Dlaczego nie możesz zapominać o śniadaniu?

Jeśli zależy nam, aby nasza sylwetka wyglądała jak najlepiej, nie możemy zapominać o pierwszym posiłku dnia. Dlaczego? Ponieważ okazuje się, że osoby, które spożywają pożywne śniadanie, spalają nawet dwa razy więcej kalorii w porównaniu z tymi, którzy jedzą większy obiad. Śniadanie już od dawna jest uznawane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co więcej, badania wykazały, że to, co jemy tuż po przebudzeniu ma ogromny wpływ nie tylko na nasz nastrój, lecz także na nasze zdolności poznawcze.
Śniadanie – dlaczego warto je jeść?
Śniadanie, czyli pierwszy posiłek w ciągu dnia daje nam porządny zastrzyk energii, dzięki któremu możemy dalej funkcjonować. Pamiętajmy o tym, że jeżeli nie zjemy nic przed wyjściem do pracy lub szkoły, z pewnością będziemy czuć się senni, osłabieni i bez chęci do życia. Nie wspominając już o ciągłym burczeniu w brzuchu.
Co więcej, jedzenie śniadania ma także wiele innych zalet: pomaga poprawić gęstość żywieniową diety, a także jest związane z lepszym doborem zdrowych produktów oraz sprawniejszym rozłożeniem wszystkich posiłków w ciągu dnia. Pożywne śniadanie zapewnia długie uczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy i nie sięgamy po słodkie przekąski. Warto dodać, że zawarte w pierwszym posiłku witaminy i minerały poprawiają koncentrację, co wiąże się z o wiele lepszą wydajnością zawodową.
Idealny zestaw na śniadanie
Istnieje kilka zasad, które warto wziąć pod uwagę jeśli chcemy, aby poranny posiłek spełniał wszystkie założone mu cele. Dlatego więc decydując się na konkretny wariant energetycznego śniadania, należy pamiętać o tym, aby poza dostarczeniem cennych składników, nie było one także zbyt “ciężkie” i nie obciążało naszego układu trawiennego. W takiej sytuacji warto korzystać z produktów zbożowych takich jak pełnoziarniste pieczywo, czy musli które są bogate w błonnik oraz węglowodany. Co jeszcze warto wybierać na śniadanie? Przede wszystkim produkty bogate białko, ponieważ to właśnie one zapewniają nam szybszą przemianę materii i na dłużej pozostawiają uczucie sytości. Idealnie sprawdzają się w tej sytuacji uwielbiane przez Polaków parówki. Niezwykle ważne jest także to, aby nie zapominać o tym pierwszym posiłku dnia i spożywać go maksymalnie godzinę po przebudzeniu. Dzięki temu zyskamy nie tylko potrzebną energię, lecz poziom glukozy we krwi zostanie utrzymany.
Za co kochamy parówki?
Dlaczego kochamy parówki? Powodów jest co najmniej kilka. Po pierwsze są to uniwersalne produkty, które możemy w łatwy sposób połączyć z różnymi przysmakami oraz daniami, a także podać do zjedzenia każdemu – niezależnie od wieku. Po drugie nie da się ukryć, że są wręcz ekspresowe, jeśli chodzi o przyrządzenie – nie ważne, czy masz chwilę, czy pół popołudnia na gotowanie. Na parówki możemy pozwolić sobie o każdej porze dnia, nawet na śniadanie.
Jakie produkty wybierać? Najlepszym rozwiązaniem są produkty z wysokiej jakości mięsa. Takimi wyrobami wędliniarskimi może pochwalić się marka Tarczyński, która posiada w swojej ofercie parówki jednej z najwyższych zawartości mięsa na polskim rynku. Co więcej, nie posiadają one także żadnych konserwantów oraz dodatków do żywności. Warto dodać, że firma Tarczyński jest znana także z innowacyjnych i praktycznych opakowań, dzięki którym możemy cieszyć się świeżością parówek na dłużej.
Z czym jeść parówki?
Nie da się ukryć, że parówki na śniadanie są najpopularniejszym produktem do jedzenia podczas pierwszego posiłku. Najczęściej i najchętniej spożywamy je w połączeniu z ketchupem lub musztardą, a także świeżymi warzywami. Jeśli zależy nam na pełnowartościowym i sycącym śniadaniu, warto dołączyć do naszych ulubionych kiełbasek na ciepło pełnoziarniste pieczywo oraz wspomniane wcześniej warzywa. Taki zestaw z pewnością sprawi, że będziemy czuć się najedzeni przez co najmniej kilka godzin.
Warto mieć na uwadze fakt, że jedno pominięcie śniadania np. z powodu zbyt późnego wstania z łóżka to nic wielkiego. Jednak systematyczne unikanie tego posiłku z pewnością będzie skutkować niedoborem wapnia, brakiem energii, a także pogorszeniem się jakości uczenia czy pracy.