Przepisy na letnie sałatki z owocami i warzywami
Latem nasz organizm wymaga większego nawodnienia oraz lekkiego – ale pożywnego – jedzenia. Sałatki z owocami i warzywami będą odpowiednim posiłkiem na drugie śniadanie lub podwieczorek oraz automatycznie dodatkowo nawodnią nasz organizm.
Przygotowanie zdrowego posiłku nie musi być czasochłonne i drogie, a gwarantujemy, że będzie lekkie i pożywne oraz atrakcyjne dla oka.
Sałatki z owocami
- Sałatka ze szpinakiem i gruszką
Składniki:
opakowanie świeżego szpinaku
1 gruszka pokrojona w plasterki
2 łyżki pestek granatu
2 łyżki orzechów włoskich
garść sera koziego pleśniowego.
Dressing:
100 ml oliwy z oliwek
3 łyżki octu jabłkowego
1 ząbek czosnku
Szczypta soli i pieprzu.
- Sałatka z rukolą i pomarańczą
Składniki:
rukola
pomarańcza (najlepiej czerwona) poporcjowana bez skórki
orzechy włoskie
parmezan
ocet balsamiczny.
- Sałatka z indykiem i winogronami
1 filet z indyka
kiść czerwonego winogrona
prażone płatki migdałów
prażony słonecznik
szczypta soli i pieprzu
według uznania jogurt naturalny.
Sałatki z warzywami
- Sałatka z makaronem i ogórkiem
Składniki:
ugotowany makaron kokardki lub świderki
świeży ogórek pokrojony w kostkę
1 surowa marchewka obrana w paski obieraczką do warzyw
1 surowa pietruszka obrana podobnie jak marchew
1 ząbek czosnku
świeży posiekany koperek
szczypta soli i pieprzu
kefir lub jogurt naturalny.
- Sałatka z ryżem i selerem naciowym
Składniki:
paczka ugotowanego ryżu
seler naciowy pokrojony w kostkę
rzodkiewka pokrojona w kostkę
puszka kukurydzy
1 ząbek czosnku
świeże zioła
pieprz i sól
sok z cytryny
jogurt naturalny lub oliwa z oliwek.
- Sałatka z ziemniakami i szczypiorkiem
Składniki:
ugotowane ziemniaki w mundurkach, obrane i pokrojone w plasterki
pęczek szczypiorku posiekanego
pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki
mała cebula pokrojona w drobną kostkę
sól, pieprz
1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
śmietanę lub jogurt naturalny.
Sałatki owocowo-warzywne
- Sałatka z truskawkami i szparagami
Składniki:
pół kilo truskawek pokrojonych w dowolny sposób
pęczek zielonych szparagów, lekko podgotowanych i pokrojonych w małe kawałki
podprażone pestki migdałów
orzechy włoskie.
Dressing:
sok z limonki
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz, chili – według uznania.
- Sałatka z arbuzem i ogórkiem
Składniki:
ćwiartka arbuza pokrojona w kostkę z wydrążonymi pestkami
świeży ogórek pokrojony w kostkę
czerwona cebula pokrojona w piórka
czarne oliwki
garść świeżej mięty drobno posiekanej.
Dressing:
sok z limonki
oliwa z oliwek
miód.
- Sałatka z awokado i pomidorem
Składniki:
dojrzałe awokado pokrojone w kostkę (skropione limonką)
garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
ząbek czosnku drobno posiekany.
Sos:
oliwa z oliwek
sok z limonki lub ocet jabłkowy
sól, pieprz, chili.
Takie zestawy ze smakiem możesz zjeść praktycznie na każdy posiłek w ciągu dnia. Przygotuj je wcześniej i zabierz na uczelnie, do pracy czy na piknik z przyjaciółkami. Może to być również smaczny dodatek do dań z grilla. Połączenie warzyw i owoców świetnie pobudzi Wasz układ trawienny.