami są Chiny, Tajwan, Japonia, Indie, Hawaje, a także Afryka – rejon Czadu. Najbardziej naturalnym środowiskiem dla tej rośliny są ciepłe jeziora Azji i Meksyku. Ważne jest, żeby przy tego typu produktach sprawdzać skąd pochodzą, czy bezpośrednio od producenta i czy posiadają niezbędne certyfikaty i patenty.
Właściwości i składniki odżywcze
Spirulina to tak naprawdę glony zwane algami, ale w przeciwieństwie do tych nieapetycznych, ta dostarcza szereg niezbędnych składników odżywczych – witaminy i pełnowartościowe białka roślinne. Algi te posiadają tak wiele makro i mikroelementów, że ciężko to wszystko opisać w jednym zdaniu i uwierzyć, że tak dobroczynna roślina jest w zasięgu naszej ręki! Zażywajmy spirulonę, ponieważ:
- ma mnóstwo białka – 4 razy więcej niż taka sama ilość mięsa (jest więc wskazana dla wegetarian)
- posiada beta-karoten, który jest prowitaminą A
- posiada 8 aminokwasów
- posiada witaminę B1 – więcej niż w warzywach czy owocach
- posiada witaminę B2
- posiada witaminę B12, która wpływa na poprawę pamięci i zapobiega anemii
- zawiera przede wszystkim kwas gamma-linolenowy (GLA), który redukuje cholesterol, a także zapobiega nadciśnieniu i chorobom serca
Spirulina ponadto wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega wystąpieniu infekcji bakteryjnych, wykazuje działania przeciwzapalne, zwiększa wytwarzanie krwinek czerwonych, a dzięki temu chroni przed anemią. Świetnie przeciwdziała wystąpieniu reakcji alergicznych, łagodzi problemy z zatokami – skuteczna przy nadmiernej wydzielinie, swędzeniu, kichaniu i uczuciu zatkanego nosa. Dla osób z nadwagą istotne będzie to, że spirulina przyspiesza utratę masy ciała, ponieważ jest bardzo bogata w białko, a jedzenie białek pomaga utrzymać tkankę beztłuszczową i przyczynia się do spalania tłuszczu.
Dawkowanie spiruliny
Optymalna ilość substancji dla naszego organizmu wynosi 3-6 kapsułek w ciągu dnia. Choć dozowanie preparatu można dostosować do własnych potrzeb, przy zażywaniu spiruliny ważna jest systematyczność. Na każdym opakowaniu spiruliny znajdziemy „propozycję” dawkowania. Pierwsze efekty widać po upływie około 2 tygodni, kiedy to odzyskujemy dobre samopoczucie. Według ekspertów spirulina wchodzi w reakcję z innymi lekami, dlatego przed przyjmowaniem należy skonsultować to z lekarzem. Dotyczy to kobiet w ciąży, osób które cierpią na problemy z tarczycą czy tych, którzy przyjmują leki na rozrzedzenie krwi.
Spirulina występuje w postaci niewielkich tabletek łatwych do połknięcia lub w proszku (w tej formie nie każdemu odpowiada jej smak i zapach). W postaci sproszkowanej najłatwiej dodać ją do soku, jogurtu lub wypić z wodą – wersja dla wytrawnych smakoszy.
Spirulina to świetny suplement diety dla sportowców, wegetarian, osób przewlekle chorych i przede wszystkim dla wszystkich tych, którzy chcą naturalnie wzmocnić organizm.