Dieta 1000 kcal – zasady, efekty i jadłospis
Dieta 1000 kcal to jedna z bardziej restrykcyjnych i wymagających diet. Tysiąc kalorii dziennie to z pewnością wyzwanie dla niejednej kobiety. Sprawdź szczegóły – zasady, efekty i jadłospis tej diety.
Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów diety 1000 kcal jest to, że zakłada bardzo radykalne zmniejszenie zjadanych porcji. To zaś ma w konsekwencji spowodować, że organizm zacznie spalać zgromadzone do tej pory zapasy tłuszczu. Dorosły człowiek o średniej aktywności fizycznej potrzebuje od dwóch do trzech tysięcy kalorii dziennie. Znaczne zredukowanie tej liczny sprawia, że z jednej strony będziemy dostarczali swojemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników, z drugiej natomiast zmuszali go do spalania zbędnej warstwy tkanki tłuszczowej. Minusem diety 1000 kcal może być to, że wymaga od stosującego dokładnego obliczania wartości kalorycznej każdego zjedzonego posiłku.
Dla kogo?
Dieta 1000 kcal została stworzona specjalnie z myślą o tych, którzy marzą o zrzuceniu zbędnych kilogramów. Stosowania niskokalorycznej kuracji nie zaleca się jednak dzieciom, dorastającej młodzieży, ciężko chorym oraz ciężarnym lub karmiącym kobietom.
Efekty diety 1000 kcal
Dzięki radykalnemu ograniczeniu ilość dostarczanych dziennie kalorii, osoby które stosują tą dietę tylko w ciągu pierwszego miesiąca mogą stać się lżejsze nawet o siedem kilogramów. Z czasem jednak, gdy nasz organizm przyzwyczai się do nowego sposobu odżywiania, ten spadek nie będzie już tak wielki. Jeśli po kilku tygodniach stosowania diety 1000 kcal, znowu powrócimy do swoich starych przyzwyczajeń grozi nam efekt jo-jo.
Przykładowy jadłospis
Ze względu na to, że założeniem tej diety jest zjadanie w ciągu jednego dnia jedynie 1000 kalorii trzeba bardzo rozsądnie dobierać menu. Choć porcje, które spożywamy są znacznie mniejsze niż dotychczas, nadal powinny dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Aby nie przekraczać granicy 1000 kalorii zaleca się całkowite wyeliminowanie słodyczy, tłustych dań, fast-foodów oraz słodkich napojów gazowanych i soków.
I śniadanie: kawa lub herbata bez cukru, odtłuszczony jogurt z pokrojonymi owocami (pół szklanki) i dwoma łyżkami musli.
II śniadanie: kromka razowego pieczywa, plaster chudej wędliny (najlepiej drobiowej), pół pomidora, jabłko.
Obiad: pieczona bez dodatku tłuszczu pierś z kurczaka, gotowane brokuły i kalafior, szklanka soku warzywnego.
Podwieczorek: dowolny owoc lub warzywo.
Kolacja: sałatka przygotowana z połówki wędzonej makreli, dwie łyżki ryżu, natka pietruszki, łyżka kukurydzy z puszki.
Przy diecie 1000 kcal w ciągu dnia zaleca się również picie dużej ilości wody mineralnej i ziołowych herbat.