Menu

Przepisy na letnie sałatki z owocami i warzywami

2 minuty czytania
Przepisy na letnie sałatki z owocami i warzywami
Owocowa sałatka - idealny pomysł na letnie dietetyczne danie. Fot. Unsplash.com
0

Latem nasz organizm wymaga większego nawodnienia oraz lekkiego – ale pożywnego –  jedzenia. Sałatki z owocami i warzywami będą odpowiednim posiłkiem na drugie śniadanie lub podwieczorek oraz automatycznie dodatkowo nawodnią nasz organizm.

0

Przygotowanie zdrowego posiłku nie musi być czasochłonne i drogie, a gwarantujemy, że będzie lekkie i pożywne oraz atrakcyjne dla oka.

Sałatki z owocami

  • Sałatka ze szpinakiem i gruszką

Składniki:

opakowanie świeżego szpinaku

1 gruszka pokrojona w plasterki

2 łyżki pestek granatu

2 łyżki orzechów włoskich

garść sera koziego pleśniowego.

Dressing:

100 ml oliwy z oliwek

3 łyżki octu jabłkowego

1 ząbek czosnku

Szczypta soli i pieprzu.

  • Sałatka z rukolą i pomarańczą

Składniki:

rukola

pomarańcza (najlepiej czerwona) poporcjowana bez skórki

orzechy włoskie

parmezan

ocet balsamiczny.

  • Sałatka z indykiem i winogronami

1 filet z indyka

kiść czerwonego winogrona

prażone płatki migdałów

prażony słonecznik

szczypta soli i pieprzu

według uznania jogurt naturalny.

Sałatki z warzywami

  • Sałatka z makaronem i ogórkiem

Składniki:

ugotowany makaron kokardki lub świderki

świeży ogórek pokrojony w kostkę

1 surowa marchewka obrana w paski obieraczką do warzyw

1 surowa pietruszka obrana podobnie jak marchew

1 ząbek czosnku

świeży posiekany koperek

szczypta soli i pieprzu

kefir lub jogurt naturalny.

  • Sałatka z ryżem i selerem naciowym

Składniki:

paczka ugotowanego ryżu

seler naciowy pokrojony w kostkę

rzodkiewka pokrojona w kostkę

puszka kukurydzy

1 ząbek czosnku

świeże zioła

pieprz i sól

sok z cytryny

jogurt naturalny lub oliwa z oliwek.

  • Sałatka z ziemniakami i szczypiorkiem

Składniki:

ugotowane ziemniaki w mundurkach, obrane i pokrojone w plasterki

pęczek szczypiorku posiekanego

pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki

mała cebula pokrojona w drobną kostkę

sól, pieprz

1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego

śmietanę lub jogurt naturalny.

Sałatki owocowo-warzywne

  • Sałatka z truskawkami i szparagami

Składniki:

pół kilo truskawek pokrojonych w dowolny sposób

pęczek zielonych szparagów, lekko podgotowanych i pokrojonych w małe kawałki

podprażone pestki migdałów

orzechy włoskie.

Dressing:

sok z limonki

2 łyżki płynnego miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

Sól, pieprz, chili – według uznania.

  • Sałatka z arbuzem i ogórkiem

Składniki:

ćwiartka arbuza pokrojona w kostkę z wydrążonymi pestkami

świeży ogórek pokrojony w kostkę

czerwona cebula pokrojona w piórka

czarne oliwki

garść świeżej mięty drobno posiekanej.

Dressing:

sok z limonki

oliwa z oliwek

miód.

  • Sałatka z awokado i pomidorem

Składniki:

dojrzałe awokado pokrojone w kostkę (skropione limonką)

garść pomidorków koktajlowych  przekrojonych na pół

ząbek czosnku drobno posiekany.

Sos:

oliwa z oliwek

sok z limonki lub ocet jabłkowy

sól, pieprz, chili.

Takie zestawy ze smakiem możesz zjeść praktycznie na każdy posiłek w ciągu dnia. Przygotuj je wcześniej i zabierz na uczelnie, do pracy czy na piknik z przyjaciółkami. Może to być również smaczny dodatek do dań z grilla. Połączenie warzyw i owoców świetnie pobudzi Wasz układ trawienny.

Skomentuj

Czytaj także

Obserwuj nas na Facebooku!

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco z iWoman! Zapisz się do bezpłatnego newslettera.

Zapisz się
Uwielbiamy ciasteczka! Dlatego wykorzystujemy pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień i wyłączyć ciasteczka. Rozumiem